Любовна история грабна голямата награда на Берлинале

Илдико Енеди Снимки: Ройтерс

Журито на Международния кинофестивал в Берлин, председателствано от Пол Верховен, предизвика изненада, като присъди най-голямата награда на феста - "Златна мечка", на унгарския любовен филм "За тялото и душата" на режисьорката Илдико Енеди, пише Франс прес.

Предварително за фаворити бяха считани лентите на финландеца Аки Каурисмеки "Другата страна на надеждата". и на чилиеца Себастиан Лелио "Фантастична жена". В първата кинотворба се разказваше за сирийски имигрант във Финландия, а във втората - за транссексуална любов.

Но според председателя на журито, холандския режисьор Пол Верховен, Илдико Енеди абсолютно заслужено е спечелила най-желаната награда на Берлиналето. "Ние всички се влюбихме в този филм, не само заради художествените му достойнства, но и за това, че ни върна към съчувствието. Една дума, която често използваме много лесно и лекомислено!", заяви режисьорът. Самият Верховен беше споменал в навечерието на феста, продължил 11 дни, че би желал да види "оспорвани филми" на тазгодишното Берлинале.

От своя страна отличената Илдико Енеди заяви: "Човек трябва да поема рискове, ако иска да живее истински!". В нейната лента се разказва за любовната история на мъж и жена в кланица в Будапеща. Те се желаят, но не могат да общуват, освен в съня, който и двамата сънуват. В съня мъжът се превъплъщава в елен, а жената - в кошута.

"Искахме да направим един простичък филм, чист като изворна вода, без да знаем дали публиката ще ни последва, защото той трябва да се гледа само със сърце, изпълнено с благородство", изтъкна Енеди.

Директорът на Фестивала Дитер Кослик, актрисата Ким Минхи и режисьорката Илдико Енеди
Директорът на Фестивала Дитер Кослик, актрисата Ким Минхи и режисьорката Илдико Енеди

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене