Жената с ябълките и древногръцката митология (Вижте и специално слайдшоу)

"Атланта и Хипоменес" от Вилем ван Херп

Образът на жена и ябълка най-често свързваме с библейската прародителка Ева и плодът на познанието. Но религиозната догма ни прави неспособни да погледнем зад пределите на тази символика, която съдържа в себе си елементи на идолопоклонничество и суеверие. Затова нека идем отвъд и потърсим обяснение на необяснимото с помощта на древногръцката митология и художественото творчество.

Жената с ябълките е основен акцент в картината "Атланта и Хипоменес" на фламандския бароков художник от XVII век Вилем ван Херп. Темата е взаимствана от древногръцката легенда за една бързонога фурия на име Атланта. За нея разправят какво ли не. Изоставена като дете, кърмена от мечка, почти изнасилена от два кентавъра... Тя е ловджийка, девица, посветила живота си на Артемида и непризнаваща никакви мъжки авторитети. Често я смятат за луда, но все едно, никой не може да я надбяга.

Накрая обаче попада в капана на ябълките. Това е хитрост, която един мъж на име Хипоменес използва, подучен от богинята на любовта Афродита. Той предизвиква Атланта в надбягване. Условието е: ако тя победи - той умира, но ако той победи - тя му става жена. Опърничавата очевидно трябва да бъде укротена чрез силна мъжка доминация. Хипоменес поставя по пътя на бягащата Атланта ябълки. Хитра идея на друга жена, макар и богиня - Афродита. Със сигурност Атланта би спечелила всяко надбягване, но този път вниманието й е насочено към ябълките. Тя постоянно спира, за да ги събира и това я забавя. Мъжът печели. Взема я за жена и докато тя още беснее, той я обладава край един храм. Което пък прави много лошо впечатление на Зевс и той наказва двойката, превръщайки ръцете им в крака. Стават животни. Според една легенда са лъвове, според друга - прасета.

Фламандският художник решава да изобрази събиращата ябълки Атланта така, сякаш ги хвърля по мъжа. Като че ли с гняв иска да му ги върне, да ги запокити по него, осъзнала, че е обречена да загуби това състезание. И това е важен момент за разгадаването на символиката, закодирана в образа на жената с ябълките. Тук няма познание, а чисто и просто едно изгубено съревнование.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене