72-годишната Джералдин Чаплин в "Часът на чудовището"

12,07 ч. То е дошло. Няма нищо страшно в мрака пред прозореца за 10-годишния Конър. Кошмарът е вътре в него и около него, а това същество е някакво си оживяло тисово дърво.

Чудовище - древно и различно от онова в сънищата на момчето. Иска да му разказва страховити истории, в които няма герои и злодеи, а само справедливост. Да му описва ужаси за болка, докато животът на майка му гасне от жестока болест, баща му се радва на новото си дете далеч от него, в училище го тормозят непрестанно, а ежедневните му тревоги отдавна са го превърнали във възрастен. И за момчето всичко страшно извън неговата реалноста е просто смешно.

Чудовището обаче е дошло не случайно и ще поиска нещо от порасналия Конър. Ще пожелае да чуе последната история от него и да си тръгне с истината и най-мъчителния му страх, с онова, което е скрил дълбоко в себе си - огромната тежест. Чудовището е призовано от самия него, за да го спаси.

На големия екран в драматичното фентъзи "Часът на чудовището" на испанския режисьор Хуан Антонио Бейона ("Невъзможното") ще оживее тази приказна и мрачна история за малки и големи от едноименния роман на Патрик Нес. Авторът е носител на медал "Карнеги" за детска литература през 2012 г. и създава "Часът на чудовището" по идея на Шавон Доуд, която не успява да я напише заради своята преждевременна смърт от рак.

Патрик Нес е и автор на сценария на лентата, който е част от Черния списък за 2013-а.

"Това е красива история за нашия страх да кажем истината. Понякога блокираме и страхът да кажем истината става по-голям от страха от самата истина", признава режисьорът Хуан Антонио Бейона.

Във филма чудовището говори и увлича в разказите си с гласа на холивудската звезда Лиъм Нийсън. В ролята на "безстрашния" Конър влиза Луис МакДугал, а в образа на неговата майка, която е диагностицирана с неуточнена неизлечима болест, се превъплъщава Фелисити Джоунс ("Теорията на всичко"). Като нейн бивш съпруг и баща на момчето пред камерата застава Тоби Кибъл ("Бен-Хур"), а звездата от "Пришълецът"

Сигорни Уийвър се изявява като бабата на Конър,

която има напрегнати взаимоотношения с него.

72-годишната Джералдин Чаплин, първата наследница на Уна О'Нийл и великия комик Чарли Чаплин, също взима участие във фентъзито, като изиграва училищния директор.

"Всеки, който се изправя пред големи предизвикателства в живота си, се чувства безпомощен като дете. Много е интересно, когато разказваш история през очите на малко момче, което се превръща в мъж.

Животът не работи

като приказка

и всяко дете трябва да научи това, докато расте", обяснява режисьорът.

Първата история, която чудовището споделя с Конър, е за стар крал, който губи цялото си семейство и му остава само един внук. Монархът се оженва отново за красива млада жена, но умира преди принцът да е навършил необходимата възраст, за да го наследи. Сред поданиците му се появява съмнението, че младата му жена го е отровила. Тя предлага да се омъжи за принца и да остане кралица, след като му предаде властта, но той избягва с фермерско момиче, в което е влюбен. Двамата пренощуват под тисово дърво, което се оказва чудовището-разказвач, а на сутринта принцът намира своята любима мъртва. Тогава казва на селяните, че кралицата, която е вещица, носи отговорност за случилото се. Призовава ги да се обединят и да я свалят от престола. Чудовището се събужда и се присъединява към тълпата, но преди те да достигнат кралицата, то я пренася до далечна земя, където тя изживява живота си в мир. Хубавицата наистина се оказва вещица, но не и убийца. Всъщност принцът е отнел живота на своята любима, за да подбуди хората да свалят кралицата и да му върнат кралството.

Вторият разказ на древното същество предава на момчето урока за вярата, която винаги е половината от всяко лечение на човешкото тяло и душа.

Третото повествование е за мъж, който е невидим просто защото никой не го вижда. Уморен от своето "изгнание", той призовава Чудовището, което да му гарантира, че хората ще си вземат бележка. Магичното същество ги кара да видят човека, но тогава те гледат и съзират нещо ужасно.

Четвъртата история трябва да бъде разказана от самия Конър, за да се освободи той от кошмара си.

Майка му виси от ръба на скала след внезапен срив на земята и момчето трябва да я държи за ръката. В крайна сметка той я пуска и тя пада. Чудовището притиска Конър да признае истината. Момчето е пуснал майка си с цел, с умисъл. Докато той би могъл да я задържи по-дълго, избира да спре болката от тази борба.

Това е и последният урок, който научава Конър - как да продължи напред след необратимата загуба.

Във филма участват още Дженифър Лим, Джеймс Мелвил, Бен Мур, Оливър Стийр, Доминик Бойл, Макс Габей и др.

Премиерата на "Часът на чудовището" у нас е на 24 февруари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене