Венеция се скри зад маски

Колкото по-ярко  си облечен на  карнавала,  толкова по-силно  впечатление  ще направиш.

1 млн. туристи очакват на карнавала до 28 февруари

Да се разхождаш из Венеция е само по себе си празник. Да попаднеш във Венеция в дните на карнавала, е обаче все едно да се потопиш в безкраен спектакъл, забравяйки всичко банално, сиво и тъжно. От 11 до 28 февруари Венеция е като коктейл от колорит, настроение и звуци, които ви заливат отвсякъде.

Венецианският карнавал вече продължава с още 1 седмица, за да могат повече местни жители и туристи да му се насладят.
Венецианският карнавал вече продължава с още 1 седмица, за да могат повече местни жители и туристи да му се насладят.
Венецианският празник беше официално открит на 11 февруари в Рио ди Канареджо (един от най-важните канали в града), който се превърна във водна сцена с плаващи платформи и хора с маски. По канала премина весел воден кортеж, украсен и осветен с китайски фенери.

Тази година по времето на карнавала има над 140 културни събития и балове.
Тази година по времето на карнавала има над 140 културни събития и балове.
Връзката с Ориента е като червена нишка, която преминава през всеки венециански карнавал - така се напомня за легендарното пътешествие през 1271 г. на венецианеца Марко Поло в Китай, където остава 25 години.

Този микс от звуци и цветове и изобилие от венециански сладкиши и вин брюле дадоха началото на най-красивия карнавал в света. Това е единственият период в годината, когато всеки може да промени самоличността си, скривайки се зад маска. Падат бариерите между богати и бедни, грозни и красиви, млади и стари, слуги и господари.

На карнавала всеки  променя самоличността си  и се скрива зад маска.
На карнавала всеки променя самоличността си и се скрива зад маска.
Доскоро карнавалът се провеждаше само в продължение на 10 дни, непосредствено преди великденските пости. От няколко години обаче организаторите удължиха проявата с още една седмица, за да могат повече местни жители и гости на града да му се порадват.

Тази година основната част от типичните за карнавала във Венеция ритуали и прояви е съсредоточена в седмицата от 18 до 28 февруари.

Тогава ще се състоят конкурсът за най-добра карнавална маска и костюм и парадът на най-красивите момичета, който ще приключи с избиране на кралица на карнавала. Следват полетите на Ангела и на Магарето, при които от камбанариите на площад “Сан Марко” и на централния площад на град Местре се спускат известни личности, дегизирани като ангел и магаре.

На тазгодишното издание на карнавала ще има 140 културни събития и балове из църквите, дворците и площадите на Венеция.

Първият писмен документ за карнавала датира отпреди 900 г.

Най-старите

свидетелства са

от 1094 г. от

времето на дожа

Витале Фалиер

В един от неговите документи става дума за публични празненства в дните, предшестващи Заговезни. Едва през 1296 г. обаче той се обявява за народен празник в специален документ на Сената.

Лодки и корабчета изпълват каналите в седмиците на маскарада.
Лодки и корабчета изпълват каналите в седмиците на маскарада.
Въпреки това се смята, че карнавалът е с много по-древен произход и води към едновремешните култови празненства, свързани с преминаването от зимата към пролетта. Още от началото си празникът се разигравал под мотото “Един път в годината е законно да нямаш спирачки”.

На практика това се оказал хитър трик на венецианската олигархия навремето - тя създавала у бедните прослойки илюзията, че можели за кратко време да се държат като богати, да правят каквото си искат и дори да се подиграват с хората на властта. Всичко това, скрити зад маска.

Вилнеейки на воля,

въоръжените с

маски бедняци

освобождавали

гнева си

и социалното напрежение изтичало навън, както става след отпускането на клапан. Така богатите след това можели да разполагат с укротени и успокоени слуги.

Мотото на празника е: “Един път в годината е законно да нямаш спирачки.”
Мотото на празника е: “Един път в годината е законно да нямаш спирачки.”
Навремето обаче карнавалът бил много по-дълъг от сега - започвал още в първата неделя на октомври, за да приключи преди Заговезни.

Въпреки че сега празникът е само две седмици, треската около него е много по-продължителна. Еуфория може да се почувства месеци преди началото му, когато започне приготвянето на маските и карнавалните костюми.

Навремето мнозина не можели да си позволят разкошните костюми, обличани по време на карнавала. Затова по-бедните ги наемали на пазар за костюми втора ръка. Само дегизирани по този начин, желаещите да участват в карнавала можели да

се разхождат по

площад “Сан Марко”,

похапвайки

фритоле и галани

Фритоле са пържени венециански сладки, а галани са специалитети от пържено тесто за лазаня.

Празникът се пренася и върху  сградите, облени в цветни светлини.
Празникът се пренася и върху сградите, облени в цветни светлини.
През XVII в. във Венецианската република било забранено носенето на маски извън карнавалния период.

На проститутките, както и на посетителите на къщите за упражняване на най-древния занаят също било забранено да се крият зад маски.

Някога  правото да носят бяла маска без декорации имали само богатите венецианци.
Някога правото да носят бяла маска без декорации имали само богатите венецианци.
Право да носят т.нар. баута, или бяла маска без декорации, имали единствено по-богатите венецианци, които искали да запазят анонимността си на определени места.

Открай време венецианският карнавал е сред най-желаните празници в света - тази година се очаква близо 1 млн. туристи да го посетят. Той е не само в историческия център на Венеция, а и на островите и на намиращите се наблизо Местре и Маргера.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене