Готвачите на световните лидери имат "среща на върха"

Снимка: туитър

Готвачите, които приготвят ястия за световните лидери на държавите по света, обикновено предпочитат да останат в сянката на своите шефове. Веднъж годишно обаче те се събират на своя „среща на върха“, на която обсъждат последните кулинарни новости и предизвикателства пред работата за политическите лидери и държавници, пише NOVA.

Клубът на шефовете на шефовете (Club des Chefs des Chefs) се събира веднъж всяка година от 1977 г. насам. През 2016-а за първи път срещата се проведе в Индия, където домакин бе личният готвач на президента Монту Сайни.

„Президентите се срещат помежду си. Реших, че е добра идея да се направи своеобразна среща на Г-20 за шеф-готвачи. Ако политиката разделя хората, то добрата храна ще ги обедини“, заяви основателят на клуба Жил Брагар.

Традиционно по време на готварските „срещи на върха“ домакините запознават своите гости с особеностите на местната кухня. Шеф Сайни тази година изненада своите колеги с рецепти като тези за голгапас и ало тики – популярни пържени закуски, направени от брашно и картофи, поднесени със сладко и пикантно чътни – вид индийски сос. Вкусните ястия бяха представени на чуждестранните гости по време на събитие в един от луксозните хотели в Делхи, чиято цел е да пресъздаде атмосферата на уличното хранене.

Въпреки предпазните мерки на индийския шеф екзотиката на Делхи каза своята дума – на третия ден от срещата един от чуждестранните готвачи се е разболял, докато други също признават, че започват да усещат ефекта на индийската кухня.

За шефовете годишните им събирания са шанс да обменят кулинарни идеи и да се опознаят по-добре. Те дори имат своя гореща линия – т. нар. „син телефон“, чрез който се консултират взаимно за предпочитанията на своите шефове преди официални държавни визити. По време на срещата в Делхи „световните лидери“ сред готвачите се обединиха около важността на сезонните подправки в ястията, както и около необходимостта държавните вечери да включват по-леки и здравословни блюда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене