Веселата къща в Габрово става на 45 години

В Деня на шегата - 1 април, Домът на хумора и сатирата в Габрово празнува рожден ден под мотото "45 години смях не стигат!". Тази вечер в музея се открива уникална за страната изложба - прочит на историята на институцията през историята на сградата, в която се помещава - стара кожарска фабрика. "Домът е първият случай у нас, в който стара индустриална сграда се трансформира за културни цели - тенденция, която се развива навсякъде по света в последните години. Е, в Габрово това се случва през 70-те", каза директорът Маргарита Доровска.

Изложбата "Фабрика за хумор и сатира" представя историята на сградата на Дома на хумора и сатирата - разказ, водещ началото си още от далечната 1891 г. със създаването на кожарската фабрика на Братя Калпазанови, станала през 1975 г. „дом" на Музея на смеха.

Тенденцията за превръщането на стари индустриални сгради в модерни пространства за изкуство започва във времето, в което индустриалното производство забавя темповете си на развитие и в затворени и обезлюдени фабрики се заселват художници и културни организации. Началото на този процес е през 70-те години в САЩ и Канада, а по-късно примерът е последван в редица европейски градове. Един от най-разпознаваемите случаи на подобна трансформация е Музеят Тейт Модърн, създаден в сградата на стара електроцентрала в Лондон.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вижте как изглежда Ален Делон днес (Снимки)
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене