Орлин Алексиев върна банката на София, участва в два "Дакара", цели се в Еверест

Дебютът му на “Дакар” през 2013 г.

В неделя общинският съветник от ГЕРБ отбелязва 50-годишен юбилей с парти в марокански стил, защото обича пустинята

Финанси, Общинска банка, рали “Дакар”, офроуд и Столична община. Зад странната на пръв поглед смесица между институции и екстремни усещания стои един човек - солиден бизнесмен, който от няколко години е и общински съветник от ГЕРБ и шеф на най-важната комисия в Столичния общински съвет - тази по финанси - Орлин Алексиев. Той е сред хората, влезли в политиката, след като вече са развили успешен бизнес.

В неделя той ще отбележи своя 50-годишен юбилей с парти в марокански стил. Такава е поканата към приятелите му - да споделят с него любимото му място - Мароко. Алексиев не иска да разкрива много подробности, но казва, че мястото, в което ще посрещне гостите си, ще бъде преобразено така, че те наистина да се пренесат за миг в Мароко. Всичко ще е в този стил - от чашите и менюто до цветовете и декорацията, която дори ще имитира пустинния пясък.

На въпрос защо Мароко, отговорът е простичък: “Свобода”. “В последните 5 г. ходя всяка година там.

Обичам да карам

бъги в пустинята

Много е диво, няма никакви ограничения. Свобода”, казва Алексиев.

Орлин Алексиев в любимото Мароко, преди да яхне бъги в пустинята.
Орлин Алексиев в любимото Мароко, преди да яхне бъги в пустинята.
Името му е добре познато сред столичните бизнесмени - започва частен бизнес в началото на прехода. Казва, че на 30 г. вече веднъж бил фалирал, “важно е обаче да си научиш уроците и да не се откажеш”. Завършил е право в Югозападния университет “Неофит Рилски”, магистър е по бизнес администрация в Нов български университет, завършил е и докторантура по икономика и управление. Съпругата му Миглена също има собствен бизнес. Двамата имат две деца - Симеон, на 25 г., и Дарина, на 14 г. Признава, че дъщеря му е голямата му слабост.

Всъщност заради нея той все още не е осъществил една своя мечта - да изкачи Еверест.

“Бях решил, че преди да направя 50 г., ще изкача Еверест. И миналата година започнах подготовка. Тя обаче ме разколеба. После скъсах връзки на ски. И засега Еверест остава като неизпълнена мечта”, признава Алексиев, който освен солиден бизнесмен е

и шампион

по офроуд

Всъщност първата му титла, която печели през 2012 г., идва само година след като общинарят се запалва по състезанията и сформира свой тим. Освен по офроуд Алексиев е запален фен и на АТВ. Откакто се помни, пък е фен на високите скорости и моторите. Доскоро той беше собственик на една от известните столични автокъщи, в които се продаваха луксозни лимузини, и председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

Заради екстремните му хобита се шегува, че само дясната му тазобедрена става е здрава и без фрактури.

Ските също са сред многото хобита на Алексиев. Кадърът е от Алпите през 2016 г.
Ските също са сред многото хобита на Алексиев. Кадърът е от Алпите през 2016 г.
Участвал е два пъти на рали “Дакар” и е първият българин, който кара джип в най-тежкото рали в света. Всъщност в пустинна блокада по време на дебюта му на ралито преди няколко години той отказва и цигарите. И до ден днешен не се е върнал към вредния навик. Тогава на четвъртия ден на ралито в пустинята дава обещанието: “Излезем ли оттук, спирам цигарите”. Причината за тежкото заричане на Алексиев е няколкочасов капан сред дюните. Тогава турбото на колата на екипа му oтказва. Мястото е изключително опасно - точно под една дюна, няма видимост за другите състезатели и всеки момент върху Алексиев и навигатора му може да се натресе камион или друга кола.

“Докато навигаторът се опитваше да оправи колата, аз стоях от другата страна на дюната, за да давам знак на идващите отбори, че има хора. Стояхме с часове там. Беше много тежко. Може би това беше най-трудният момент в цялото състезание. Тогава се зарекох, че ако се измъкнем, спирам цигарите”, сподели тогава Алексиев.

Алексиев и най-голямата му слабост - дъщеря му Дарина, преди няколко години на почивка в Гърция
Алексиев и най-голямата му слабост - дъщеря му Дарина, преди няколко години на почивка в Гърция
С “Дакар” обаче е свързано не само отказването от цигарите, но и може би един от най-тежките моменти за Алексиев - обвиненията, че с камионите за ралито са превозвани наркотици - твърдения, които по-късно се доказаха като политическа поръчка.

“Мисля си, че причината за тази политическа атака беше, че

успяхме да

върнем на

столичани и

на общината

Общинска банка

Това беше опит да бъда спрян и банката отново да отиде в чужди ръце”, смята Алексиев. Така или иначе София си върна банката и от 5 г. насам печалбата и капиталът на финансовата институция се увеличават.

Отборът на столичния общинар на финала на първото му участие в “Дакар” през 2013 г. в Чили.
Отборът на столичния общинар на финала на първото му участие в “Дакар” през 2013 г. в Чили.
По време на историята около “Дакар” обаче Алексиев отключва диабет. От известно време спазва специален хранителен режим, който му помогнал преди два месеца да спре хапчетата за кръвно и диабет. И вече е готов за следващите 50, защото за първите не останало време за равносметка. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене