La La Land се цели поне в 5 оскара

Посланието на мюзикъла - дали любовта няма да попречи на мечтите?

Мюзикълът има вече 7 златни глобуса, всеки тананика "Град на звезди"

Класически мюзикъл? За музея! Кой вече слуша тра ла ла? Гледай си там “Пеейки в дъжда”, вземи си “Шербургските чадъри”, за да не се намокриш, върни се 30 години назад и не ни занивамай с песни, танци и цуни-гуни под звездите. Това да се гледа днес! Направи песен от някой есемес или лайк, дай нещо за виртуална любов...”

Така къде любезно - със съвети как да си преправи сценария, или пък направо с откровеното “Къш!”, отпращат младия режисьор Деймиън Шазел холивудските продуценти. Нищо, че още първият му филм “Камшичен удар” носи оскари. (Засне го през 2014 г. за $3 млн., спечели масовия възторг на критиката, 3 оскара, 87 други награди, още 132 номиниции и $50 млн. от боксофиса- б.а). Просто жанрът бил издъхнал, а кому е нуждо да го реанимира  с  милиони?

Но Шазел не се предава. Резултатът? Мюзикълът La La Land (според нас най-сполучливият превод на заглавието на български е “Тра-ла-ландия”, но дистрибуторите не го приеха, леттата излезе на екран но нашите екрани и по света с оригиналното си заглавие. Всъщност заглавието наистина е непреводимо, защото има скрит смисъл и не е само тананикане - LA е съкращението на Лос Анджелис, а филмът оспорва стереотипа за Лос Анджелис като град на мечтите. - б.а.), отвя всякаква конкуренция. Седем златни глобуса в най-важните категории - филм, актриса, актьор, режисьор, музика... Я, оказва се, че мюзикълът още мърда. Ама когато има кой да му направи изкуствено дишане!

Защо, защо,

блъскат си главата

критиците,

които дори във в. “Ню Йорк таймс” скептично се усмихваха на “песньовките”. Оказва се, че на зрителите във времето на “Тръмп, президент, презиндент!, и той наистина стана, им е нужно такава екранна надежда, която може дори да се изпее благозвучно - полет на мечтите над все по-мрачната реалност на замърсените градове, над кошмара да си намериш работа, над имигрантската вълна...

Да си припомним предишните победители - “Речта на краля”, “12 години робство”, “Бърдмен, “Спотлайт”. Какво да си изтананикаме от тях? Тежка политика преди 100 г., робство, разследваща журналистика. А сега? Ами сега “Град на звезди” - “това са нашите мечти, те най-накрая се сбъднаха...”, пеят двама млади и прекрасни актьори. И ние вярваме. И ни е едно хубаво... Тананикайте!

Оскарите? Със сигурност ще разберем какви са номинациите на 24 януари, но прогнозите вече са направени. Ето най-авторитетната от Gold Derby: La La Land се очаква да спечели в девет категории: най-добър филм (9/2 коефициент при букмейкърите), най-добър режисьор (13/8), най-добра актриса (21/10), най-добра песен ( “Град на звезди”, 9/5 коефициент) и др. Дори най-скептичните залагат поне на 5.

Ема Стоун

е късметлийка,

Ема Уотсън

отказва ролята

“Аз ще бъда красавицата и ще пленя Звяра”, решава Ема Уотсън, която познаваме като Хармаяни от поредицата за Хари Потър. Актрисата избира да облече фееричните тоалети на наивното момиче, опитомяващо чудовище, вместо да изиграе семплата сервитьорка в кафене Миа с мечта за пробив в Холивуд. Такава роля ѝ предлага Деймиън Шазел - режисьорът на мюзикъла Lа La Land. Наистина, и “Красавицата и Звяра” е мюзикъл. Класика! И е сред най-очакваните ленти на екрана за 2017 г. Но какво пропуска?

Райън Гослинг пък отказва да играе Звяра точно в този филм и да се разхожда неузнаваем с чудовищно грозен грим. Той категорично избира Lа La Land. Гослинг танцува и пее с друга Ема - този път Стоун. Стоун спечели за ролята “Купа Волпи” за най-добра актриса във Венеция, а “Гардиън” написа, че “никога не е била по-добра”.

Историята на Ема Стоун напомня тази на Миа - героинята ѝ във филма. Тя също напуска колеж заради мечтата си да стане актриса. Това е третият филм, в който я виждаме с Райън Гослинг. Преди това ги гледахме в “Оглупели от любов” и “Гангстерски отряд”.

Най-голяма популярност на Стоун ѝ донесе ролята на Гуен Стейси в “Невероятният Спайдърмен”, където си партнира с гаджето си Андрю Гарфийлд (тогава). Той беше казал, че да бъдеш с нея, е като да се гмурнеш в опасни дълбоки води.

Райън Гослинг или Андрю Гарфийлд се целува по-добре? - питат в тв шоу. Актрисата отговаря: Ябълка или портокал? Обичам всякакви плодове.

Райън Гослинг

сам свири

на пианото

В мюзикъла 36-годишният Райън Гослинг е пианистът Себастиан с мечта да има свой джаз клуб. Но пък в реалността актьорът е побойник, изгонен от училище едва на 17 години. Какво ти там пиано! Как му се удава да се справи сега? Композиторът Джъстин Хъруиц разкрива, че всички партии отначало са записани от професионалист. Но Гослинг седмици наред по два часа на ден взима уроци, докато накрая може да ги изпълни без дубльор и специални ефекти. Сам зад пианото! Райън Гослинг действително обожава джаз и любимият му музикант е Чет Бейкър.

А Джон Леджънд, партньорът на Себ във филма, който го изкушава със слава и пари, за да продаде мечтата си за собствен джаз клуб, е блестящ музикант и композитор с успешна кариера, десеткратен носител на “Грами”, един “Златен глобус” и един “Оскар”.

Музиката на филма е записана в същото студио на MGM, където са записани и шедьоври като “Магьосникът от Оз” и “Аз пея под дъжда”.

Получавайки “Златен глобус”, Райън Гослинг благодари за подкрепата от съпругата си Ева Мендес, която му роди две дъщери.

Режисьорът и

композиторът -

състуденти

Музикант (барабанист като героя си в “Камшичен удар”), завършил Harvard Film School с дипломна работа камерен джазов мюзикъл (Guy and Madeline on a Park Bench). Това е режисьорът на La La Land - едва 31-годишният Деймиън Шазел, състудент с автора на песните Джъстин Хъруиц. И очевидно човек, който не се отказва лесно от мечтите си. Такива са и героите му в La La Land. (Смисълът на заглавието на български е, че трябва да си малко “тра-ла-ла”, за да си мислиш, че ще успееш в шоубизнеса - б.а.)

Задръстване в подстъпите към Лос Анджелис в сегашно време. В колите са талантливи млади хора, тръгнали да го “завоюват”. Вместо да свирят нервно с клаксоните, те скачат от колите и почват да пеят и танцуват. Изпипан с талант и душа, La La Land ни внушава, че да си романтик, не е непременно губещо. Пред тандема Шазел - Хъруиц има още много екран. Те напипват това, което вкара млада публика да гледа мюзикъл. Пак ще се пее в дъжда, май!

И то какво - за град на звезди, който е възможно да грее само за нас, който тогава ще свети най-ярко, а всичко, което ни е нужно е лудият ритъм на сърцето. Един поглед в нечии очи, едно докосване, танц... Град на звезди..."

Ще го позлатят, този град! Ще греят оскари!

Прогнозите - режисьорът още много пъти ще има поводи да грабва златни статуетки.
Прогнозите - режисьорът още много пъти ще има поводи да грабва златни статуетки.
Ема Стоун взе "Златен глобус" за най-добра актриса в ролята на сервитьорка.
Ема Стоун взе "Златен глобус" за най-добра актриса в ролята на сервитьорка.
Мечтата на жените Райън Гослинг се научил да свири на пиано за филма.
Мечтата на жените Райън Гослинг се научил да свири на пиано за филма.
Най-прочутата сцена - танцът по песента " Град на звезди+
Най-прочутата сцена - танцът по песента " Град на звезди+
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене