Проф. Михаил Неделчев показва колекцията си от стари пощенски картички в НБУ

Картичка от колекцията на порф. Неделчев на тема “Българският царски дом”. В сбирката могат да се видят фотоси от стара София.

Изложбата “Световете на старите пощенски картички” на проф. Михаил Неделчев ще бъде открита утре (18.I.) в централното фоайе на НБУ (корпус 1).

Колекционерската страст на проф. Михаил Неделчев, който от десетилетия събира стари пощенски картички, е отдавна известна на познавачите. За него сбирката му не е красива и необяснима самоцел, а илюстрира и подкрепя професионалните му занимания като литературен историк и изследовател на регионални и национални култури.

Изложбата съдържа само отделни образци от многобройните и многопосочните тематични насоки от колекциите. Но отлично показва, че в края на ХIІХ и началото на ХХ век пощенската картичка е имала функциите на истинска медия, била е не само средство за специфичен личен епистоларен диалог, но е документирала събития и обществени нагласи, трупала е културна и историческа памет, моделирала е представите за градски пейзажи и обживени или “диви” места.

Ще бъдат експонирани и част от притежаваните от проф. Михаил Неделчев книги върху историята на пощенската карта и албуми с репродуцирани пощенски картички от градове, региони или стилови явления (например сецесиона в пощенската карта). 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене