Стоян Георгиев излиза в двуседмичен отпуск по бащинство

Той е единственият тв репортер,

чието лице бе крито от Би Ти Ви

цяла година заради разследванията му

Когато започва работа в Би Ти Ви преди 10 години, никой не вижда на екрана лицето на Стоян Георгиев цяла година. За разлика от всички телевизионни журналисти той е единственият, който не иска да се показва, защото е разследващ репортер. И за да свърши качествено работата си, той заедно с ръководството на новините решава да остане в анонимност.

10 години по-късно Георгиев отново ще слезе от екрана, но само за две седмици и по съвсем различна причина - най-щастливата на света. Стана баща за втори път. Съпругата му Катина роди сина им Георги на 21 февруари в Първа АГ болница “Света София”. Момченцето е кръстено на дядо си и баба си по бащина линия.

Таткото и 6-годишната им дъщеря Дана ги чакат

да се приберат вкъщи

в неделя

След краткия отпуск по бащинство Георгиев отново ще се върне в нюзрума на Би Ти Ви, за да продължи с колегите си разследването за хора, които се оказват набедени длъжници и без да са виновни, губят имоти, покъщнина и пари. Това съсипва живота им, докато частната им собственост преминава в ръцете на други, възползвали се мошенически от закона за бързо производство за събиране на дългове.

“Чудовищно е това, което се случва в държавата ни. Излиза, че частната собственост у нас е илюзия, след като е възможно съдът да вземе решение, без да изслуша набедения за длъжник и без да проверява достоверността на документите”, обяснява Георгиев. Заедно с него по десетките случаи, за които хората звънят в телевизията, работят и негови колеги. Темата е по-голяма от очакванията и изисква усилията на цял екип.

Стоян Георгиев е студент по счетоводство и контрол в УНСС, когато решава, че може да поработва като спортен журналист в някой вестник и да си докарва допълнителни средства. Изглежда му лесно, защото се интересува от спорт достатъчно, за да може и да пише на тази тема.

Да, но попада в “168 часа”, където среща хора, които го палят по разследващата журналистика. Учат го как се правят новини, помагат му да разбере, че занаятът му харесва, и го заразяват завинаги с духа на борбата за справедливост. Така през 2002 г.

остава в редакцията,

вместо да замине на

студентска бригада

в Америка, както прави две поредни лета. И заради чудесния екип на вестника вече има мотивацията да разобличава тези, които злоупотребяват с властта и парите.

Прави го твърде успешно - участва в няколко сериозни разследвания, които излизат извън границите на вестника. За тях започва да се говори и по телевизията. За едно от тях Стоян и колегата му Красимир Боев влизат под прикритие в схема за купуване на гласове. Разучават пирамидалната структура, при която се набират хора, които трябва да набират други, и т.н. Записват, снимат, показват конкретни лица, които купуват гласове. След публикацията двамата са поканени в Би Ти Ви да разкажат за разследването си.

Малко след това Люба Ризова - по онова време шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви, направо му предлага да започне работа в телевизията. Въпреки че той самият има желание за нова крачка в журналистиката, отказва. Притеснява го фактът, че

сестра му -

известната

журналистка Анна

Цолова, е в Би Ти Ви

Медията обаче продължава да търси разследващи журналисти и пак го кани. Втория път приема.

И още с отиването си там е готов с първото си разследване. То се излъчва по Би Ти Ви и същевременно излиза като публикация в английски вестник, тъй като Георгиев го прави заедно с колега от Великобритания.

Журналистът Лайнъс Моран идва във Велико Търново, след като е разбрал, че у нас има хъб за производство на джебчии. Научени да крадат, те биват пращани в Англия. Стоян Георгиев му помага да се свързва с различни хора и му превежда. Докато говорят с един циганин от Павликени, той им казва: “Абе, ти джебчиите ги остави, ама този англичанин не се ли интересува от антики? Знаеш ли какви хубави римски колони мога да му предложа от Никополис ад Иструм?”

Статията за джебчиите е написана и публикувана в английския вестник, където работи Моран, а междувременно Стоян води преговори с Би Ти Ви. Англичанинът, който знае за новата работа, сам му предлага да разследват заедно историята с антиките и така Георгиев да започне тв кариерата си по най-добрия начин.

Обаждат се на човека от Павликени и преговорите се завъртат. Англичанинът вече се представя за човек с приятели, които търсят антики. Не искат обаче цяла колона, а нещо по-дребно. Той им предлага плочка с гравюра от I век, изровена от Никополис ад Иструм. Ромът обяснява обаче, че е само посредник. Затова ги среща с човека, който ще говори за парите. Впоследствие журналистите разбират, че са обсъждали сделката с човек, който по онова време е бил шеф на ВиК в Павликени.

Те го записват със скрита камера, а

онзи им предлага

плочката

за 25 000 лв.

Щели да я продадат в Англия за 25 000 паунда и да направят лесни пари. Да, но двамата се изправят пред проблема откъде да намерят пари, както и дали плочката е истинска. Тогава се свързват с полицията. По онова време има отдел към БОП (звеното за борба с организираната престъпност), който се занимава с антики. Пращат им човек, който се включва под прикритие, и фактически БОП поема случая. Установяват, че плочката е истинска, осигуряват парите, белязват ги, а журналистите си уговарят среща с продавачите на изоставено селскостопанско летище край Павликени. Там продавачите трябва да бъдат арестувани.

Преди това полицията прави разстановка с журналистите как ще се случи всичко.

Следващите часове са като на кино. Журналистите са със скрити камери, а полицаят трябва да даде сигнал към колегите си. В багажника на колата им има още един спецполицай, който трябва да направи ареста, а до него пак в багажника е операторът на Би Ти Ви Добромир Иванов.

В момента на размяната задачата на Стоян е да отвори багажника, за да излязат скритите сили.

Всичко протича по план, макар че журналистите изобщо не са очаквали, че продавачите ще са въоръжени. В началото не се подчинили, помислили, че купувачите всъщност са обирджии, които не искат да си платят. Бопаджията от багажника стреля във въздуха и едва тогава онези лягат на земята. В момента, в който полицаят закопчава единия, му вади пистолета и казва: “С патрон в цевта”. Чак по-късно Георгиев осъзнава какво е можело да се случи.

След всички тези перипетии двамата журналисти стават много близки приятели. През юни миналата година Моран се жени и на сватбата му е и Стоян с жена си и дъщеря си.

Малко след разследването за антиките англичанинът се отказва от журналистиката и започва да се занимава със сватбена фотография. “Сега води много спокоен живот”, казва Георгиев.

А след първото разследване на Стоян му предстои година в Би Ти Ви, в която крие лицето си. Най-дългият материал, който прави тогава, е, когато става учител по английски език за 1 месец и пак работи под прикритие. Децата не го разпознават именно заради стратегията, предприета от Би Ти Ви, да опази тайния си коз. Като вестникар лицето му също е неизвестно, тъй като вестникарите няма къде да бъдат видени, при тях обикновено се помнят имената.

Прикритието обаче е само един от похватите при разследващата журналистика. За по-нататъшната му работа изобщо не му пречи, че всички зрители вече го познават. А тя е все така успешна. През 2014 г. той печели и наградата за разследваща журналистика “Радостина Константинова”.

Стоян Георгиев не си представя, че активното репортерстване ще е за цял живот. По-скоро е готов в някакъв момент да събере екип от млади хора, които да учи на разследваща журналистика и да ги продуцира.

“Тази работа е екипна, тя трудно се върши от сам човек. От друга страна, е и много изцеждаща. Срещите с всички пострадали натоварват много, няма как да не съпреживяваш тъжните и несправедливи истории на хората”, казва журналистът.

Съвсем скоро се е срещнал с една от жертвите на последното си разследване за длъжниците. Човекът е бил инженер, сега е пенсионер, образован и интелигентен и напълно съсипан след измамата.

Така че журналистът има на какво да научи по-младите си колеги. Освен опита и знанията, които е натрупал през годините, той може да им предаде и емоционалните преживявания при всяко разследване.

Екипът на сутрешния блок на Би Ти Ви. Отпред е Антон Хекимян, до него отляво е Стоян Георгиев.
Екипът на сутрешния блок на Би Ти Ви. Отпред е Антон Хекимян, до него отляво е Стоян Георгиев.
Стоян Георгиев в монтажното студио на Би Ти Ви
Стоян Георгиев в монтажното студио на Би Ти Ви
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене