Песен на Чък Бери лети в Космоса с “Излел е Дельо хайдутин”

Чък Бери изнася концерт през 2007 г. в Бургос, Северна Испания. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Шекспирът на рокендрола почина на 90 и не дочака първия си албум от 40 години

Боб Дилън го нарича Шекспир на рокендрола, защото Чък Бери е един от първите, които пишат и изпълняват песните си.

От Елвис Пресли през “Бийтълс” и “Ролинг Стоунс” до “Бийч Бойс” - безброй групи са правили и правят кавъри на парчетата му.

Иконата на рокендрола почина на 90-годишна възраст преди няколко дни. Легендарният американски музикант беше намерен в безсъзнание в дома си в Сейнт Луис, щата Мисури. В 12,40 ч местно време в събота е подаден сигнал до Бърза помощ и полицията. Опитите на лекарите да върнат към съзнание Чък Бери се провалят и той е обявен за мъртъв в 13,26 ч. След преглед става ясно, че е получил сърдечен удар.

Певец и китарист, той е най-известен с вечните си хитове Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven и Sweet Little Sixteen. Пълното име на Чък Бери е Чарлз Едуард Андерсън Бери. Той е роден на 10 октомври 1926 г. в Сейнт Луис, щата Мисури. През 1986 г. е един от първите музиканти, включени в Залата на славата на рокендрола. Бери е и

в списъка на 100-те

най-велики музиканти

на всички времена

на сп. “Ролинг Стоун”.

Чък Бери е носител на награда “Грами” за специален принос към музиката и развитието на звукозаписната индустрия. Бери е и композитор на споменатите 3 суперхита, както и на Maybellene и Memphis. В тях той смесваше елементи на блус, рокабили и джаз, за да ги превърне в незабравими песни на ХХ век.

“Ако трябваше да се даде друго име на рокендрола, може би то трябваше да бъде “Чък Бери”, заяви преди години Джон Ленън.

Музикалната кариера на Чък Бери обхваща близо 70 години, през които участва в над 4000 концерта. Той

въвежда

китарния риф като

отличителна черта

в рок композицията и е смятан за един от пионерите в рокендрола. Най-популярните му парчета са композирани от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век.

Като дете учи китара. После става фризьор, жени се и става глава на семейство. За да свърже двата края всеки месец, той свири на китара в клубове и така е забелязан от прочутия блусмен Мъди Уотърс. През 1955 г. записва първата си песен и постига феноменален успех.

Неговата песен Johnny B. Goode е избрана от Карл Сейгън в златния запис “Земни звуци и мелодии”, качени на космическата сонда “Вояджър” и лети в Космоса заедно с “Излел е Дельо хайдутин”.

Ринго Стар нарича Чък Бери “човек, благословен от Бога” и Мистър Рокендрол. 

Брус Спрингстийн и Чък Бери изпълняват Johnny B. Good през 1995 г. в Кливланд.
Брус Спрингстийн и Чък Бери изпълняват Johnny B. Good през 1995 г. в Кливланд.

Чък е известен с прякора Лудите крака заради несравнимите си движения. Подскачането по сцената на един крак с китара в ръка се превърна в негова емблема.

Стилът му е компилация от елементи на ритъм енд блус, кънтри и епични китарни сола.

Чък Бери се появява в момент, когато в САЩ господства расова сегрегация, но музиката му възпламенява младите независимо от цвета на кожата му.

В края на 50-те години музиката на Чък Бери е навсякъде. Песните му са посветени на прости и универсални теми, вълнуващи младежите - купони, флиртове, коли, училище. Така Чък Бери

става герой на бялата

младеж, привлечена

от рокендрола

През годините Чък Бери има и немалко проблеми със закона, сред които данъчни измами и нарушаване на нравствените правила. Той с горчивина разказва, че е прекарал живота си като жертва на расизъм, но е трудно да бъдат оправдани всички негови престъпления, сред които въоръжен грабеж, укриване на данъци и тайно снимане на десетки жени в тоалетните на ресторанти.

Първата му среща със закона се случва, когато е на 17 г. и е още в гимназията. Той и двама приятели от расово сегрегирания квартал на Мисури решават да шофират до Калифорния. Бери взема счупен пистолет и триото

започва въоръжен

грабеж в местна фирма,

крадат автомобил, но биват арестувани от полицейски служител. Бери настоява, че инцидентът не е нищо повече от тийнейджърска веселба, но получава максималната присъда от 10 години затвор. Въпреки това лежи само 3 г. в поправително училище.

Според негови приятели ключовият момент в живота му идва през 1959 г., когато 33-годишната звезда е осъдена по силата на закон, забраняващ транспортиране през щатската граница на жени или момичета “за неморални цели”.

Бери е обвинен в сексуален контакт с 14-годишната сервитьорка Джанис Ескаланте, с която се среща в Мексико. Бери я взема на турнето си, а след това я води у дома в Мисури, уж за да работи в гардероба на неговия нощен клуб. Две седмици по-късно той я уволнява, а тя отива в полицията.

Става ясно, че

Ескаланте е работила

като проститутка,

а Бери настоява, че всичко било невинно. За жалост, тогава тя е само дете. Чък Бери е осъден през 1960 г. на 5 години затвор, но след обжалване на присъдата като расистки мотивирана делото е обявено за опорочено. В новия процес музикантът обаче отново е осъден на затвор, където прекарва година и половина. 

Музикантът, придружен от съпругата си Темета, пристига на галавечеря в Държавния департамент през 2000 г.
Музикантът, придружен от съпругата си Темета, пристига на галавечеря в Държавния департамент през 2000 г.

Неговият фен, а в даден момент и сътрудник Кийт Ричардс разкрива, че Бери веднъж го изритал от сцената в Холивуд защото свирил твърде силно.

След като излиза на свобода, записва няколко албума за компания “Мъркюри”, преди отново да се върне в “Чес рекърдс”, където остава до средата на 70-те години.

Бери се връща зад решетките през 1979 г., когато само 3 дни след като гостува на президента Джими Картър в Белия дом, музикантът е вкаран в затвора за 120 дни за укриване на данъци и подаване на неверни декларации. След проведено 5-годишно разследване бива установено, че рокаджията

укрил около $ 109 000

данъци през 1973 г.,

което днес се равнява на $ 600 000.

На 90-ия си рожден ден след близо 40 години без нов албум Чък Бери поднесе изненада - предстоящ албум, озаглавен просто “Чък”. Той е записан в студио близо до Сейнт Луис и трябваше да се появи на пазара през тази година. За жалост, легендарният музикант не дочака да види записа, но семейството му обяви, че “няма да има по-подходящ начин да почетат паметта му”, а почитателите могат да го очакват през следващите няколко месеца.

Първите рок групи от Англия смятат стила на Чък Бери за образец и неговите китарни композиции оказват

огромно влияние

върху формиращата

се бийтмузика

във Великобритания.

“Неговите текстове сияеха над всички останали и представляваха “американската мечта” в друга светлина. Чък, ти беше изключителен и твоята музика винаги ще бъде вътре в нас”, написа Мик Джагър в туитър.

Смята се, че Чък Бери е послужил за източник на вдъхновение на прочути музиканти и групи като “Бийтълс”, “Ролинг Стоунс”, “Бич Бойс”, Джими Хендрикс, Ерик Клептън, АС/DC, “Секс Пистълс”, Джери Ли Люис и др.

Новината за смъртта на легендата разтърси музикалните среди. “Чък беше не само брилянтен китарист, певец и изпълнител, но което е по-важното, той беше

майстор в писането

на текстове

Неговите песни ще живеят вечно”, се казва в изявление на “Ролинг Стоунс”, които с тъга признават, че Чък имал огромно влияние върху тях.

“Чък Бери беше най-големият рокер, най-големият китарист и текстописец в историята на рокендрола”, каза Брус Спрингстийн. 

Чък Бери свири на концерт в Балтимор, Мериленд, през 2008 г.
Чък Бери свири на концерт в Балтимор, Мериленд, през 2008 г.

“Нито един от нас нямаше да е това, което е сега, без теб”, обяви рокерът Лени Кравиц.

Писателят Стивън Кинг изплака, че сърцето му е разбито от мъка заради кончината на Чък Бери.

“Почивай в мир. И мир, и любов, Чък Бери, Мистър Рокендрол”, написа на свой ред Ринго Стар, барабанистът на легендарната “Бийтълс”. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене