Разобличават корумпирана съдийка в новия роман на Джон Гришам "Таен свидетел"

Новият роман на Джон Гришам оглави класациите в САЩ, а у нас излиза само месец след задокеанската си премиера.

Джон Гришам – майсторът на съдебния трилър, се завръща с роман за корупция, хазарт и дързък план за разобличаване на злоупотреба с власт. В „Таен свидетел” (изд. „Обсидиан”), излязъл в оригинал преди месец и станал отново № 1 в класациите, писателят е подхванал висшите магистрати.

Лейси Столц работи в Комисията по съдийска етика в щата Флорида. Тя е юрист и проверява сигнали срещу магистрати. След девет години на този пост Лейси е убедена, че почти всички нарушения се дължат на некомпетентност, а не на корупция.
Но един ден в Комисията се обажда странна и потайна личност – адвокат Грег Майърс, лежал в затвора за измама и наскоро възвърнал адвокатските си права.
Грег има сега един-единствен клиент, който от години събира доказателства срещу Клодия Макдоувър – „най-корумпирания съдия в историята на американското правораздаване”. Никой не подозира, че Клодия получава пари от престъпна групировка, за да улеснява дейността й чрез своите присъди.

Грег и неговият анонимен клиент, който се страхува да се разкрие, искат да разобличат Макдоувър, макар и не безкористно. Със своите присъди Макдоувър е помогнала за построяването на казино в индиански резерват и всеки месец получава дял от приходите му. Те очакват да получат възнаграждение – част от милионите на съдията, когато те бъдат конфискувани. Разследването е възложено на Лейси. Бедна й е фантазията колко опасно ще е то. Но едно е да е опасно и съвсем друго да е смъртоносно...

В този невероятен трилър, Гришам разкрива как американците се борят с корупцията. От съдиите се очаква да са честни, безпристрастни и справедливи. Но какво става, когато някой от тях нарушава закона и взема подкупи? Това се случва рядко в САЩ, но все пак се случва. Затова съществуват комисии по съдийска етика, както и закони, които поощряват държавните служители да разкриват престъпления по служба. И не само ги поощряват, а и ги защитават. Това обаче не означава, че е безопасно да го направиш.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене