Шедьоврите на нямото кино, които ще помним винаги

„Кабинетът на Доктор Калигари“ - първият филми на ужасите в киното. Снимка: wikipedia

Нямото кино е определение за киното в първите десетилетия от неговата история преди изобретяването на синхронното записване на звук върху филмова лента. В нямото кино е изработен неповторим стил на общуване с помощта на мимика и жестове. Изразителността на движенията на някои актьори от нямото кино остават пример до днес. В началото на ХХ век киното не е напълно беззвучно, обикновено е имало музикален съпровод на пиано. Създават се толкова важни филми, които се изучават, копират и гледат с наслада и до днес. Творци като Чарли Чаплин, Робърт Вине, Фридрих Мурнау и др. стават първите големи режисьори в историята.

„Кабинетът на Доктор Калигари“ (1920 г.) – режисьор Роберт Вине

Това е класически филм на немския експресионизъм. Един от първите филми на ужасите в киното. Характеризира със своята театралност, сенките са нарисувани по стените. В лентата участват актьорите Вернер Краус, Конрад Вайд и Лил Даговер. В главната роля е Франсис, който разказва за зловещия хипнотизатор доктор Калигари, неговия подобен на зомби роб Чезаре и серия убийства в запустял замък. В „Кабинетът на Доктор Калигари“ се усъвършенства средството за ретроспекцията, а за първи път шизофренията се използва като основен мотив.

„Носферату, симфония на ужаса“ Снимка:filmjuice
„Носферату, симфония на ужаса“ Снимка:filmjuice
„Носферату, симфония на ужаса“ (1922 г.) – режисьор Фридрих Мурнау

Томас Хутер (Густав фон Вангенхайм) пътува до Трансилвания и се среща с Граф Орлок (Макс Шрек), за да му продаде имот в Германия. Кръвожадният тираничен вампир е обсебен от образа на Елен (Грета Шрьодер), съпруга на Хутер и се отправя към Германия. Граф Орлок (Дракула) причинява беди и всява ужас в целия град. Елен се оказва единствения човек, който може да прекрати злото. Изпълнението на Макс Шрек в ролята на граф Орлок е стряскащо и се копира и до днес.

„Алчност“ - първият социално – битов шедьовър в киното. Снимка: theredlist
„Алчност“ - първият социално – битов шедьовър в киното. Снимка: theredlist
„Алчност“ (1924) – режисьор Ерик фон Щрохайм

Първият социално битов шедьовър в киното. Разказана е проста история, но с голям артистичен размах. В ролите са Засу Питс, Жан Хершолт, Гибсън Гоуланд, Дейл Фулър. Една случайна печалба от лотария съсипва живота на трима души. В центъра на сюжета е семейна двойка — мъжът е разорен и се превръща в алкохолик, а жената печели пари от лотария, но обзета от алчност, отказва да ги харчи. След премиерата си „Алчност“ е търговски провал, но през 50-те години много изследователи започват да го определят като най-добрият филм, правен някога. Първоначалният вариант на филма има продължителност почти 8 часа, но е унищожен и против желанието на режисьора той излиза по екраните с продължителност 140 минути.

„Треска за злато" - продуциран, написан и монтиран от Чарли Чаплин
„Треска за злато" - продуциран, написан и монтиран от Чарли Чаплин
„Треска за злато" (1925) – режисьор Чарли Чаплин

Треска за злато е американски пълнометражен ням филм от 1925 г, режисиран, продуциран, написан и монтиран от Чарли Чаплин. Той пресъздава историческия образ на търсачите на злато, повечето от които са скитници. Ужасите на умиращите от глад кандидат-милионери на XIX в., вдъхновяват епизода, в който Чарли и неговият партньор Големият Джим са откъснати заради снежните преспи и прегладнели. Легендарни сцени като как Чарли готви обувката си и как Джим го вижда като изпечено пиле разсмиват и до днес, прочутият танц на хлебчетата също е запомнящ се. Самият Чаплин казва, че с този филм иска да бъде запомнен. Днес „Треска за злато” е сред еталоните за правене на комедия. Филм, в който тъмната страна на човека е перфектно претворена в гениални образи. А сцените с танцуващите хлебчета и сготвените обувки и досега остават ненадминати.

„Боксьорът Бътлър" Снимка:tdylf
„Боксьорът Бътлър" Снимка:tdylf
Боксьорът Бътлър" (1926) - режисьор Бъстър Кийтън

Бащата на Алфред иска да го направи истински мъж, затова решава да го изпрати на лов. За съжаление Алфред не успява да хване нищо, но за сметка на това се влюбва в момиче от планината. Когато се представя на родителите й, Алфред се обявява за шампион по бокс. Братята и бащата на момичето приемат с недоверие казаното, но веднъж излъгал, Алфред ще трябва да продължи да поддържа измислиците си. Джоузеф Франк Кийтън е един от най-големите творци в историята на киното. Прочут е най-вече с ролите си в нямото кино, където създава комични ситуации без да мени изражението на лицето си, което му носи прякора „великото каменно лице". Филмът се появява на екран заедно с най-известната лента от филмографията на Кийтън „Генералът".

Бояна Маркова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене