Медът - полезното и вкусно лекарство

В книгата «Чудодейната сила на меда» на известния лекар фитотерапевт Николай Даников можете да намерите десетки рецепти за лечение на всякакви болести с пчелни продукти и препарати, приготвени от тях. Книгата е обогатена и с рецепти и съвети за използването на пчелните продукти в здравословното хранене и диетологията.

МЕДОЛЕЧЕНИЕ НА БОЛЕСТИТЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

* При болестите на щитовидната жлеза (възлеста гуша) е полезно следното средство.
Една чаша смляна елда, една чаша смлени с мелачка орехи, една чаша пчелен мед (в този случай най-добър е елдовият). Разбъркват се в емайлиран съд с дървена лъжица и се пресипват в буркан. Веднъж седмично вместо друга храна се яде от тази смес, чай и вода се приемат при нужда.
Курс на лечение – 6 седмици. Ако болестта не е преминала, този курс се повтаря след месец.
* Когато зелените орехи станат около 10 мм в диаметър, нарязват се на ситно и се заливат с мед. Когато той се поеме, се долива. Когато медът спре да се поема, бурканът с орехите се поставя в хладилник. Приема се по 1/2 ч. л. три пъти на ден с чай в продължение на няколко месеца.

Хипотиреоза

* Взема се кората от един лимон и по 1 суп. л. ленено семе и мед, варят се 10 минути в 1 л вода и се прецежда. Пие се вместо вода.
* 300 г орехови ядки се смилат, 100 г чесън се сварява и размачква на кашица, 50 г смляно анасоново семе, 1 кг мед. Всичко добре се разбърква с дървена лъжица. Приема се по 1 суп. л. 3 пъти на ден 20 минути преди хранене, след което се пие отвара от шипка. Преди употреба сместа се разбърква.

БОЛЕСТИ НА ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА

Затлъстяване

* Гладуването на вода с лимонов сок и мед е най-ефикасният метод за борба срещу затлъстяването. Изцежда се сокът от половин лимон, добавя се 1 ч. л. пресен мед и това се залива с чаша леко затоплена вода. Напитката трябва да се пие на редовни интервали.
* Да се смесят поравно сок от целина и пчелен мед. Приема се по 2 суп. л. 2 – 3 пъти на ден при затлъстяване, а също при намаляване на общия тонус, неврози.
* Взема се 1 суп. л. пчелен мед, разтваря се в 100 мл преварена вода със стайна температура и се пие сутрин на гладно. След това 2 часа нищо не се яде. Вечерта, 2 часа преди лягане, отново се изпива на гладно 100 мл вода с разтворен в нея 1 суп. л. мед. Курсът на лечение е 1 месец. След 1 – 2-седмично прекъсване може да се повтори.
* На Дон много обичат отвара от сушени плодове или само от сушени ябълки с добавка от мед. Не забравяйте, че тя е полезна на третия ден след сваряването на плодовете. В нея има всички полезни за човека вещества, тя утолява жаждата и намалява чувството на глад. Желаещите да свалят излишните килограми могат да си правят разтоварващи дни – да се пие само такава отвара цял ден.

Забавяне на растежа

* 2 суп. л. суха наситнена цикория се залива в термос с 0,5 л вряла вода, кисне 1 час, прецежда се. Прибавят се 2 суп. л. мед, разбърква се, докато се разтопи. Пие се по 1/2 чаша 3 пъти на ден.

МЕДОЛЕЧЕНИЕ ПРИ БОЛЕСТИТЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА

* Смесват се в части по обем: суха наситнена билка жълт кантарион – 1 част, плод резене – 0,5 част, цвят невен – 2 части, мента – 0,5 част. 1 суп. л. от сместа се залива с 200 мл вряла вода, кисне 40 минути, прецежда се, добавя се натурален пчелен мед и се приема през деня на равни части.
* Смесват се 1:1 стрити на прах корени глухарче и мед. Приема се по 1 суп. л., след което се пие шипкова отвара. Това средство помага за пречистване на организма от вредни вещества, при токсични поражения на черния дроб, при продължителен прием лекува атеросклерозата. За съжаление, ние много малко внимание отделяме на лечебните качества на това прекрасно растение. Сместа от стрити на прах корени на глухарче и мед е полезна не само при болен черен дроб, тя влияе положително и на обмяната на веществата, при възпаление на лимфните жлези, тонизира нервната система, подкрепя възстановителните процеси след инсулт, притежава противотуморно действие. При екологична беда това средство ви спасява живота!
* Чаят от цвят на червена офика с мед е прекрасно средство, което успокоява чернодробните колики.
* 4 суп. л. майски листа от коприва се варят 5 минути в 0,5 л вода, прецеждат се, добавя се 1 суп. л. мед. Пие се гореща по 1/2 чаша 4 пъти на ден. Това средство забележимо подобрява работата на черния дроб.

Жълтеница

* Лимон. На болния трябва да се дава по 20 мл лимонов сок, смесен с мед на вкус, няколко пъти на ден. Това ще защити клетките на черния дроб от поражения.
* 4 суп. л. листа и млади ластари от кисел трън се варят 10 минути в 1 л вода, охлажда се и се прецежда, добавя се мед на вкус. Пие се през деня вместо вода.
* Глухарче. Отвара от корените във вода с мед, както и стрит корен, смесен 1:1 с мед, пречистват черния дроб и жлъчния мехур, премахват застоя на жлъчен сок.
Коренът на глухарчето добре се съчетава с корените на репей и цикория. От тях се получава напитка, полезна при лечение и профилактика на нарушенията на функциите на черния дроб, при жълтеница, хепатит, камъни в жлъчния мехур – взема се по 1 ч. л. от всяка на 0,5 л вода, вари се на бавен огън 20 минути, прецежда се, прибавя се мед на вкус. Пие се три пъти на ден 30 минути преди хранене.
Глухарчето успешно извежда токсините, натрупващи се в резултат на злоупотреба с месни, тлъсти и пържени храни.
* Брош. Отварата от корените в медена вода, стрити корени, смесени 1:1 с мед, навярно са най-ефикасното подобряващо обмяната на веществата и кръвопречистващо средство, полезни са при лечение и профилактика на жълтеница, хепатит, камъни в жлъчния мехур, рак. Те охлаждат кръвта и отделят от нея токсините. Брошът е добър при всички възпалителни процеси на кръвта. Действа резорбиращо и при черния дроб и бъбреците. Той разтваря камъните, способства за стопяването както на доброкачествените, така и на злокачествените тумори. Подобрява кръвообращението и способства за заздравяване на тъканите, увредени от травма или инфекция. Ефикасен е при лечение на токсичните състояния на кръвта, включително на херпес на половите органи, той пречиства черния дроб, далака и бъбреците, регулира функциите им.
* Сок от два лимона се смесва със сок от 2 глави чесън, добавя се 1 суп. л. мед. Приема се по 1 ч. л. през два часа след хранене.
* В половинлитров буркан с мед се добавят 2 суп. л. канела на прах, разбърква се добре и се приема по 1 суп. л. от сместа 4 – 5 пъти на ден преди или два часа след хранене, после се пие медена отвара от шипки. Резултатът няма да закъснее: само няколко дни след началото на приема билирубинът в кръвта почва да пада, а черният дроб престава да ви тревожи. Скоро ще забравите и за прекараната жълтеница.
* Приема се по 20 – 30 г мед 3 пъти на ден (разтворен в топла преварена вода), по 1/2 ч. л. прашец 3 пъти на ден и 0,05 г маточно млечице на ден. Курсът на лечение е 1,5 месеца. След 2 – 3-седмично прекъсване курсът може да се повтори. Подобно лечение е много полезно при различни заболявания на черния дроб. Медът увеличава запасите на гликоген в него, подобрява процесите на тъканния метаболизъм и повишава антитоксичната функция на този най-важен орган. Много благоприятно е също въздействието на прашеца и маточното млечице.

Болест на Боткин

* 2 пъти на ден се изяжда по 1 суп. л. настойка алое. 3 – 5-годишно растение 2 седмици не се полива. Преди да се отреже, то се почиства от прахта с влажна кърпа. После се оставя в тъмно влажно помещение за 5 дни. 500 г листа се смилат с месомелачката, + 500 г мед, затоплен на водна баня, + 0,5 л натурално червено вино. Кисне 5 дни, като периодично се разклаща съдържанието, прецежда се. Приема се по 1 ч. л. 3 пъти на ден 1 час преди хранене.

Хепатит

* Сутрин и вечер се приема смес от 1 суп. л. мед с ябълков сок.
* Прилагането на мед, особено в съчетание с маточно млечице и цветен прашец, е много ефикасно при лечение и профилактика на епидемичния и хроничния хепатит и такива заболявания на черния дроб като ехинокок, цироза и холецистит. Медът се приема сутрин по 1 – 2 суп. л. с добавка на маточно млечице на върха на ножа, а след обяда – 1 суп. л. мед с 1 ч. л. цветен прашец.
* В резултат от лечението с пчелни продукти (децата и тийнейджърите получават смес от мед и прашец по 1 ч. л., а възрастните – по 1 суп. л. с топла отвара от шипки 3 пъти на ден преди хранене) намалява жълтеничавостта, подобрява се апетитът, намаляват болките в дясното подребрие. Намалява анемичността, нормализира се захарта в кръвта. С оглед индивидуалните особености на организма на болния еднократната и курсовата доза за прием на меда с прашеца могат да бъдат увеличени, но под лекарски контрол, за да се избегне претоварването на задстомашната жлеза.
* 300 г кромид лук се наситнява, претрива се през сито, добавят се 2 суп. л. листа горчив пелин и 100 г мед, залива се с 0,7 л бяло вино. Кисне 20 дни, периодично се разклаща. Прецежда се. Пие се по 50 г 3 пъти на ден преди хранене.
* Маточно млечице, мед; корен цикория – 35 г, корен глухарче 25 г, цвят от безсмъртник – 30 г, камшик – 25 г. Съставките се размесват добре, заливат се с 0,5 л вряла вода, вари се на слаб огън 10 минути, после кисне 1 час. Приема се на гладно по 1/3 чаша три пъти на ден. Едновременно се приема смес от маточно млечице и мед (приготвени в съотношение 1:100) по 1/2 ч. л. 2 – 3 пъти на ден (държи се в устата до пълното разтваряне).

Хепаталгия
(болки в областта на черния дроб)

* Вземат се 100 дафинови листа, 0,5 кг мед, 0,5 л вода, 50 г малинов сок. Вари се, докато остане 1/3, прецежда се, добавя се мед на вкус. Пие се топла преди сън 1 кафена чашка и веднага се ляга в леглото.

Хепатомегалия (увеличен черен дроб)

* На 100 – 150 дафинови листа се вземат 5 суп. л. мед, заливат се с 0,5 л вода и се варят, докато водата остане наполовина. Прецежда се, пие се топла преди сън 1 кафена чашка и веднага се ляга в леглото.

Холецистит

* Сок от плодове на ракитник с мед на вкус е полезно да се пие при холецистит, холангит.
* Отварата от корени на глухарче е полезна при холецистит.
Отвара. 1 суп. л. изсушени наситнени корени глухарче се заливат с чаша вряла вода, варят се на слаб огън 30 минути, охлажда се на стайна температура 10 минути, прецежда се, добавя се мед на вкус. Приема се по 2 – 3 суп. л. 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.
* Настойката от естрагон възбужда апетита и подобрява храносмилането, полезна е за лечението на хроничен холецистит.
Настойка. 1 суп. л. суха наситнена билка се залива с чаша вряла вода, вари се в затворен съд на водна баня 15 минути, охлажда се при стайна температура 45 минути, прецежда се, прибавя се мед на вкус. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти на ден 15 минути преди хранене.
* На голяма черна ряпа се отрязва горната част, издълбава се и се вади вътрешността, напълва се с мед. Извадената част се наситнява, от нея се изстисква сокът и се слага в меда, срезът се затваря с отрязаната част и ряпата се оставя денонощие при стайна температура. Приема се по 2 суп. л. преди хранене. При един курс на лечение се изяждат 5 репи, приготвени по този начин.
* Пчелен мед – 1 кг, зехтин – 200 мл, 4 средно големи лимона (два от тях без кората). Четирите лимона минават през месомелачката, всичко се слага в емайлирана тенджера и се разбърква с дървена лъжица. Пресипва се в двулитров буркан и се съхранява в долната част на хладилника. Преди прием се разбърква с дървена лъжица.
Приема се три пъти на ден по 1 суп. л. 30 – 40 минути преди хранене.
През годината се правят 3 – 4 такива курса за лечение на холецистит, хепатит и цироза на черния дроб.
* Старинно средство, което разбива и изхвърля жлъчните камъни, се смята копривата. Пие се сок от коприва с мед на вкус – по 50 мг на прием 2 – 3 пъти на ден, а още по-добре – по 1 суп. л. през два часа.
* При стари камъни в жлъчката наситнените корени коприва се варят в меден сироп, приема се по 1 ч. л. 3 – 4 пъти на ден. Или смлени корени се смесват 1:1 с мед и се назначават в същата доза.
* Смесват се поравно смлени корени от коприва, глухарче, цикория, пирей, шипка и мед. Приема се по 1 ч. л. 4 – 5 пъти на ден преди хранене, след което се пие настойка от камшик, практически при всички болести на черния дроб и жлъчката.

Болки и спазми на жлъчния мехур

* Вземат се поравно стръкове змийско мляко и листа от мента: 1 ч. л. от сместа на чаша вряла вода, кисне 5 минути, прецежда се, добавя се мед на вкус. Пие се топла сутрин и вечер по една чаша.

Камъни в жлъчката (холелитиаза)

* 2 суп. л. корени от ружа се варят 5 минути в 1 л бяло вино, прецежда се, прибавя се мед на вкус. Пие се на всеки 1 – 2 часа по 2 – 3 глътки.
* 2 суп. л. листа от коприва се заливат с 0,5 л почти кипнало мляко, прецежда се, добавя се мед на вкус. Пие се по малко през деня.
* Изпийте сутрин на гладно 1 ч. л. сок от червено цвекло, смесен с 1 ч. л. мед. След 2 часа вземете 2 суп. л. кашица от черна ряпа и след 40 минути (не по-рано!) закусете. И така всяка сутрин в продължение на две седмици. След почивка от 10 дни повторете лечението. Курсът на лечение е 2 месеца. След половин година всичко трябва да се повтори.
* За лечение на жлъчния мехур е много полезно да се използват цветове, семена и корени от цикория. За тази цел три пъти на ден трябва да се пие по 30 – 60 мг отвара (1:10) от цветове, семена или корени с мед на вкус.

Жлъчогонни препарати с мед

* Анасонов чай с мед е полезно да се пие като жлъчогонно средство.
* Брезов чай с мед (може да се пие неограничено) е прекрасно жлъчогонно средство.
* Сок от грейпфрут с мед е прекрасно жлъчогонно средство, полезно при лечението и профилактиката на острия и хроничния хепатит, холецистит, холангит, жлъчно-каменна болест. Разреден с една трета медена вода сок от грейпфрут има умерено жлъчогонно действие.
* Настойка от цяло растение горска ягода (в чаша вряла вода 3 стръка се киснат завити 2 часа, прецежда се, добавя се мед на вкус). Приема се по 200 мл 3 пъти на ден като жлъчогонно средство при инфекциозен хепатит (болестта на Боткин), паренхиматозна жълтеница, холелитиаза (жлъчно-каменна болест).
* Настойка от цвят невен е прекрасно средство при болестите на черния дроб, жлъчните пътища, далака.
Настойка. 1 суп. л. наситнени цветове се заливат с 1 чаша вряла вода, държи се на кипяща водна баня 15 минути, охлажда се при стайна температура 45 минути, прецежда се, добавя се мед на вкус. Приема се топла, бавно, на малки глътки по 1/2 чаша 3 – 4 пъти на ден 15 минути преди хранене.
* Настойка от листа на мента се прилага като жлъчогонно средство при болестите на черния дроб, жълтеница, дискинезии на жлъчните пътища.
Настойка. 1 суп. л. наситнени листа се заливат с 0,2 л вряла вода, държи се в затворен съд на водна баня 15 минути, охлажда се при стайна температура 45 минути, прецежда се, добавя се мед на вкус. приема се по ? чаша 3 – 4 пъти на ден 15 минути преди хранене.
* Сок от плодове на облепиха (ракитник) е полезно да се пият с мед като жлъчогонно средство при холецистит, холангит, жълтеница, хепатит.
* Настойката от стрък и корен на глухарче притежава жлъчогонно действие.
Настойка. 1 суп. л. изсушена наситнена билка се залива с 0,2 л вряла вода, поставя се в затворен съд на кипяща водна баня 15 минути, охлажда се при стайна температура 45 минути, прецежда се, добавя се мед на вкус. Приема се по 1/3 чаша 3 – 4 пъти на ден 15 минути преди хранене.
* Настойката от стрък цикория притежава жлъчогонно действие и е особено полезна при болестите на черния дроб.
Настойка. 1 суп. л. наситнени стръкове цикория се заливат с 1 чаша вряла вода, поставя се в затворен съд на кипяща водна баня 15 минути, охлажда се при стайна температура 45 минути, прецежда се, добавя се мед на вкус. Пие се топла, бавно, на малки глътки по 1/4 чаша 3 – 4 пъти на ден 15 минути преди хранене.

Из «Чудодейната сила на меда»

Книгата можете да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене