Брандо изнасилил Шнайдер! Атака срещу Бертолучи

Младата Мария не знаела, че ще бъде нападната и насилена с парче масло в “Последно танго в Париж”.

Последно танго в Париж" може да се окаже препъникамък за кариерата на Бернандо Бертолучи. Наградите му, а и евентуалните бъдещи проекти на режисьора висят на косъм, след като списание "Ел" преди дни публикува видео от негово интервю и предизвика възмущението на цял Холивуд.

В клипа Бертолучи признава, че не е предупредил младата Мария Шнайдер за предстоящата сцена с изнасилване, за да може емоцията, която изпитва, да е автентична. От своя страна холивудските звезди моментално започнаха подписка, която има за цел да отнеме наградите на легендата и да бойкотира разпространението на филмите му.

Мария Шнайдер беше едва на 58 години, а зад гърба си имаше повече от 50 филма, когато почина през 2011 г. И въпреки многобройните ленти, в които участва, актрисата бе запомнена най-вече с една роля. Онази на момичето от "Последно танго в Париж". През 1972 г. тя е едва на 19 години и е никумо позната актриса, а ролята й в лентата на Бертолучи е нейният дебют в киното. Там тя си партнира с 58-годишния Марлон Брандо.

"Последно танго в Париж" се превръща моментално след премиерата си в една от най-дискутираните творби в историята на киното заради скандалната сцена, в която героят на Марлон Брандо изнасилва използвайки парче масло героинята на Шнайдер. Лентата носи огромни успехи на режисьора и Брандо, ала коства кариерата на младата Шнайдер.

След дебюта на филма тя е възприемана повече като секссимвол, отколкото като сериозна актриса. А това я подтиква към сериозна депресия, която я тласка към алкохола и наркотиците. Шнайдер никога повече не се снима гола.

След толкова много години обаче става ясно, че известната сцена всъщност не е инсценирана, а Шнайдер не е знаела за това, което ще й се случи. В своето интервю пред списание "Ел" италианският режисьор признава: "На двамата с Марлон ни хрумна идеята с маслото в деня преди снимките. Но не я предупредихме. Исках да заснема реакцията й като момиче, а не като актриса."

Това, което предизвиква истинското възмущение на холивудския свят обаче, е фактът, че Бернандо Бертолучи съвсем откровено сподели, че не чувства вина за начина, по който е решил да заснеме сцената.

“Мисля, че ни мразеше. И мен, и Марлон, за това, че не й казахме какво планираме." Макар че "Последно танго в Париж" е обявено от критиците като филм, който ще вълнува публиката, докато киното съществува, множество холивудски звезди се заканиха, че повече никога няма да гледат филмите на Бертолучи. Евън Рейчъл Ууд написа: "Тези двамата са болни, за да си мислят, че това е окей." Джесика Частейн определи ситуацията като "отвъд отвратителното" и добави, че й се гади. А Крис Евънс, който играе небезизвестния герой от комиксите на "Марвъл" - Капитан Америка, заяви, че двамата злодеи трябва да са в затвора и добави: "Никога повече няма да погледна Бертолучи със същите очи."

Единствено актрисата Ана Кендрик отбеляза, че Шнайдер е споделила за въпросната сцена много отдавна. И именно заради това скандалът с изнасилването всъщност не би трябвало да се превръща в новина чак сега. Шнайдер признава още през 2007 г., че се е почувствала “леко изнасилена”, но едва откровението на самия Бертолучи превърна известната сцена в скандал. В своето интервю тя казва, че моментът не бил включен в сценария: "Казаха ми за всичко това минути преди да започнем да снимаме сцената, а аз толкова много се ядосах.

Може би трябваше да се обадя на мениджъра или агента си, които да извикат адвоката ми, защото не е редно да насилваш някого да направи нещо, което не е в сценария, но тогава не знаех как да реагирам. По време на сцената това, което Марлон правеше, не беше истинско, но аз плачех с реални сълзи. Чувствах се унижена и малко изнасилена и от Брандо, и от Бертолучи. След всичко това те дори не ми се извиниха. За щастие случката не се повтори."

Но това откровение предизвиква повече въпроси, отколкото дава отговори.

Според думите на Шнайдер тя от части е знаела какво ще се случи и също така потвърждава, че действията на Марлон Брандо са били актьорски, а не истински. И ето за това самият режисьор излезе със специално обращение веднага, след като скандалът се разгоря. Той нарече критиките срещу него "нелепо недоразумение".

“Преди няколко години в “Синематек Франсез” някой ме попита за сцената с маслото. Аз уточних, но може би не съм бил ясен, че съм решил с Марлон Брандо да не информираме Мария, че ще ползваме масло. Исках нейната спонтанна реакция на тази погрешна употреба [на маслото]. Ето къде лежи недоразумението. Някои са помислили и мислят, че Мария не е знаела за насилието срещу нея. Това не е вярно!

Мария знаеше всичко, защото беше чела сценария – там нещата са описани. Единствената новост беше идеята за маслото. И това, както научих много години по-късно, е обидило Мария. Не насилието, на което е обект в сцената, то е разписано в сценария.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене