Тъмната страна на белия цвят

Това е въпрос, за отговора на който една статия място е свръхнедостатъчно. Понеже се оказа, че то означава най-неочаквани неща, тук ще споменем някои от символичните му смисли, с които различните култури му отдават почит.

Това, което прави бялото неповторимо, е, че то е едновременно всичко и нищо: схваща се и като липса на цвят, и като съединяващо всички цветове от спектъра. Свързването на бялото с мира идва от индианците, които влагали в него идеята за добра воля и щастие. Белият флаг обявява примирие, добра воля, желание за преговори. И до днес бялото знаме символизира осъждането на войната, несправедливостите и жестокостите, признанието на правото на свобода и добър живот. Негови вариации са белият свитък или кърпата, завързана на пръчка. Белият гълъб на Пикасо става световен символ на движението за мир.

В индуизма бялото е един от цветовете на огъня, на първичната обработка, на стремежа към творчество. Френският антрополог Виктор Търнър свързва цвета със социалния опит на хората. Според неговата теория бялото означава семето, съюзът между мъжа и жената, а също и майчиното мляко и свещената връзка между майка и дете.

В древна Юдея бялото е символ на старостта и дълголетието.
В рицарската символика на средновековна Европа го смятали за знак за благородство и висша власт.

Повечето култури го свързват с чистотата, истината и невинността – именно защото не крие в себе си никакъв друг цвят.

Разберете за тъмната страна на бялото на mila.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене