Голямата интрига в битката за оскари: Кой ще празнува и кой ще рони сълзи

"Ла Ла Ленд" постигна това, което наистина добрите филми правят - доминира напълно номинациите за "Оскар". Не е случайно, че именно мюзикълът е най-спряганият победител в по-голямата част от категориите. Всъщност критиците по цял свят залагат, че "Ла Ла Ленд" ще си тръгне най-малко с 10 отличия от своите 14 номинации. След като прибра цели 7 "Златни глобуса", създавайки нов рекорд, е редно да се запитаме кой ще оцелее след доминацията на "Ла Ла Ленд"?

Битката ще е тежка. Макар и мюзикълът да е начело в сърцата на публиката и критиците, във врата му дишат “Лунна светлина"” и "Манчестър край морето". Филми, които са далеч по-оскарски, отколкото "Ла Ла Ленд". Всъщност навярно членовете на академията съвсем не са романтични по душа, защото последният подобен филм, спечелил "Златния човек", е шедьовърът на Уди Алън "Ани Хол" през "близката" 1978 г. Оттогава не един или двама режисьори са се шегували, че за да получи "Оскар" един комедиант, той трябва задължително да започне да пише драма.

“Ла Ла Ленд” е магия от първите си няколко минути. Без зелен екран, без измислици. Шазел затваря моста между 105 и 110 магистрала до Лос Анджелис за цял уикенд, кара 105-членният си каст да танцува непрестанно под напичащото слънце с невероятна страст и снима цялата сцена в един кадър. Ето за това "Ла Ла Ленд" макар и на пръв поглед да е просто обикновен романтичен филм, се превърна в любима лента на критиците.

Но както казахме по-рано, битката наистина ще е тежка. "Лунна светлина" е другият основен фаворит на гилдията с цели 8 номинации - изключително много за филм, който струва едва 5 милиона долара.

Бари Дженкинс от аутсайдер, направил първия си филм само с 15 хил. долара, стана любимец на Академията. "Лунна светлина" определено ще е в основата на една от изненадите на тазгодишните награди.

Лентата може и да открадне оскара на "Ла Ла Ленд", но може и да си тръгне с празни ръце. За повечето критици именно той е най-доброто, което Холивуд е произвел през цялата година, но може да спечели "Оскар" по абсолютно грешните причини - за да не бъдат обвинени членовете на академията в расизъм.

А според критиците Деймиън Шазел е на път да се превърне в най-младия режисьор, прибрал оскара вкъщи, макар техният нескрит фаворит да е Бари Дженкинс с "Лунна светлина". Пред "168 часа" водещата на "Като на кино" Стаси Кара сподели кои са нейните лични фаворити, добавяйки към съревнованието още два наистина впечатляващи филма.

"Има разлика между любимия ми филм и този, който трябва да вземе "Оскар". Според мен, както се и предвижда, "Ла Ла Ленд" ще вземе страшно много награди, включително двете най-големи - за филм и режисьор - казва Кара. - Но аз лично харесвам страшно много "Първи контакт". Той се превърна в един от любимите ми филми. А също така и "Лъв: Пътят към дома". Но смятам, че те могат евентуално да се преборят в някоя от другите категории."

На почти подобно мнение е и кинокритикът проф. Александър Грозев: "Човек трябва да има качествата на провидец като баба Ванга, за да може да предскаже кой ще грабне оскара, но съдейки по отзивите от пресата и спечелените награди, очевидният фаворит е “Ла Ла Ленд”. От друга страна, моят личен скрит любимец е "Лунна светлина", а също така и "Манчестър край морето". Вероятно между тях ще се води голямата битка, а наградите ще бъдат справедливо разпределени."

Най-тежко ще е обаче определянето на най-добър актьор и актриса. Навярно всички си мислят, че Райън Гослинг ще прибере оскара за ролята си в "Ла Ла Ленд", но залозите говорят друго. Битката се води между Кейси Афлек и Дензъл Уошингтън. И макар Ема Стоун да е абсолютният фаворит, Изабел Юпер е на един дъх разстояние. Според Стаси Кара там ще е най-голямата изненада на сезона:

"Това е нещото, което очаквам с най-голям интерес. Често се случва да имаш посочени категорични победители и в крайна сметка някой да им вземе наградата - казва тв водещата и допълва: Това най-вероятно ще се случи при актьорите. Смятам, че Кейси Афлек ще вземе наградата за най-добра мъжка роля, независимо че Райън Гослинг е най-спряганият фаворит. А при жените не изключвам Изабел Юпер да прибере вкъщи стауетката вместо Ема Стоун. Но при жените вероятността това да се случи е по-малка, отколкото при мъжете. Почти съм убедена, че Кейси Афлек ще вземе наградата."

При актрисите, едно от най-открояващите се имена е това на Мерил Стрийп. Тя завоюва своята 20-а номинация и подобри собствения си рекорд. Макар и на "Флорънс" да не бе обърнато толкова голямо внимание от академията,

Стрийп се промъкна отново сред най-добрите актриси. Дали обаче ще спечели? Най-вероятно не. А ако това случайно стане, без да подценяваме огромния й талант, причината най-вероятно ще е, че академията иска да запази тази политическа нотка, белязала целия награден сезон.

В почти всяка една голяма категория на очи се набива присъствието на "Ла Ла Ленд". Тази истерия покрай него доведе и до огромен ответен удар. Колкото бяха положителните коментари, толкова бяха и отрицателните. "Преувеличен", "не чак толкова добър", "просто обикновен романтичен филм" бяха само част от коментарите, които се бореха с величието на "Ла Ла Ленд".

"Според мен това е един филм, който или харесваш, или не. Няма средно положение. - казва Стаси Кара пред "168 часа". - Негативните емоции дойдоха от преекспонирането на лентата. Все пак обра всякакви награди, попадна във фокуса на медиите, което по принцип нямаше как да се предотврати, защото "Ла Ла Ленд" си взе съответните отличия и просто нямаше за кой друг филм да се говори.

През годините съм виждала това явление да се случва и с други филми - заради големия интерес дадена лента да си навлича негативи.

Но в крайна сметка това не подценява качествата на продукцията. За мен "Ла Ла Ленд" е един прекрасно направен и изключителен филм."

Изглежда, единствената голяма категория, в която мюзикълът не е фаворит, е за най-добър оригинален сценарий. Там основен претендент и най-вероятен победител е "Манчестър край морето", който е категоричният фаворит на гилдията. "Оскар 2017" е малко по-специален тази година за България. Теодор Ушев успя да пробие доминацията на "Пиксар" и "Дисни" и заедно със своя "Сляпата Вайша" да спечели номинация за най-добър анимационен късометражен филм. Още по-голяма гордост е и това, че “Вайша” води залозите на критиците, а Тео Ушев бе сравнен с Ван Гог от престижното списание "Венити феър".

Проф. Александър Грозев е на мнение, че ако "Сляпата Вайша" победи, то това ще е една от изненадите: "Лично аз се надявам да има пробив в категорията за късометражен анимационен филм, където се състезава "Сляпата Вайша". Имам голяма надежда Тео Ушев да прибере статуетката и това да се превърне в едно грандиозно признание за младите български автори, въпреки че продукцията е канадска."

А според Стаси Кара шансовете на общия проект на Ушев и Господинов са наистина големи: "Следя ревютата на световни медии за анимацията - от САЩ и Канада, и те са изключително положителни. Аз лично много се надявам, че той ще вземе оскара, и по всичко личи, че има шанс за това."

След целия този блясък е редно да се зачудим кога и български филм ще се добере поне до номинация в категорията за чуждоезичен филм.

Дали скоро ще видим родно заглавие сред номинациите за "Оскар" според специалистите, четете в хартиеното издание на "168 часа".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене