Музеите на великите художници

Нощен риболов в Антиб - Пабло Пикасо. Снимка:pablopicasso

Едни от най-великите художници в света, оставили своя отпечатък във времето и до днес, имат своите убежища, където се вдъхновяват за своите шедьоври. 

Имението и градините на Клод Моне в Живерни, Франция. Северозападно от Париж се намира домът-музей на най-известния художник импресионист Клод Моне, съобщи peika. През 1883 г. художникът се установява в Живерни, след като купува имение с овощна градина. Една от големите страсти на Моне е било градинарството, твърди Wonders of Europe. Той се заел със създаването на градината, която е известна още като Нормандски двор. Според приятели на художника, той е вложил всичките си пари в градината, която го вдъхновява в творческите му търсения. Това е мястото, вдъхновило Моне, да нарисува известните си картини водните лилии. Серията картини „Водни лилии" в оригинал - "Нимфеи", наброява над 250 броя платна.

След смъртта на Моне през 1926 г. неговият син Мишел наследява имота. След Втората световна война имението и градината са изоставени. През 1966 г. внукът на Моне дарява имението на Френската академия за изкуства, благодарение на което имението получава нов шанс за живот. В продължение на десет години, по спомени на близки до художника, имението е реставрирано. От 1980 г. то е отворено за посещения. Днес всяка година, повече от половин милион туристи посещават музея, преоткривайки творчеството на Клод Моне.

Клод Моне 1872 г. Снимка:wikiart
Клод Моне 1872 г. Снимка:wikiart
Един от емблематичните музеи, които непременно трябва да се посети, е Шато Грималди в Антиб. През 1946 г. е бил дом на художника Пабло Пикасо. Днес е известен като Музеят на Пикасо. На музея са дарени много негови творби. Сред тях са 4 картини, 10 рисунки и 6 гравюри. Те са показани в допълнение към 60 офорти и 6 килими на художника, които са събрани между 1952 г. и 2001 г. Днес музеят има 245 негови творби.

Салвадор Дали. Снимка:biografiasyvidas
Салвадор Дали. Снимка:biografiasyvidas
Къщата-музей на Салвадор Дали в Порт Лигат, Испания е дом на художника от 1930 до 1982 г. През тези години Дали създава собствена къща, като я нарича „истинска биологична структура”. Домът му е бил сред най-големите му вдъхновения за голяма част от неговите картини.

Музеят на Фрида Кало. Снимка:fridakahlo
Музеят на Фрида Кало. Снимка:fridakahlo
Музеят на Фрида Кало, Мексико, известен още под името „Синята къща“ заради сините си стени, е историческа къща-музей, а също така и музей на изкуството, посветен на живота и делото на мексиканската художничка Фрида Кало. Намира се в квартал Койоакан в Мексико сити, съобщава Jenite. Тази къща е собственост на семейството ѝ от 1904 г. Тя прекарва целия си живот в нея. След смъртта й през 1957 г. съпругът ѝ Диего Ривера дарява къщата за музей в завещанието си.

Фрида Кало. Снимка:fridakahlo
Фрида Кало. Снимка:fridakahlo
В къщата музей може да видите много фрагменти от личните и вещи, фотографии, книги и всичко е запазено, както е било през 50-те жодини на миналия век . Самата къща разкрива не само живота, но и творчеството на Кало. За автопортретите си, с които става популярна, самата тя споделя: ”Рисувам себе си, защото толкова често съм сама, и защото обектът, който познавам най-добре, съм самата аз”. Основни елементи в творчеството на Фрида са свързани с болката на физическата и психологическата травма на художничката. Причина за това е тежката катастрофа, която е претърпяла, когато е била на 18 г . Тази злополука се е отразила зле на физическото й здраве. Днес Синята къща се посещава от около 25 000 души всеки месец, разкривайки своите тайни кътчета.

Бояна Маркова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене