Берлин предлага на Вежди Рашидов общи проекти в областта на културата

Вежди Рашидов се поклони до Мемориалната църква „Кайзер Вилхелм”

Германия е готова да реализира с България големи общи проекти в културата. Това предложение получи българският министър на културата Вежди Рашидов по време на срещата си в Берлин с проф. д-р Михаел Ейсенхауер, генерален директор на германските държавни музеи и на музея Пергамон. Министърът на културата в оставка Рашидов е на кратко работно посещение в Германия, съобщават от министерството на културата.

Проф. д-р Ейсенхауер поздрави Вежди Рашидов за изключителния успех на представянето на България в Лувъра и за подписването на второ 5-годишно Споразумение на страната ни със световния Музей. За Германия ще бъде чест да има с България подобен голям съвместен проект, тъй като българското културно наследство е уникално, заяви проф. д-р Ейсенхауер. От своя страна германските музеи могат да покажат у нас особено ценни свои колекции, както и да участват в културни прояви от програмата на Българското председателство на ЕС. Водещи германски специалисти ще пристигнат скоро у нас за преговори с българската страна за реализиране на общ проект за съвместни изложби между двете страни, стана ясно по време на срещата.

Германия категорично подкрепя предложението на Вежди Рашидов, направено по-рано на заседание на Съвета на министрите в Брюксел, за обща изложба на държавите членки на ЕС по време на Българското председателство през 2018 година. Това уверение получи министър Рашидов и при разговора си с ръководството на германските музеи, както и по време на срещата си в Берлин с Гернот Ерлер, председател на Парламентарна група в Бундестага и ръководител на Германо-българския форум. Г-н Ерлер поздрави министър Рашидов за постиженията на българската култура и усилията на екипа му за опазване на културното наследство и за борбата с нелегалния трафик на културни ценности. На срещата беше дадена висока оценка на културното сътрудничество между двете страни и на работата на Българския културен институт в Берлин и на Гьоте институт в София.

По време на посещението си в Берлин Вежди Рашидов се поклони до Мемориалната църква „Кайзер Вилхелм” пред паметта на жертвите на трагичния инцидент по време на традиционния коледен базар през месец декември миналата година.

Вежди Рашидов и проф. д-р Ейсенхауер
Вежди Рашидов и проф. д-р Ейсенхауер
Ерлер и Рашидов; Снимки: Министерството на културата
Ерлер и Рашидов; Снимки: Министерството на културата
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене