7 маски за хубава кожа и коса през зимата

Снимки: Pixabay

Зимата е стресиращ сезон за косата, ноктите и кожата ни. Неслучайно при по-студено време устните ни се напукват, кожата става по-груба, ноктите се чупят и нацепват. Можем да помогнем на красотата си с няколко лесни трика и продукти от кухненския шкаф.

Тиква за мека и сияйна кожа

Благодарение на високото си съдържание на цинк, който помага на кожата да не отделя излишно количество себум, тиквата е особено полезна за подхранването на кожата през зимните месеци. Освен това осигурява нежна ексфолиация на кожата.

За тази маска са ви необходими: 2 супени лъжици ситно настъргана тиква, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 1 яйчен жълтък или белтък (при по-мазна кожа използвайте белтък) и 1 голяма лъжица мед. Всички съставки се разбъркват добре и се оставят да действат върху добре почистена кожа за 15-20 минути. 

Снимки: Pixabay
Снимки: Pixabay

Подхранваща маска от авокадо

Авокадото е богато на витамините А, С и Е. То съдържа много повече протеини от другите плодове. Маската с авокадо е чудесна грижа за всеки тип кожа през зимата и особено за по-сухите кожи, склонни към раздразнения.

За маската ви е необходимо половин авокадо, намачкано на пюре. Към него добавете няколко капки зехтин и няколко капки пресен портокалов сок. Нанесете върху почистена кожа за 15-20 минути, а след това изплакнете с хладка вода.  

Сладко подхранване за кожата

Бананът е добър източник на фибри, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина. След тази маска кожата ви е свежа, подхранена и нежна.

За да си я направите, смесете смачкан банан с прясна сладка сметана и нанесете на лицето. След около 30 минути измийте с хладка вода.

Косата също има нужда от подхранване и подсилване през зимните месеци. За да си забъркате чудодейни елексири за нея, само отворете хладилника.

Подхранваща маска за коса с яйце

В тефтерите на баба нерядко сме срещали маски и кремове с яйца и мляко. Те са богати на витамини, цинк, желязо, магнезий, калции и още цял коктейл от полезни съставки.

За маската разбъркайте 1 яйце с кофичка отцедено кисело мляко, рициново масло 50 мл, 1 ч. л. алкохол, половин лимон- изцеден. Разбъркате добре и втрийте първо в корените, а после и по дължината. Сложете найлон и кърпа и отмийте след около 30 мин.

Зехтин и хума за блясък и подхранване

Хумата, известна още като лечебна глина, съдържа много полезни съставки като силиций, фосфат, желязо, азот, калций, магнезий, калий и др. За маската с хума са ви нужни само 4- 5 суп. лъжици хума и зехтин, които се разбъркват на кашичка. След това към тях добавете един жълтък и сока на един лимон. Отново разбъркайте добре и нанесете на мокра, леко подсушена коса. Увийте косата си с найлонова шапка и така дайте около час на маската да подейства. Измийте 2 пъти с шампоан и накрая с разреден ябълков оцет в една кофичка от кисело мляко, за да отмиете зехтина.

Зимна грижа за ноктите

За силни и здрави нокти най-важното е да носите ръкавици и да консумирате много цитрусови плодове. За да им помогнете да останат здрави през зимните месеци, можете да ги подхранвате с масажи с бадемово масло и масло от жожоба в областта на кожичките. Така ще помогнете за растежа на здрави и красиви нокти.

Тези съвети важат и за кожата на ръцете. Ако са напукани от студа, нанесете маска от зехтин и сладкарска сметана.

Друг крем, който можете да си приготвите сами за напукани ръце, е подхранващ и ароматен.

За неговото приготвяне се нуждаете от 4 с.л масло от бадем, 3 с.л настърган на ренде пчелен восък, 4 с.л кокосово масло. Получената смес се загрява  на водна баня до получаването на водна консистенция. След това добавете внимателно 6 с.л глицерин. Махнете от водната баня и бъркайте, докато се получи гъст крем. Накрая прибавете и 6 капки лавандулово масло и поставете в стъклено бурканче. Съхранявайте крема на хладно място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене