Турнето “Опасен педераст” на Майло Янопулос разбуни духовете в САЩ

Майло Янопулос

“Надявам се да обидя всеки един читател”, казва Майло Янопулос пред “Бизнес инсайдър”. Американецът е професионален провокатор, целящ да става повод за скандали и неспирно присъстващ в щатските медии.

Миналия месец Янопулос говори в Университета на Колорадо в Боулдър, поканен от местни републиканци и консервативни активисти като част от турнето му с публични лекции на име “Опасен педераст”. Още преди да пристигне, той стана повод за скандал, а университетът беше заобиколен от многобройни демонстранти. Напрежението пред залата, в която говори, ескалира дотолкова, че избухнаха юмручни боеве.

Майло Янопулос е старши редактор в “Брайтбарт нюз” – скандален сайт, управляван доскоро от Стив Банън, съветник на президента Доналд Тръмп. И докато провокаторът не се самоопределя като член на алтернативното дясно, то спорните му текстове и публични изяви го направиха златното момче на движението.

Кои от думите на Янопулос обаче предизвикаха такава остра реакция?

Пред публиката в Боулдър той ясно

заяви, че всички

либерали са грозни,

дебелите хора

трябва да бъдат

депортирани,

феминизмът е рак, а да си мюсюлманин, е “начин на живот, който сами са избрали”.

90-минутната му лекция на тема “Защо грозните хора ме мразят” започна с похвали към президента Тръмп, който по думите на Янопулос е чудесен, защото прави наистина това, което е обещал.

“Е, все пак той не каза, че ще депортира всички дебелаци, но съм сигурен, че просто не му е стигнало времето да го заяви”, предположи Янопулос.

Майло държи флаер с надпис “Скъпи Тръмп, моля те, депортирай дебелите хора”, рекламиращ лекцията му в Боулдър.
Майло държи флаер с надпис “Скъпи Тръмп, моля те, депортирай дебелите хора”, рекламиращ лекцията му в Боулдър.
“С малко усилия можем да помогнем на дебелите хора да си помогнат сами. Но първо трябва да се уверим, че “приемането на дебелаците” - може би най-тревожната и безотговорна идея на лявата политика на жертвеност и оплаквания, ще получи сърдечния удар, който заслужава”, гласи друг коментар на провокативния журналист.

Роден в Гърция, Майло Янопулос израства в малък град в южната част на Англия, отгледан от майка си гъркиня и втория ѝ съпруг, описан по-късно от Янопулос като “ужасяващ”. Позицията му вероятно има нещо общо с начина, по който вторият му баща натрупва състоянието си. “Мисля си, ако баща ми е просто портиер, как имаме такава хубава къща? След това гледах “Семейство Сопрано”, разказва Янопулос. Той е религиозна бъркотия – практикуващ католицизъм, но също самовъзприемащ се като евреин заради баба му по майчина линия, която изповядвала юдаизма. Янопулос

два пъти достига топ

100 на класацията за

най-влиятелни

хора в дигиталната

икономика

на Великобритания – през 2011 и 2012 г.

32-годишният самоопределил се “журналист” и “фундаменталист на свободата на словото” през последните месеци не спира да предизвиква вълна от неприятности след себе си. На 21 януари демонстрант на митинг в Сиатъл беше прострелян от фен на Янопулос. Бунтове, меле и евакуация заради планирана проява от турнето на крайнодесния журналист избухнаха в началото на февруари и в Калифорнийския университет в Бъркли. Янопулос се ползва от известна защита от страна на Доналд Тръмп, който след безредиците написа в туитър: “Ако Бъркли продължава да пречи на свободата на словото и упражнява насилие срещу невинни хора с различна гледна точка – БЕЗ ФЕДЕРАЛНО ФИНАНСИРАНЕ?”. Провокаторът от своя страна директно заявява, че е яростен привърженик на президента, когото нарича “татенце”.

Явната му цел е да примами интелектуалните си противници да се опитат насилствено да му затворят устата. Разбира се, опонентите на Янопулос с радост се хващат на въдицата с критики, заплахи, понякога дори с насилие. Но

бунтовете в Бъркли

не затвориха устата

на Янопулос

На протест против Янопулос в Бъркли избухнаха безредици.
На протест против Янопулос в Бъркли избухнаха безредици.
Вместо това отразяването на посланието му достигна до много по-широка аудитория, което ще му помогне да получи още повече симпатизиращи туитове от президента.

Майло Янопулос изгради кариера, подклаждайки възмущение и опити за цензура от страна на левите активисти, и си спечели публика вдясно. “Кое предпочитате – детето ви да бъде феминист или да има рак?”, пита Янопулос, който през годините се е подигравал с евреите, мюсюлманите, афроамериканците, феминистките, хората с наднормено тегло и ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални). Въпреки че самият той е гей, Янопулос категорично заявява: “Никога не се доверявайте на лесбийки”. През 2014 г. Майло написа статия в “Брайтбарт”, озаглавена

“Тооолкова съм

отегчен от това

да съм гей”,

в която твърди, че сам е избрал да бъде гей и да се възползва от своята идентичност повече, отколкото го правят хетеросексуалните мъже. “Брайтбарт нюз” е американски консервативен уебсайт, който се фокусира върху публикуване на мнения и коментари на крайнодесни автори. Сайтът е обвиняван от либерали и демократи, че предоставя трибуна на привържениците на теорията за превъзходството на бялата раса.

“Правата на гейовете ни направиха по-тъпи, време е да се върнем в гардероба”, коментира той в туитър.

Предизвикателният лектор учреди университетска стипендия изключително за млади бели мъже. Според уебсайта на стипендията Грант за привилегированите “се предоставя изключително на бели мъже”, които искат да се обучават в колеж “на равни начала с техните състуденти жени, ексцентрици или от етнически малцинства”. Всяка субсидия е в размер на $ 2500.

В първоначалните съобщения за стипендията се обясняваше, че тя се предоставя само на “хетеросексуални бели американски мъже”, но в актуализираната информация на сайта не се споменава нищо за сексуалността.

Консервативен хомосексуалист, убеден в превъзходството на бялата раса, ислямофоб, противник на транссексуалните, влюбен в славата, Майло Янопулос участва в пресконференция на Белия дом. “Аз съм старши редактор в една от най-влиятелните новинарски медии в Америка. Как мислите?”, казва Янопулос в интервю, отговаряйки на въпрос как е

успял да се добере

до акредитация

за президентската

пресконференция

Той се интересува от горещите събития в САЩ и особено от политиката на Доналд Тръмп. “Контролът на раждаемостта прави жените непривлекателни и луди”, каза Янопулос по повод протестите за абортите. Медиите обявиха стряскащата статистика, че броят на убийствата на членове на ЛГБТ общността в САЩ се увеличава скоростно всяка година. Щатът Арканзас прие закон, който би могъл да позволи на изнасилвачите да съдят своите жертви, ако те се опитат да направят аборт.

Майло не подмина и този спорен документ, като заяви: “Западната култура е това, което поддържа жените и гейовете в безопасност”. “Късмет следващия път, загубеняци!”, каза Янопулос на американските индианци, които от месеци протестират срещу газопровода в Северна Дакота. Ускоряването на строежа заедно с други спорни проекти беше одобрено с указ на новия президент Тръмп.

Американските медии не подминават скандалите около Янопулос. Сайт, посветен на правенето на комедийни клипове, публикува обръщение към аудиторията: “Ако сте разстроени, че нямате наблизо нацист, когото да ударите в лицето, не се притеснявайте - интернет се е погрижил”.

Така създателите представят своята видеоигра за цапардосване на нацисти, която позволява да използвате телефона си, за да удряте крошета на нацисти като Ричард Спенсър, Майло Янопулос и Адолф Хитлер.

Янопулос беше

перманентно

блокиран от “Туитър”

през юли м. г., след като компанията го обвини в “подбуждане или участие в целенасочена злоупотреба и тормоз на другите”. Неговата основна жертва беше актрисата от римейка на “Ловци на духове” Лесли Джоунс. В туитовете си с острата си като бръснач сатира Майло я описва като кръстоска между “питбул и Оскар Уайлд”.

Препитанието на Янопулос са крайните му изявления, затова реакциите към него са или крайно обожаване, или категорична омраза. Почти невъзможно е обаче да се разбере какви са истинските убеждения на Янопулос, защото той непрестанно е фокусиран върху прикриването им под мантията на известността.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене