Илон Мъск разработва връзка между човешкия мозък и компютъра

Илон Мъск СНИМКА: Ройтерс

Основателят на американските компании "Спейс екс" и "Тесла" Илон Мъск каза, че новата му компания "Нюралинк" разработва връзка между човешкия мозък и компютърен интерфейс чрез устройства с микронни размери, предаде БТА.

"Нюралинк" цели да изведе на пазара продукт, който помага при някои тежки мозъчни увреждания, дължащи се на инсулт, рак и други заболявания, за около четири години, каза предприемачът в интервю за уебсайта "Уейт бът уай".

"Ако исках да ви предам моя идея, вие по същество ще бъдете ангажирани в доброволна телепатия", каза Илон Мъск.

Изкуственият интелект и усъвършенстването на технологиите ще създадат толкова сложни и богоподобни компютри, че хората ще трябва да имплантират в мозъците си "невронни връзки", за да издържат.

"Има куп концепции в главата ви, които мозъкът ви трябва да компресира в този невероятно бавен процес на обмен на данни, наречен говорене или писане. Ако имате два мозъчни интерфейса, можете да осъществите некомпресирана директна концептуална комуникация с друг човек", добави той.

Технологията би могла да бъде достъпна за хората с увреждания след 8 до 10 години, което ще зависи основно от времето за одобрение и как работят устройствата при инвалиди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене