Папа Франциск призова за милосърдие, детска поредица с рекорд в “Гинес” - най-новите заглавия на книжния пазар

Папа Франциск призова

за милосърдие

“Името на Бог е милосърдие” (изд. “Сиела”, превод Дария Карапеткова) е първата книга на главата на Римокатолическата църква Франциск I, който обяви 2016 г. за “година на милосърдието”. Тя е издадена като разговор на папата с италианеца Андреа Торниели - журналист с дългогодишна практика в отразяването на събития от Ватикана. Торниели е автор също на първата биография на папата - “Франциск: Папа на един нов свят”, преведена на 16 езика.

Световният ред се ражда в хаоса,

твърди Хенри Кисинджър

В началото на ноември на книжния пазар ще излезе нов тираж на последната книга на Хенри Кисинджър “Световен ред” (изд. “Труд”). В нея бившият държавен секретар на САЩ преразглежда концепцията за понятието “световен ред”, като подробно разказва за установяването на нова държавна система и предупреждава, че стабилният баланс на силите днес има също толкова важно значение, както и във времето след Вестфалския мирен договор.

Защо мирът във Вестфалия е приложим днес? Кисинджър твърди: “Универсалната приложимост на вестфалската система произлиза от нейната процедурна, тоест ценностно-неутрална природа. Нейните правила са приемливи за всяка страна: ненамеса във вътрешните работи на други държави; ненарушимост на границите; суверенитет на държавите; съобразяване с международния закон.

Днес светът е изправен пред хаос, но именно в хаоса Кисинджър вижда възможността за пръв път да се създаде условие за “световен ред”. А основното предизвикателство е в реконструкцията на международната система. Но наказанието за провал няма да доведе до голяма война между държавите (макар че в някои региони това не е изключено), колкото до развитие в сфери на влияние, определени от специфични вътрешни структури и форми на управление - например вестфалския модел, изправен срещу радикална ислямска визия.

Мата Хари вдъхнови

Паулу Коелю

Мата Хари - жената, която с тялото си пише непозната трагедия, е героиня на романа “Шпионката” (изд. “Обсидиан”) от Паулу Коелю. Тя е жена с много имена. Екзотична танцьорка, скандална прелъстителка, довереница и куртизанка, тя се изправя срещу параноята на парижкото общество. Но за този живот трябва да плати висока цена. Мата Хари е арестувана в хотела си на “Шан-з-Елизе” за шпионаж в полза на германците. Последвалата присъда е безмилостна.

Правила за интернет

безопасността

Защо е препоръчително да дадем действителния си телефонен номер на фейсбук? Знаете ли наистина как да пазарувате сигурно с кредитната си карта? Наясно ли сте какви виртуални валути съществуват и как това ви засяга? Един от най-успешните интернет предприемачи у нас - Александър Ненов, ще ви разясни в подробности тези и редица други важни въпроси, свързани с вашата “Интернет безопасност” (изд. “Сиела”). Ненов е автор на книгите “На 1 клик разстояние” и “Как да печелим от интернет”.

Дроновете са

новите войници

В трилъра “Боен ястреб” (изд. “Бард”) от Джеймс Ролинс бившият рейнджърът Тъкър Уейн и бойното му куче Каин попадат в мрежата на глобална конспирация. Бивша негова колежка го моли за помощ. За да я опази жива, Тъкър трябва да открие кой е ликвидирал брилянтна програмистка и всички нейни колеги, работещи по ново поколение дронове убийци. Тъкър и верният Каин търсят истината зад една тайна от Втората световна война, довела до нов вид войни - кибератаките.

Какво споделя Роалд

Дал с майка си 40 г.

“С обич: Момчето” (“Книгомания”) съдържа избрани писма на Роалд Дал (1916–1990), майстора на забавната детска проза, пращани от него в продължение на 40 г. до майка му Софи Магдален. От писмата блика смях, нежност и фантазия, а драмите са бегло загатнати - защото Роалд не иска да безпокои Софи, пък и възпитанието му не предполага да хленчи. Дал е автор на книги като “Чарли и шоколадовата фабрика”, “Матилда”, “ГДВ” (наскоро също филмирана) и др.

За първи път у нас излизат книгите “Нощта, в която куклата оживя” и “Морското чудовище” (изд. “Хермес”). Те са част от поредицта Goosebumps - една от най-продаваните детски серии на всички времена, преведена на 32 езика, вписана в Книгата на рекордите на Гинес. По серията Goosebumps има и телевизионна адаптация. Р. Л. Стайн казва, че има невероятна професия да покаже на децата, че може да четат и да се забавляват едновременно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене