Боршош: За българската литература трябва да се заговори в световен мащаб

„Каталогът „СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ПРОЗА 2016“ е добра модерна практика. Чрез него можем да излезем и навън и да покажем нашите творби и автори така, както сме свикнали да се представят страни, които ценят високо литературата си“. С тези думи изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош представи в Литературен клуб „Перото” каталога „СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ПРОЗА“ 2016 („CONTEMPORARY BULGARIAN PROSE“ 2016), който обобщава 28 книги от най-утвърдените имена в съвременната българска литература, излезли през изминалата година.

Изданието е изцяло на английски език и бе представено на панаира на книгата във Франкфурт (19-23 октомври).

Мирослав Боршош представи пред литературните среди и новия директор на НЦК – Михаела Петрова. Той изрази благодарността си към Светлозар Желев и увери, че Желев е част от семейството на НДК и НЦК.

„Национален център за книгата е кауза на екипа на НДК", отбеляза на свой ред новият директор Михаела Петрова. „Поставили сме един много добър фундамент за развитие и стъпвайки на него, ще продължим да правим още много добри неща за българските писатели и творци“, допълни Петрова.

Светлозар Желев благодари на всички, с които е работил през изминалия период и специално на Мирослав Боршош за възможността Националният център да се случи. „Сигурен съм в успеха на НЦК и неговото бъдещо развитие“, каза Желев.

Веселин Тодоров – председател на Управителния съвет на „Асоциация българска книга“ и изпълнителен директор на издателство „Сиела“ – подчерта увереността си, че с подобни каталози като „СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ПРОЗА 2016” ще имаме по-добър достъп до чуждестранните издателства, преводачи и агенти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене