Новият президент на Германия дари бъбрек на жена си

Щайнмайер със съпругата си Елке, на която дари бъбрек.

Франк-Валтер Щайнмайер изигра решаваща роля за свободата на медиците в Либия

Той е първото момче от родното си село във Вестфалия, което успява да влезе в гимназия. Затова и хората в Бракелзиг си го спомнят – макар че иначе далеч не е правел впечатление.

Примерен ученик, а не бунтар, спокоен младеж, няма никакви скандални истории нито в пубертета, нито в студентските си години, нито по-късно като възрастен мъж. Завършва право, влиза по убеждения в социалдемократическата партия. Все пак

е от съвсем

обикновено и

по-скоро бедно

семейство

Става професионален политик. Среща Герхард Шрьодер, влиза в екипа му и оттогава е един от хората, които определят накъде върви Германия, макар и дълго време от задната стаичка на голямата политика.

Новият президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е прекарал по-голямата част от живота си в политиката. Тази година ще навърши 62.

Винаги спокоен, усмихнат, приветлив, леко сив... Всъщност това е човекът, който издърпа Германия от резервния коловоз до най-предна позиция и ролята на “локомотив на европейската икономика”. Като шеф на кабинета на канцлера Герхард Шрьодер той е автор на реформите “2010” – така през 1998 година управляващите социалдемократи кръщават програмата си за преодоляване на икономическата рецесия, в която се намира Германия.

Щайнмайер с дъщеря си Мерит
Щайнмайер с дъщеря си Мерит

Дългото управление на Хелмут Кол, който така и не намира кураж да промени икономическата система в страната, създадена от предшествениците му след войната, както и изненадващо високата за всички експерти цена на обединението на двете Германии превръщат федералната република в това, което днес е Франция – огромни дългове, висока безработица, спад в производството.

Шрьодер и екипът му обръщат икономическата система с хастара навън –

от модела “баща хранител

и майка вкъщи”

създават нова Германия

– все още със социална икономика, но с орязани привилегии, затегнат колан, строг контрол на социалните разходи. Все неща, заради които избирателите и до днес наказват ГСДП.

Новият германски президент има и по-специална роля за България. В първия си мандат като външен министър на Германия през 2007 година, в която Берлин председателства ЕС, той полага огромни усилия съдбата на арестуваните в Либия наши медицински сестри и лекар да се превърне в кауза на целия ЕС. Преди това 6 години българската държава се опитва сама да освободи обвинените за епидемията от СПИН в страната сънародници. Процесът срещу тях е скалъпен, присъдата – смъртна.

Щайнмайер заедно с първия министър от ЕС, който обръща сериозно внимание на трагедията – австрийката Бенита Фереро-Валднер,

убеждават останалите си колеги, че животът

на българите трябва да е преди

икономическите им интереси

Успоредно с това и членството на България в ЕС ускорява процеса – страната вече е част от общността и всички се ангажират с каузата за освобождаването на сестрите. Детайлите по всички преговори, совалките с британския и италианския министър, влизането на Франция в това – зад всичко стоят и усилията на Щайнмайер. Е, накрая, типично за френско-германските отношения лаврите изненадващо обра тогавашната съпруга на Саркози – Сесилия, която просто посети Кадафи и успя и с личен чар да го накара да пусне медиците с нея обратно.

Демонстранти в Берлин пародират канцлера Меркел и външния  министър Щайнмайер.
Демонстранти в Берлин пародират канцлера Меркел и външния министър Щайнмайер.

Това е и един от първите големи успехи на международната сцена на германския дипломат. Той е

човек на преговорите, на

добре обмислените планове,

което вероятно е в дъното на добрата му работа с канцлера Ангела Меркел. Два пъти е външен министър в коалициите, оглавявани от нея, веднъж дори вицеканцлер.

Това не го спира през 2009 г. да се яви срещу нея като кандидат за канцлер на ГСДП. Но по това време Меркел вече е набрала скорост, страната процъфтява икономически, благодарение и на железните реформи, извършени от социалдемократите... Германците нямат настроение за смяна, а и електоратът на ГСДП все още си отмъщава на партията си за това, че е провела силно неолиберална политика. Меркел печели отново. Франк-Валтер Щайнмайер внезапно изчезва от политическата сцена и обявява, че излиза от активния политически живот. 

Всъщност причините са лични. Съпругата му Елке Бюденбендер е тежко болна. Спешно трябва донор за бъбреци, иначе животът ѝ е в опасност. Донор става самият Щайнмайер. Дарява ѝ единия си бъбрек,

операцията минава

успешно и Елке е

изправена отново на крака

Малко след това Щайнмайер се завръща.

След изборите през 2013 година Меркел има нужда отново от социалдемократите за коалиция. Изобщо не се колебае кой ще е външен министър – старият колега, с когото вече е изкарала един успешен мандат.

Той се съгласява. Има нови планове. Германия вече окончателно се е утвърдила като икономическа сила и е време за новата ѝ роля – на сериозен играч на международната сцена. До този момент германците предпочитат да не се нареждат сред “великите сили” – последствия от Втората световна война.

Путин и Ердоган не са точно най-добрите му приятели, но той успява да преговаря и с двамата.

Нарече Тръмп

“проповедник

на омраза”,

но обеща да търси диалог и с него. Това наследство той ще привнесе и на новия си пост като 12-и президент на Федерална република Германия. След като бе избран с голямо мнозинство, Щайнмайер заяви от трибуната на Бундестага: “Настанаха времена, в които трябва да бъдем смели!”.

Новият президент няма да обитава двореца “Белвю” – резиденцията на държавния глава на Германия. Той предпочита да остане в дома си, в който съпругата му – административен съдия, има градина и обича да се занимава с нея. Пред медиите тя обясни решението с това, че макар и президент, Щайнмайер все още има задължение да коси тревата в градинката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене