65-годишният изпълнител няма стаж и платени осигуровки

Никога няма да спра да пея, категоричен е Калайджиев 

Фолкпевецът Милко Калайджиев няма да получава пенсия! Информацията потвърди пред "България Днес" легендарният изпълнител на хита "Я елате, пиленца".
65-годишният певец е изправен пред интересен житейски период, тъй като не му се полага възнаграждение за старините му.
"Дори и не знам колко трудов стаж ми е нужен. Сигурно поне 40 години трябват. Аз нямам толкова години, тъй като като певец не ми се е трупал стаж. Дълги години не съм имал и осигуровки, така че всичко е логично и не съм изненадан или притеснен", коментира пред вестника обичаният изпълнител.
Милко признава, че никога няма да стане истински пенсионер и винаги ще продължава да пее.
"Моето място е на сцената - да забавлявам хората. Не си представям да спра да пея и по цял ден да си стоя вкъщи. Ще продължавам да пея, докато мога. Все още изпитвам неудобство, когато вляза някъде и цялото заведение веднага знае, че съм там", допълва Калайджиев.

Милко Калайджиев не се плаши, че няма да има пенсия
Милко Калайджиев не се плаши, че няма да има пенсия

Основния си трудов стаж Кавалджиев натрупал след излизането от казармата. Тогава се захванал да работи като таксиметров шофьор и въртял волана в продължение на 14 години.
"Чувствах се удовлетворен, защото карах първа смяна до 17 ч. и всяка вечер бях на сцената. Изпълнявах само поп музика, тогава попфолк не съществуваше", връща се назад в годините изпълнителят, който свирел и на китара. Това се случило преди 1989 година, а фолкпевецът карал едно от десетте държавни таксита в Свиленград.
През последните години Милко разви и много успешен собствен бизнес, който движеше паралелно с музикалната си кариера. Прочути станаха дините и пъпешите, които произвежда на бостаните си. Едно от последните му начинания е Калайджиевата къща - къща за гости в родопски стил в свиленградското село Мезек.
Липсата на пенсия едва ли ще окаже сериозно влияние върху живота на Милко, тъй като той често получава покани за участия и има сравнително натоварена професионална програма. На участията си изобщо не изглежда като пенсионер - облечен с маркови дрехи и енергичен като тийнейджър, изпълнителят се раздава максимално, като не спира да обикаля по масите и да танцува заедно с почитателите си. Задължително пее на живо и прави купони, за които дълго време след това се говори.

Певецът купонясва наравно с младите
Певецът купонясва наравно с младите

Една от последните му изяви беше в Испания, където пя в заведение в новогодишната нощ. Калайджиев беше на визитата заедно със семейството си и използва възможността да се разходи из Мадрид. "Мен ме интересуват музеите и галериите, а не масите с ядене. Историята ми е слабост и затова обикалях. Заради синовете ми отидох и до стадиона на "Реал" (Мадрид). За празниците им купих оригинални фланелки и те много се зарадваха", каза още пред "България Днес" мустак №1 на републиката.
За новата година Милко се пожела много здраве за себе си и семейството и като вечен оптимист добави, че останалите хубави неща ще се случат.

Лили Иванова също без възнаграждение

Проблемът с пенсиите на артисти у нас е от много години, като основният проблем е, че не са се осигурявали.
В началото на 2013 г. беше приет изцяло нов закон за награждаване на хора с особени заслуги към държавата и нацията. Именно чрез него могат да бъдат компенсирани всички певци, на които не са внасяни осигуровките за пенсия и които получават пенсии, близки до размера на социалната.

Лили Иванова също е без пенсия
Лили Иванова също е без пенсия

Преди години беше предложено Лили Иванова да взема най-високото възнаграждение за старост от 700 лв. Това обаче така и не се случи, тъй като се оказа, че има много неплатени данъци.

Иво АНГЕЛОВ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене