Митко Кърнев рисува афиши като некролози за първата си група

Китаристът и създател на Д2
от 6 години има приятелка, която
е очен лекар

“Работех и се учех в движение” - така обяснява Димитър Кърнев от Д2 за тв предаването, което реализира за първи път. Композитор, мениджър на бандата и китарист, в края на миналата година той се зае и със съвсем новото начинание - заедно с БНТ продуцира предаването “Голямото междучасие”. В шест епизода трябваше да се избере най-добрата ученическа музикална група.

Новата роля на продуцент не измества ангажиментите на Митко към Д2. Напротив, бандата участва в целия проект, тепърва предстои турне на групата с финалистите от тв шоуто. Всъщност “Голямото междучасие” е конкурс, който се прави вече 9 години. Идеята е да се помага на млади музиканти. Миналата година Кърнев получава предложение от БНТ

състезанието да се

превърне в тв формат

Той преработва концепцията, така че да става за екран. Проектът се оказва много сполучлив, има висока гледаемост, а вече говорят за втори сезон. Вероятно той ще е с повече епизоди и ще бъде към края на годината.

След натоварените снимки и концертите с Д2 и с “Легендите”, с които също свири, Митко Кърнев сега си дава кратък отпуск. Вчера замина на почивка, без да уточнява къде, казва само, че избира място, на което има минерална вода. Ще разпуска съвсем сам през следващите 12-13 дни, за да се зареди с енергия за всички предстоящи концерти.

Уединението явно му дава спокойствие, защото дори за постоянен дом е избрал село близо до София, въпреки че е израснал в една от най-оживените части на столицата - непосредствено до родилния дом “Шейново”. Животът в града изобщо не му липсва, преди около десетина години се изнесъл, преобразил старата семейна вила и живее там със семейството си. Имат си градина, от която цяло лято слагат на масата си зеленчуци собствено производство. Митко се зарича, че това лято ще преустрои двора, но ще запази градината. Надява се, че скоро при него ще се нанесе и приятелката му. Не казва името ѝ, защото тя държи да не влиза под светлините на прожекторите и изрично

избягва публичността

Заедно са от 6 години, а в професионално отношение двамата нямат никакви допирни точки, той е рок звезда, тя е очен лекар. Запознали се на негово участие в столичен клуб, където той често свирел с Д2, тя пък отишла да се забавлява със свои приятели. Вече от доста време са заедно, така че идеята за сватба не им е чужда, Митко се надява скоро да се радват и на първото си дете.

Димитър Кърнев започва да се занимава с музика в тийнейджърските си години. Всъщност очакванията на родителите му били, че ще тръгне по този път доста по-рано, но той не проявява интерес. Баща му Кръстьо Димитров е бил китарист, имал много концерти, непрекъснато пътувал по турнета. Митко е едва 4-годишен, когато родителите му започват да обсъждат идеята да го запишат на уроци по цигулка. “Но до тийнейджърските си години бях по-технически ориентиран. Имах си работилница, в която непрекъснато изобретявах някакви неща”, разказва музикантът. Сам си направил къси и дълги светлини на колелото, преправял детските си колички.

След основното образование се записал в експерименталното тогава училище “Електронни системи”. Но едно лято взел тайно първата китара на баща си, която той бил прибрал на тавана в родния си дом в Пловдив. “В началото се учех да свиря сам пак тайно. Може би ме е било срам”, припомня си Митко Кърнев. Това увлечение обаче няма как да остане скрито, след известно време баща му разбира и започва да му помага. Напредвайки с техниката, бъдещият музикант разучава песни от касетофона. Сега разяснява, че не може да чете ноти, но като композира,

записва

музиката с букви,

както, между другото, правят и много други негови колеги. “Така хем съм вътре в музиката, хем съм навън, донякъде запазвам положението на фен и това много ми харесва. Помага ми да виждам нещата от двете страни”, казва той.

Първата си група Митко събира, когато е в 9-и или 10-и клас. Не си спомня защо ѝ дава името “Некролог”, но пък сам прави всички афиши за концертите и ги оформя като некролози. Най-отгоре пишел “Тежка вест”. В някакъв момент прекръстил бандата на ES, взел инициалите на училището - “Електронни системи”. С преподавателите били в много добри отношения, така че младите музиканти разполагали с много добри условия за репетиции. Започнали да свирят и в други училища, по това време тръгват и първите тийнейджърски музикални предавания, в които младите таланти можели да се изявяват. “Събирахме се да свирим в клуб 113, който беше до Университета, всяка вечер имаше концерт на нови групи. Тогава започнахме да се слушаме едни други, да се конкурираме и нещата дръпнаха напред”, разказва китаристът. В този период се запознава с Дичо, който пее в друга банда, но Митко се шегува,

че го откраднали

и го взели в ES. Историята на групата приключва, когато китаристът влиза в казарма, после тръгват в различна посока.

След като се уволнява, Митко Кърнев записва албум с дует “Авеню”, преди това вече е свирил с Милена Славова и Камелия Тодорова. С Дими, който загина при катастрофа с мотора си, създават група “Сленг”. Но след време китаристът се оттегля с идеята да направи други банда. Междувременно свири с Дони и Момчил, участва и в турне на “Каналето”. Благодарение на многото си ангажименти успява да събере пари и да купи почти цялата техника, необходима за една банда, така тръгва Д2, а баща му става мениджър на групата. Имат изрична договорка Митко да връща всички инвестиции, които прави баща му, и успява да изпълни обещанието си.

Като съвсем малко хлапе
Като съвсем малко хлапе
Афиш на първата група, която е преименувана на ES.
Афиш на първата група, която е преименувана на ES.
Д2 в сегашния състав с вокалиста Дидо
Д2 в сегашния състав с вокалиста Дидо
Митко с първата си група
Митко с първата си група
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене