Болният от рак китарист на Black Sabbath пожелал последното турне

Black Sabbath по време на последния концерт на бандата.

Тони Айоми даде надежди, че може да има и други концерти и албуми

Вlack Sabbath сложи край на кариерата си с прощален концерт на 4 февруари. Легендарната група, основоположник на стила хевиметъл, бе обявила преди година, че слага точката с концерта в родния им град Бирмингам, Англия.

Тази сряда обаче китаристът на бандата Тони Айоми изненадващо обяви, че Black Sabbath не е прекратила нищо освен големите турнета. Това даде надежда на феновете на бандата, че ще има единични концерти, а защо не и албуми. Айоми обаче не поясни какво е имал предвид.

Последната обиколка, кръстена The End, започна през 2016 г. именно заради китариста.

Айоми бе

диагностициран

с рак

и въпреки успешното лечение докторите му казали да се откаже от продължителните пътувания. Тони обаче искал едно последно турне, за да може Black Sabbath да сложи подобаващ край на кариерата си.

Така той, вокалът Ози Озбърн и басистът Гийзър Бътлър решават да тръгнат на обиколка. Канят с тях барабаниста Бил Уорд, за да са в оригиналния си състав. Той обаче отказва, защото по думите му му предложили ужасни финансови условия. Заменен е от Томи Клуфетос, свирил на ударни инструменти в солови албуми на Ози.

Заради болестта на Айоми на всеки 15 дни групата прави пауза от поне седмица. Групата тръгва на път миналия януари от Северна Америка. Изнасят 81 шоута на феновете в Австралия, Азия, Европа, Северна и Южна Америка. След цяла година обиколки заявяват, че с концерта в родния си Бирмингам на 4 февруари слагат край на кариерата си.

Заветният ден настъпва и музикантите излизат на сцената пред бурните викове на над 16 000 души. Бандата е в най-добрата си форма и свири без грешка класика след класика - започват от едноименното парче Black Sabbath, минават през Into the void, N.I.B., емблематичната Iron man и след 13 хевиметъл шедьовъра завършват с Chidren of the grave.

Лампите угасват, но публиката крещи. Иска още, все пак не не е чута вечната Paranoid, написана като пълнеж за едноименния албум, но станала най-знаковата песен на бандата.

Още с първите звуци, идващи от китарата на Айоми, публиката разбира, че ще получи това, което иска.

“Приключих с жена си, защото не можеше да ми помогне с ума ми”, запява Ози, но гласът му не се чува. Не, няма проблем с микрофона му - просто 16 000 души пеят с него, свирят емблематичния риф на въздушна китара и подскачат.

Виждат се и сълзи в

очите на феновете

Нотите затихват, ударите по барабаните спират, а пулсът от баса на Бътлър става далечно ехо. Групата се събира в центъра на сцената и се покланя. Преди да се прибере след последния си концерт, Ози казва: “Благодаря ви, Господ да ви благослови”.

“Разбира се, че го казах нарочно. Аз съм вярващ, а и първата ни песен беше за него”, обяснява вокалът, известен като Принца на Мрака. Той има предвид парчето, дало началото на кариерата на бандата - едноименната песен Black Sabbath.

Групата се формира през 1968 г. в Бирмингам и в началото свири кавъри на блус песни под името Polka Tulk Blues Band. Един ден Айоми, Озбърн, Уорд и Бътлър са в киното и гледат филм на ужасите. Тогава басистът дава началото на стила, който ще бъде наречен хевиметъл, с думите: “Щом хората си плащат, за да гледат страшни филми, защо да не си плащат и за да слушат страшна музика.”

Бандата се съгласява с него и за няколко вечери Бътлър написва текста на Black Sabbath.

“Голяма черна фигура с очи от огън,

Казва на хората желанията им,

Сатаната стои тук и се смее, гледа как пламъците се разрастват и разрастват,

О, не, не , Боже, помогни ми”, пише басистът.

Няколко месеца по-рано при инцидент във фабриката, в която работи, Тони Айоми отрязва връхчетата на пръстите на дясната си ръка, с които фиксира струните (китаристът е левичар). За да намали натиска върху тях, той използва настройка с няколко тона по-ниска от стандартната. Това дава специфичния тежък звук на бандата. Така се ражда и музиката към песента, която мнозина днес определят като най-зловещата в историята.

За седмица групата записва албума, отново кръстен Black Sabbath. Горд, Ози го пуска на родителите си, а те слушат плочата мълчаливо. Тя свърша и те казват: "Ти си луд, с тази музика, с тази музика няма да успеете". Новосъздадената звукозаписна компания Vertigo го издава и разпространява през 1970 г. Приет е зле от критиката, но само след няколко месеца вече е обявен за началото на стила хевиметъл. Същата година е последван е от Paranoid, който прави членовете на групата групата световни звезди.

Славата обаче се отразява на Ози, Тони, Гийзър и Бил.

Четиримата

прекаляват с

пиенето и

наркотиците

Издават албуми, но са трезви само за записите. През 1975 г. всички се отказват от вредните навици. “Е, аз само за час”, шегува се днес Ози. Заради това след 8 студийни албума е изгонен през 1977 г. и заменен с Рони Джеймс Дио. Групата сменя състава си и вокалиститите през годините. И здава албуми с противоречив успех, а Ози жъне успешна солова кариера.

Ранното творчество на групата оказва влияние на ред музиканти и през 80-те г. на миналия век хевиметълът се превръща в най-слушаната музика. През 1993 г. Black Sabbath се събира в оригиналния формат за няколко концерта, през 2013-а записват нов студиен албум - “13”. Името идва от броят на тавите и студийните издания на оригиналния състав. В албума обаче не участва Бил Уорд. Той е поканен за записите, но след скандал за пари се отказва.

Гийзър Бътлър, Тони Айоми, Ози Озбърн и Бил Уорд пускат албума Black Sabbath през 1970 г. От него идва началото на хевиметъла.
Гийзър Бътлър, Тони Айоми, Ози Озбърн и Бил Уорд пускат албума Black Sabbath през 1970 г. От него идва началото на хевиметъла.
Тони Айоми по време на последния концерт на Black Sabbath.
Тони Айоми по време на последния концерт на Black Sabbath.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене