Майкрософт официално откри първия си Innovation Center в България (видео)

Центърът се намира в София Тех Парк, а общата инвестиция за изграждането му възлиза на 350 000 лв.

На 22 март 2017 г. в София Тех Парк официално беше открит първият Innovation Center на Майкрософт в България под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

“Преди всичко, искам да поздравя хората и компаниите, застанали зад тази инициатива. Вярвам, че това е важна крачка в подкрепа на българските предприемачи. Тук ще се срещнат и взаимодействат бизнесът, държавата, научните и образователните институции. Ще се утвърди благоприятна среда за създаването на старт-ъп компании в сферата на информационните технологии”, заяви президентът Румен Радев в свой поздравителен адрес.

На събитието присъстваха президентът Росен Плевнелиев, Браян Стимлър, изпълняващ длъжността заместник посланик в посолството на САЩ в България, партньорите на Майкрософт България по проекта - InterConsult Bulgaria (ICB) и Start It Smart, и представители на бизнеса в България.

Microsoft Innovation Center се намира в сграда „Инкубатор“ в София Тех Парк и се простира на площ от 400 кв. м. Общата инвестиция за изграждането му е на стойност 350 000 лв. В центъра студенти и български стартъп компании ще имат достъп до иновативни решения на Майкрософт като HoloLens за тестване и разработване на приложения и за демонстрационни цели, Surface Book & Surface Tablet, IoT устройства, както и до програмата за млади предприемачи Microsoft BizSpark.

„Живеем във високотехнологичен свят и дигиталната трансформация е изключително важна за успеха на организациите. С изграждането на Microsoft Innovation Center даваме достъп на младите и предприемчиви българи до съвременни технологии и решения на Майкрософт, за да развиват и реализират успешно иновативни проекти. Страната ни вече е доказала потенциала си в това направление и се радваме, че екипът на Майкрософт имат принос за някои от най-успешните български стартъпи на международната сцена“, заяви Калин Димчев, изпълнителен директор на Майкрософт за България, Македония и Косово.

“Единственият начин България да се развива и просперира е да се позиционираме по пътя на идеите, иновациите и високите технологии. Имаме потенциал, имаме добре работеща екосистема, имаме талант. Благодарим безкрайно много на Майкрософт за това, че с тази инвестиция подкрепят предприемчивите млади българи и им помагат да реализират идеите си тук в България”, заяви президентът Плевнелиев по време на официалното откриване.

“Създаването на възможности за младите хора е от основно значение за икономическото и социално развитие на всяка една страна. Компании като Майкрософт работят съвместно с университети, НПО и организации като София Тех Парк в България, за да помогнат на младежите да изградят умения, които ще са им необходими на пазара на труда, както и предоставят практически насоки на стартъп компаниите как да развият идеите си в работещи бизнес модели. Майкрософт, заедно с други организации в България, окуражава предприемачите и помага на младите хора да получат достъп до ресурсите, които са им необходими да изградят успешен бизнес. Предприемачеството и развитието на малкия и среден бизнес е основен двигател за развитието на икономиката както в България, така и по света“, каза по време на официалното откриване Браян Стимлър.

„В България има много талантливи млади хора, които имат огромен потенциал. За неговата реализация обаче е нужна подкрепа от бизнеса чрез осигуряването на технологична база и среда за пълноценно разгръщане на идеите. Вярвам, че новият Microsoft Innovation Center ще проправи път за бъдещи български проекти, които да завоюват позиции на междунарония пазар“, заяви Стоян Боев, съосновател и главен изпълнителен директор на ICB.

„Отварянето на Microsoft Innovation Center е много добра новина за младите таланти, които са избрали да останат и да се развиват в България. Смятам, че бизнес организациите в страната трябва да вземат под сериозно внимание подобни каузи и да създадат дългосрочни програми, а не еднократни проекти“, сподели Никола Янев, президент на Start It Smart.

В световен мащаб Майкрософт е създал над 100 такива центрове. Те обединяват местни правителствени и неправителствени организации, университети, браншови организации, доставчици на софтуер и хардуер, които работят в партньорство с Майкрософт за подпомагане на млади преприемачи и местната индустрия. Високотехнологичните съоръжения са с отворен достъп за студенти, разработчици, професионалисти в ИТ сферата, предприемачи, стартъп компании и академични работници.

Основният фокус на центровете за иновации е местната общност, която получава ресурси и експертиза за студентски обучения, кариерна ориентация, създаване на работни места, стартъп инкубатори и проекти, които помагат на компаниите и правителствата да адресират локални предизвикателства.

Microsoft Innovation Centers позволяват на студентите да участват в ИТ проекти, да посещават технологични обучения, като им осигурява и свободен достъп до продукти и решения на Майкрософт. Предприемачите от друга страна могат да участват в разнообразни програми, да се консултират с висококвалифицирани ментори и да използват продуктите и решенията на Майкрософт, за да развиват успешно бизнеса си.

Допълнителна информация:
Основана през 1975 година, Майкрософт (Nasdaq “MSFT”) е световен лидер в развитието на софтуер, услуги и решения, които помагат на хората и бизнеса за пълна реализация на техните възможности. През 1999 година Майкрософт открива свой офис в България.

ICB е водеща българска софтуерна компания, основана през 1996 г. Компанията е фокусирана върху предоставяне на софтуерни решения базирани върху технологичния пакет на Microsoft. ICB предлага професионални услуги в сферата на дизайн и разработване на софтуер, ИТ консултиране, поддръжка и обучение на клиенти. ICB има над 250 успешно реализирани проекта за български и международни технологични компании, част от които са АЕЦ Козлодуй, УниКредит Булбанк, СИБАНК, Kongsberg Digital и други. ICB е носител на редица престижни награди като IT Europa - Information Management Solution of the Year 2016, Autsourcing Excellence Award 2016 на Bulgarian Autsourcing Association и много други.

Start It Smart е предприемаческа организация, основана през 2009 година, с мисията да вдъхновява, обучава и подкрепя амбициозните хора в България да създават успешни и иновативни компании. Част от проектите на Start It Smart са първата стартъп Преакселераторска програма в Югоизточна Европа – Start It Smart | Pre-Accelerator и регулярните събития с вдъхновяващи предприемачески истории – SIStory. До днес през обучителните програми на Start It Smart са преминали 260 български стартъп компании, привлекли инвестиции на обща стойност над 2 млн. евро.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене