Американка обиколи 196 държави за 573 дни

27-годишната Каси де Пекол държи рекорда за най-бърза обиколка на света. СНИМКИ: АРХИВ

Минавало ли ви е през ума да сложите паспорта в раницата, нея - на гърба си, и да заминете на околосветско пътешествие? Обзалагам се, че много хора си мечтаят за живот на приключенец, но малко биха се осмелили да зарежат всичко и да се отдадат на това желание. Има обаче едно американско момиче, което показа на света, че мечтите не остават само в главите ни.

Каси де Пекол от Кънектикът е първият човек, обиколил всички 196 суверенни страни за

18 месеца

и 26 дни

Звучи като от роман на Жул Верн, но е реалност. 27-годишната Каси не само опознава различните култури по света, но и поставя световен рекорд за най-бърза обиколка на всички държави, като предишният носител на рекорда е успял за двойно повече време.

Мисълта за такова пътешествие минава през главата на Де Пекол още когато тя е на 18 г. И не минава изобщо. През лятото на 2009 г. американката заминава заедно с брат си към Европа. Краткото посещение на Белгия, Холандия, Чехия, Германия и Швейцария я прави запален пътешественик. Още тогава си поставя за цел да обиколи всички страни и до 24-ата си годишнина успява да посети 24, при това с ограничен бюджет от 2 хил. долара. Може да се каже, че гладуването и спането по жп гарите не ѝ е чуждо преживяване.

Междувременно Каси учи екология и туризъм и успява да основе своя компания, която консултира малки бутикови хотели от цял свят в сферата на енергийната ефективност. Когато навършва 25 г. обаче, осъзнава, че моментът да осъществи мечтата си и да обиколи всички страни на света е дошъл. Затова си взема голяма географска карта и започва да се поти над нея в продължение на един месец, за да планира цялото си пътешествие.

Първата страна, от списъка на Де Пекол е островната държава в Океания Палау.
Първата страна, от списъка на Де Пекол е островната държава в Океания Палау.

Оказва се, че да сложиш раницата на гърба и да тръгнеш, не става толкова бързо и лесно. Година и половина е времето, което отнема на Де Пекол да намери спонсори за пътуването си. В крайна сметка тя успява да се справи с всичко това и през 2015 г. заминава за

първата си

дестинация – Палау

Своята мечта Де Пекол кръщава “Експедиция 196”, на всички 196 независими държави, които успява да посети. Цялото пътуване ѝ коства близо 200 хил. долара, като много често нощува безплатно в хотели, на които е правила реклама в социалните мрежи.

Картата на Каси с всички 196 дестинации
Картата на Каси с всички 196 дестинации

Младата американка, разбира се, идва и до България. Малката ни балканска страна е на 52-о място в списъка ѝ. Каси изкарва само една нощ в София и после

заминава за

бившата столица

Велико Търново,

където преминава цялата част от престоя ѝ в България. Де Пекол средно е успявала да се задържи във всяка страна от 2 до 5 дни и е използвала всякакъв вид транспорт - по въздух, по земя и по вода.

Каси изкарва по-голямата част от престоя си в България във Велико Търново.
Каси изкарва по-голямата част от престоя си в България във Велико Търново.

Но пътуването ѝ определено не е просто едно уредено преминаване на граници. Освен ентусиаст и пътешественик Каси е посланик на Международната организация за икономика и мир. Тя изнася лекции пред студенти, в различни университети по целия свят.

Опитва се да популяризира опазването на околната среда при туризма. Освен това Де Пекол се среща и с политици и дори министри на туризма, с които обсъжда въпроси, свързани с екологията и мира.

Младата американка също е и доброволец на организацията “Приключенци и учени за защита на природата”, затова събира водни проби от реки, езера и морета, които се изследват за наличието на пластмасови микрочастици. В някои държави символично засажда дръвчета, като компенсация за въглеродния диоксид, който отделя по време на пътуването.

Ясно е, че всяка държава си има своя чар и само едно посещение не е достатъчно, за да я опознаеш, но в края на проекта “Експедиция 196” Каси Де Пакол прави

списък със

своите

топ 10 дестинации

На 10-а позиция американката слага своята родина, като за особено красиво място посочва Нова Англия през есента. На 9-о място в списъка ѝ се нарежда Коста Рика. “Маймунки, свежи плодове, хубава музика, вулкани… има ли нужда да изреждам повече”, казва Каси.

Под номер 8 слага Перу, кояйто я впечатлява със своите дъждовни гори и Мачу Пикчу. На позиция 7 в списъка на Де Пекол стои Тунис. Историята и археологическото богатство на северната африканска държава може да грабне вниманието на всеки. На 6-о място, с нейните пустини и коренно различен начин на живот от този на западните общества, е Оман. На позиция 5 е поставен Пакистан. “Място, където се усеща автентичната кухня и изумителната храна”, казва Де Пекол. На 4-ото място в списъка си нарежда малката тихоокеанска държава Вануату, която Каси свързва с милите хора и пенливото вино кава.

“За да видите най-синята вода и най-белия пясък, посетете Малдивите”, препоръчва Каси, като ги слага под номер 3. Среброто отива при Бутан, като младата пътешественица смята,че това е мястото, където може да се научи етиката за спокойния живот.

Фаворит на Де Пако е Монголия. Причината тя да оглавява списъка ѝ, е, че природата е дива също като тамошните коне.

Американката минава и през опасните части от света като Афганистан.
Американката минава и през опасните части от света като Афганистан.

Каси определено е пример за човек, който не позволява на мечтата си да стои затворена само в главата ѝ. Но е напълно естествено, след като постигнеш мечтата си, да се появи въпросът “И сега какво?”. На този въпрос Де Пекол вече е намерила отговор. Следващата ѝ цел е да отиде на Антарктида и вероятността това да се случи е много голяма, защото, когато мечтаеш в мащаб, всичко изглежда възможно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене