93-годишният Любен Зидаров замина за Адриатика да нарисува картини за една изложба93-годишният Любен Зидаров...

Галеристката Лили Владимирова пред картини на Георги Бакърджиев

Ще ги покаже на 3 ноември

в софийската галерия “Нюанс”

“Спомням си, че преди години една от моите самостоятелни изложби имаше същото наименование. То и тогава си бях старец, така че заглавието си беше точно на мястото, но морето беше едно, нашето Черно море. Тъй както при Спенсър Трейси в едноименния филм.” Така Любен Зидаров започва анотацията, която сам пише за бъдещата си изложба “Старецът и трите морета”.

Заради нея един от най-обичаните ни художници (всички помним прекрасните илюстрации на “Том Сойер” и “Островът на съкровищата”) заминава на Адриатическо море, събира впечатления и рисува. Акварелните му картини вече са готови и на 3 ноември ще бъдат представени в софийската галерия “Нюанс” (ул. “Иван Денкоглу” 42).

“С нетърпение чакаме. От близо година и половина работи за нашата изложба. Бяхме договорили вече дата и той замина за третото море, което сега ще представи”, обясни галеристката Лили Владимирова. Предишните две “морски” изложби на 93-годишния художник също са били при нея. Те са представили картините му от Черно и Бяло море. Сега новата ще продължи до 18 ноември.

В момента обаче в “Нюанс" има

друга забележителна изложба,

която ще приключи на 1 ноември

В нея са показани керамичните фигури на животни на Георги Бакърджиев - един от създателите на съвременната българска керамика. Изработката на животински фигурки е нещо много типично за неговото творчество, обяснява Владимирова, но този път изложбата показва още нещо - живопис от художника.

Ето заради такива неочаквани екстри във всяка своя експозиция галерия “Нюанс” бързо става известна и предпочитана и от артисти, и от зрители.

“Близо 2 години предварително планираме изложбите си. Не сме специализирани в конкретно течение, опитваме се да обхванем цялата културна сфера в съвременното изобразително изкуство. През зимните и летните месеци имаме обща експозиция на стари майстори. През другите месеци редуваме графика, живопис, млади автори, по-утвърдени. И двамата с колегата Емил Чушев, с когото сме съдружници тук, разчитаме до голяма степен на личния си вкус като художници”, обяснява Лили Владимирова.

Така водени от собствените си предпочитания преди 2 години правят изложба на Ярослав Вешин. Тя се оказва първата и засега единствена, при която

всяка картина на

художника е

снабдена с датчик

за аларма,

а галерията получава жива охрана. “Медиите написаха колко струват картините, а имаше произведения за по 160 хил. лева”, разказва Владимирова.

Изложбите, които предстоят в “Нюанс”, не съдържат подобни ценови рекорди, но качеството им със сигурност е на много високо ниво.

След Зидаров галерията ще представи фотореалиста Бойко Колев. Той не се показва много, защото работи изключително бавно. “Всеки се впечатлява, когато види какъв фотореализъм може да се постигне с маслени бои”, твърди галеристката.

След Нова година сезонът на изложбите ще бъде открит с млад автор. Двамата съдружници решават още в началото, че ще дават своята подкрепа на младите. Затова по случай една година от създаването на галерията правят конкурс и тогава виждат много от тези, които сега прохождат. Скоро предстои да открият именно такава изложба на Калина Мавродиева, чиято работа познават още от конкурса. Победителката тогава - Велислава Гечева, вече е била представена в галерията.

Галерия “Нюанс” ще навърши 3 години през февруари. Тя има идеалното местоположение в центъра на София за дейността, която развива, и изключително

романтична история,

която поставя

началото ѝ

“Галерията ми се изсипа малко от небето. Мъжът ми ме изненада с този подарък за един рожден ден”, разказва Владимирова.

Тя самата е художничка. От 10 години рисува икони - малко по-различни от строгия църковен канон, “не са чисти копия на старите образци, а авторски копия”. Все си мислела, че може да ги покаже публично в изложба, но така и не се наканила. Един ден съпругът ѝ Владимир Житенски - впрочем и двамата са завършжили стенопис в Художествената академия, където се запознават, се прибрал и ѝ казал: “Ще направиш изложба в твоята галерия.”

Дотогава изобщо не ѝ е хрумвало, че самата тя може да има галерия. В крайна сметка така се и получило - с изложбата си на икони тя стартира “Нюанс”.

“Нямах опит, идвах от ателието си. Трудно ми беше в началото, но вече съм наясно как трябва да изглеждат нещата.”

Лили Владимирова няма ателие в галерията, както си е мислела първоначално да направи. Защото самото рисуване на икони изисква по-друга концентрация, уединение. “Сигурна съм, че в иконата може да се внесе малко съвремие, така че да са по-близки до нас. Има какво да вложа от себе си в тази канонична живопис”, казва тя.

Част от керамичните животни на Георги Бакърджиев
Част от керамичните животни на Георги Бакърджиев
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене