Сценарист съди "Дисни", откраднали негови идеи за "Зоотрополис"

Герои от "Зоотрополис" СНИМКА: РОЙТЕРС

Холивудският сценарист Гари Голдман заведе дело срещу американската компания "Дисни" за нарушения на авторските права и незаконно заимстване на идеи при създаването на получилата "Оскар" анимация "Зоотрополис", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Искът е подаден вчера във федералния съд на Лос Анджелис, предава БТА.

Гари Голдман твърди, че през 2000 г. и 2009 г. той е предложил на компанията свои идеи за създаването на поредица от игрални и анимационни филми, обаче получил отказ от "Дисни". Впоследствие, по думите на сценариста, компанията използвала значителна част от персонажите и сценаристки похвати в "Зоотрополис". В иска си Гари Голдман заяви, че "Дисни" са "откраднали" от него и името на продукцията.

"Въпреки че "Дисни" ревностно защитава своите авторски права, корпоративната култура, преобладаваща в компанията, не само допуска незаконно копиране на чужди материали, но и по всякакъв начин го поощрява", пише в документа до съда.

"Вместо законосъобразно да закупят правата на труда" на Голдман, от "Дисни" заявили, че "не са заинтересовани от продуциране" на филма, "а после копирали работата" на сценариста, твърди обвинението.

Във връзка с това сценаристът на филми като "Зов за завръщане" (1990) и "Следващ" (2007) изисква компенсации, размерът на които не се посочва, а също и признание за своите авторски права.

От "Дисни" отхвърлиха обвиненията и казаха, че те нямат никакви основания.

"Това е безпринципен опит да се предявят права върху успешния филм, който той (Голдман) не е създал, и ние ще отстояваме решително тази позиция в съда", разпространи изявление компанията.

Филмът "Зоотрополис" разказва за живота в огромен измислен град, населен от различни животни. Той спечели "Оскар" и "Златен глобус" в категориите за най-добър анимационен филм. Много американски кинокритици включиха продукцията в списъка с най-добри филми за изминалата година. /

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене