Джераш - перлата на Десетоградието

За любознателните

Десетоградието е античен съюз на най-развитите населени места в Близкия изток на територията на днешните Йордания, Сирия и Израел. Тези градове са възникнали върху обща семитска основа и са покривали близка територия, както и общ език, култура и политически статус. Имали са известна автономия при вътрешното си управление. В историческото им развитие има два периода: елинистичен и римски. Освен Джераш (Гераса), по-известни от Десетоградието са Дамаск (сегашната столица на Сирия), Филаделфия (сега Аман, столицата на Йордания), Пела (античен град недалеч от Аман на р. Йордан), Гадара (Ум Каис), Абила. Джераш е най-запазеният до наши дни от Десетоградието и привлича туристи от цял свят.

На географската карта на хашемитското кралство Йордания столицата Аман се намира в северозападната част на страната. На север от нея, на 48 км по пътя за Дамаск, е гръко-римската перла на държавата - Джераш, който започва Златния си век при Александър Македонски.

За повечето ценители на историята и археологията Джераш си остава най-добре проученият и запазен до наши дни град от Десетоградието (на гръцки - декаполис). Разположен е сред плодородната Гилеадска долина, преляла от маслинови и смокинови горички. В рамките на идеално запазените крепостни стени, ограждащи повече от 800 декара, са намерени останки от неолита, което означава, че тук са живели хора още преди 6500 години.

Целия текст четете на mila.bg

Хиподрумът
Хиподрумът
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене