Паметникът на Бузлуджа влезе в Си Ен Ен

Факсимиле: cnn.com

"На три часа от столицата София, в сърцето на Стара Планина, път, осеян с дупки, води до "НЛО-то на България", така описва Си Ен Ен комунистическия паметник "Бузлуджа". 

"На върха на хълма, тази сложна конструкция може да се види от километри, карайки всички, които я виждат за пръв път, да настръхнат. Червена звезда, символ на комунизма, може да се види на върха на 70-метровата кула. Експанзивната, приличаща на космически кораб сграда е все едно излязла от стар научно-фантастичен филм. Официалното име е "Къща-паметник на Българската комунистическа партия", но е по-известна като "Паметника на Бузлуджа", който привлича изследователи от цял свят още от 1990 година.  

Докато стотици изоставени комунистически паметници са разпръснати навсякъде из Балканите, малцина пазят толкова много тайни. 

Едно пътуване до "Паметника на Бузлуджа" ви прекарва през живописни земеделски земи и пасторални села. Но при липсата на обществен транспорт, свързващ тази част на България, единствената опция на посетителите е, те сами да стигнат до там.

Локацията на "Паметника на Бузлуджа" не е случайна. Местоположението му е в средата на прохода Шипка, свидетел на редица известни битки българските възрожденци и Османската империя през 1868 година. Години по-късно, по време на Руско-Турската война (1877-78) малка армия побеждава османците на хълма Бузлуджа, което води до независимостта на България.

На 2-ри август 1891 г., на връх Бузлуджа група мъже създават Българската социалдемократическа работническа партия, която по-късно става Българската комунистическа партия. Историческото значение на обекта кара правителството да одобри построяването на голям паметник, за да се отпразнува комунистическия прогрес на България. През 1981 г., след почти осем години строителство, паметникът Бузлуджа е открит. 

Гигантската паметника е отворен за обществеността и се използва за официални събития, до разпадането на Съветския съюз, което води до закриването му през 1989 година. Отнема му няколко години без поддръжка, за да остане в неизправност. 

Днес продължава нараства броят на туристите, които искат да направят поклонение пред това гниещо светилище на комунизма.

Графити покриват екстериора, с лозунги като "Никога не забравяй миналото си" или "Насладете се на комунизма", нарисувано до входа, който е затворен в продължение на години".

Можете да прочетете останалата част от статията ТУК

Превод: Иванина Цонева 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене