Специални цени на Софийската опера за „Борислав” в навечерието на 3 март

Снимки Софийската опера.

На 2 март от 11 часа в навечерието на националния ни празник
Софийската опера и балет ще представи операта „Борислав”, със специални цени от 10 лева за ученици, студенти, пенсионери и за всички, които искат да се докоснат до славното ни минало, съобщиха от операта.

„Борислав” е първата българска историческа опера. Тя е посветена на Борислав -великия войвода на цар Иван Асен II. Нейн автор е големият наш композитор Маестро Георги Атанасов. Либрето е на Николай Т. Попов, по едноименната пиеса на Иван Вазов „Борислав”. Успехът на тази драма, която се играе през 1909 г. в София, е изумителен. “Борислав”, пише в спомените си Симеон Радев, владее столицата, шествува победоносно по провинцията и дава на един иначе равнодушен към художествената красота народ шумно упоение. Бащите с романтично въображение кръщават децата си на името на Борислав.”

Въодушевен от пиесата на народния поет, Маестро Атанасов твори бързо и напрегнато и през месец октомври 1910 г. е готов с клавира на „Борислав”. Два месеца по-късно е завършена и оркестрацията. Произведението е написано по типа на италианската Вердиева опера, има изградени силни конфликти и драматични сцени. В него се разгръща бобата за любов и власт, за надмощие на националните интереси над личните спекулации и интриги.

Премиерата на операта „Борислав” е през далечната 1911 година, на 4 март, на сцената на „Оперна дружба”. Тя, подобно драмата на Иван Вазов, има голям успех. Постановката е на Драгомир Казаков и в нея участват най-добрите сили на операта ни тогава. След 106 години „Борислав” се завръща отново на сцената на първия оперен театър в страната. Режисьор на постановката е акад. Пламен Карталов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?

Напишете дума/думи за търсене