"Последното лице" или последното падение на Шон Пен

Най-новият филм, който режисира кинозвездата, го раздели с Чарлийз Терон и бе енергично оплют и посочен за най-лошото заглавие сред всички в Кан

"Зашеметяващо самомнителен, но вкочаняващо празен коктейл от романтика и обидно бежанско порно."

Това определение е само малка част от вълната от хули, която се разби в новия филм на холивудската знаменитост Шон Пен "Последното лице" (The Last Face) със звездите Хавиер Бардем и Чарлийз Терон в главните роли. Лентата бе енергично оплюта от критици и киномани след прожекцията си в Кан и бе определена за най-лошата сред всички показани на големия екран там. А след видяното мнозина се питат дали Пен ще спре дотук и това ще бъде финалното му падение, или само поредното.

Носителят на две награди "Оскар" за главна мъжка роля отдавна се спуска по нанадолнището в незразривно свързания си професионален и личен живот.

Преди две години той се изложи сериозно с участието си в "Стрелецът", но големия резил си спечели с личните си политически пристрастия и след своето интервю с издирвания мексиканския наркобарон Хоакин Гусман, по прякор Ел Чапо, който заради срещата си с него попадна отново зад решетките след 6 месеца на свобода.

Провалът на последното режисьорско творение на Пен удовлетвори най-вече неговата бивша съпруга - актрисата Робин Райт.

Причината е проста и се нарича "възмездие".

Според близки на бившата двойка реализираната идея в "Последното лице" била изцяло на Райт, която възнамерявала да се изяви и в главната роля пред камерата. След развода им Пен продължил напред не само със свободата си под ръка, но и с материал за снимане. В хода на работата по продукцията той освен всичко поверил основния женски персонаж на новата си и също вече бивша годеница Чарлийз Терон.

Огорчената екссъпруга имала своите вътрешни опасения, че ако Пен се справи, може да "подари" на новата си любима най-бленуваната статуетка в Холивуд, макар Терон вече да е притежателка на такава. За щастие на Райт трудът на нейния бивш се оказва доста несполучлив и разочарова крайно дори самата Терон.

"Нищо чудно, че Чарлийз и Шон Пен скъсаха след снимките", гласи един от словесните изстрели срещу филма в туитър.

Извън кръга на шегата мнозина наистина смятат, че именно работата по "Последното лице" успяла да отрови и убие силната на пръв поглед любов между южноафриканската красавица и някогашния съпруг на Мадона.

"В някои моменти бях много несправедлива към него. В други пък, той към мен. Но човек осъзнава, че колкото и трудно да става, приоритет винаги е връзката ни", коментира преди горчивата раздяла Терон.

Връзката им с Пен не издържа дори до излизането на филма на големия екран, като, разбира се, спречкванията на разтрогнатата двойка не се ограничавали единствено до снимачната площадка. На двете звезди им се наложило и след горчивото прозрение, че другият не е "любовта на живота" им, както смятаха, да снимат заедно допълнителни сцени за лентата в Кейптаун. Те бяха един до друг и на пресконференцията преди представянето на "Последното лице" в Кан.

"Филмът третира темата за войната и любовта, както и проблемите на днешното общество, което не проявява хуманизъм и щедрост. Там, където не се правят компромиси, войната продължава и се задълбочава", обяснява режисьорът.

Действието се развива в обстановката на конфликти и глад в Либерия и Судан. Там красивата доброволка в хуманитарна международна организация Рен се опитва да облекчи страданията на населението и бежанците в този район, а в същото време среща амбициозния журналист и лекар Мигел, в чийто образ влага своята харизма Хавиер Бардем. Звездата признава, че не се поколебал да участва в проекта още щом прочита сценария през 2000 г. и остава запленен най-вече от любовната линия.

Неговият персонаж и този на Терон са много различни, но биват сближени от обстоятелствата. Постепенно пред камерата припламва любовта помежду им, докато в същото време реалността около тях достига до прага на политическа революция и чувствата им не се вписват в кошмарната картина, опасността нараства с всеки ден, а събитията ги принуждават да направят тежки избори.

Потребител в туитър дава твърде ниска оценка на лентата и особено на отношенията между героите със следните думи: "Невероятно слаб филм за хуманитарни работници и страданието в Африка. Трябва обаче да им се признае, че любовната история беше най-зле от всичко."

Друг пише: "Горкият Жан Рено!", тъй като френският актьор също дава своето звездно присъствие за продукцията.

За своя филм Шон Пен дълго и специално търсил бременна цветнокожа жена, която всеки момент трябвало да роди. В качеството си на режисьор той искал да снима новороденото, тъй като в Южна Африка няма забрана дете на възраст между 15 дни и шест месеца да "работи" повече от двайсет минути дневно, каквато има в Калифорния. Пен искал да снима само бебето, а майката можело да присъства на снимачната площадка и да получава по 77 стерлинги на ден за положения от нейното отроче труд.

По всички личи, че въпреки старанието, желанието за максимален реализъм и израза на лични нравствени позиции кинаджията успя да пожъне предимно порицания вместо овации.

"Много красиви кадри от джунглата, проблемът е, че Шон Пен не става за режисьор...", пише недоволен зрител в интернет.

Филмовата звезда обаче е свикнал да бъде под прицел в последните години и надали ще се разколебае в себе си и способностите си заради реакциите към лентата, а дали ще последва възход, или това ще бъде само предпоследното му падение, ще стане ясно във времето.

"В един момент реших да зарежа киното и 5 години не се снимах. Веднъж при мен дойде Дъстин Хофман и ми каза: "Не си приключил с нищо, просто си разочарован." Да, той уцели право в целта. Тогава сам започнах да пиша сценарии и да правя филми. Ставайки режисьор, открих свободата, която търсех. Сега предпочитам да съм такъв, защото сам създавам атмосферата, в която ми предстой да живея в следващите няколко години.

Аз съм просто поредният идиот, който си мисли, че е добър човек", споделя преди време в интервю Шон Пен.

В "Последното лице" участват още Адел Ексарчополус, Джаред Харис и др. Премиерата на лентата у нас е на 9 юни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене