Турция дава $ 3,25 млрд. за мост над Дарданелите

Строителството почва на 18 март 2017 г.

През януари Турция започва да приема оферти за строителство и управление на висящ мост над пролива Дарданели на стойност 10 милиарда лири (3,25 млрд. долара).

Вече има проявен интерес от компании от Азия и Турция, съобщи във вторник турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс.

Очаква се строителството на 3,7-километровия мост, наречен “Чанаккале 1915”, да започне на 18 март 2017 г. - годишнина от една от последните победи на Османската империя през Първата световна война. То ще отнеме около пет години, заяви Йълдъръм пред журналисти.

“Подготвителната работа по проекта “Чанаккале 1915” е приключена. Ще направим търг и приемаме оферти за моста на 26 януари”, каза премиерът пред турска телевизия. Мостът ще свързва Галиполи на европейския бряг и Лампсак - на азиатския. В рамките на работата по висящото съоръжение ще бъдат изградени и 45 км магистрала.

Турция осъществява амбициозни мегаинфраструктурни проекти под управлението на Реджеп Ердоган, включително един от най-широките в света висящи мостове над Босфора, който бе открит тържествено през август.

Други планирани мегапроекти включват най-голямото в света летище в Истанбул и огромен канал, който ще превърне голяма част от града в остров.

Йълдъръм каза, че срокът за изграждане и това колко бързо ще бъдат предадени правата за управление на моста на турската държава ще бъдат факторите, които ще натежат при одобрението на офертите.

Японски, корейски, китайски и турски компании са проявили интерес към проекта, каза турският премиер. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене