Британците в Миндя готвят изложба, за да спасят читалището

Една от фотографиите на Тим Клинч, включени в изложбата

Англичани с творчески заложби, живеещи във великотърновското село Миндя, са се заели да спасяват местното читалище. Покривът на културното средище тече, а за реконструкцията са нужни около 40 000 лв. Шест преселнички от Острова участват в Арт ателие към читалище "Развитие-1893г." и са основни инициатори на благотворителната изложба, с която ще се набирарат средства за ремонт на сградата.

Събитието ще бъде открито на 1 март - Ден на самодееца. Над 50 творби на самодейното творчество, сред които пана изработени на вертикален стан, рисунки, фотографии, плетива и бижута ще бъдат представени сред атмосферата на музика от стар грамофон.

Рисунките - пастел,акварел, маслени бои са предоставени от Сюзън Гьори, Бевърли Кокс, Али Алдрич.  Ръчно изработените бижута в експозицията пък са дело на Сали Ууд.

Единственият професионалист участник в изложбата е Тим Клинч. Световно известният фотограф е предоставил свои пейзажи от Миндя. Той се заселил у нас преди 10 години и се влюбил в живописното село.

Тим постави началото на събирането на средства за ремонт на читалището миналия ноември с изложба в София "Миндя - портрет на едно село".  Британецът снимал хората на Миндя и техния живот и се подготвя да покаже фотографиите си и в Търново на празника на старопестолния град. Очакват се поредица изложби в големите градове на страната, както и извън граница.
На арт събитието в Миндя майсторката Ренета Грънчарова ще демонстрира изработването на пана на вертикален стан в салона на читалище.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене