Американка представя филма си за български студенти на бригада в САЩ

Афишът на документалния филм “Лятна бригада”

“Лятна бригада” се казва документалният филм на американската кинорежисьорка Мелъди Гилбърт, който разказва за съдбата на стотици български студенти, работещи в условия на тежък, нискоквалифициран труд в Щатите за минимално заплащане. Премиерата му е в събота в кино “Люмиер”.

Гилбърт работи като преподавател по журналистика в Американския университет в Благоевград, когато за първи път разбира за програмите Work and Travel. “Бях изумена, когато научих, че голяма част от най-амбициозните и умни млади хора на Балканите прекарват летата си в Америка като камериери и работници в кухнята. Очаровах се от волята им и това ме накара да разбера кои са лицата на летния обслужващ персонал в САЩ, от какви семейства идват и какво ги кара да заминат”, казва американката.

Двете главни лица във филма - Николета и Елена, възпитанички на Американския университет в Благоевград, са събирателен образ на всички български студенти, които работят по над 80 часа на седмица за минимална заплата в страната на неограничените възможности. Лентата разказва за преживяването на момичетата от изпращането им от топлата семейна обстановка в България до неуморната им тримесечна работа в Америка. Въпреки ниското заплащане студентите печелят повече за едно лято, отколкото родителите им в България за една година.

Документалният филм вече е бил прожектиран в Щатите и Молдова: “Американците не обръщат никакво внимание на работниците, които сервират храна и чистят стаите им по време на летните си почивки. Затова и публиката там беше шокирана след прожекцията, а повечето дори казаха, че се чувстват засрамени oт отношението си към студентите”, разказа режисьорката пред “24 часа”. Именно да накара сънародниците си да опознаят децата от персонала, които мият чинии, чистят тоалетни и правят пици, е мисията на филма според Гилбърт.

Премиерата на “Лятна бригада” ще бъде този и следващия уикенд като част от VII филмов фестивал “София индипендънт”, както и в Американския университет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене