Кордоба - в сърцето на фиестата

Един от най-великолепните градове на Стария свят през първата половина на май приветства пролетта и възраждащия се живот с Фестивал на цветните вътрешни дворове. Шествия, серенади и много спектакли превръщат мястото, възпято от поета Федерико Лорка като “далечно и самотно”, в най-веселото, пъстро и пренаселено в Европа поне за две седмици.

В началото на май всеки дом в старинния център на Кордоба отваря врати, за да могат стопаните да покажат пред гости от целия свят красотата на своето патио (от испански - вътрешен двор), следвайки една традиция от 1918 г. Инициативата, подета и финансирана от общината и досега, има състезателен характер и пред входните врати на доста къщи могат да се видят табели, удостоверяващи наградените от предни години. Колкото и малко да е едно патио, по стените на домовете са извадени и окачени десетки саксии, само за поливането на които сигурно отиват часове и са нужни специални инсталации.


Никой не се сърди на местната община заради затворените улици и дървени платформи, по които трябва да се върви под палещото слънце: Кордоба е един от испанските градове-кандидати за Европейска столица на културата през 2016 г. В централната част се разкриват артефакти от римско време, фасадите са обновени, рекламните брошури вече са не само на испански, както беше преди години, а на повечето от световните езици. По време на фестивала младежи от училището по туризъм създават още колорит - упътват посетителите в типични андалуски носии, предлагат сангрия, раздават листовки за концерти или изпълнения на фламенко знаменитости.

Фиестата започва с Парад на цветята и разпятията. Те, окичени с цветя, вмъкват религиозен контекст в характера на събитието. Свързват се с търсенето на Светия кръст от императрица Елена, което започва след видение на сина й Константин, че с намирането на този мощен символ победата му е сигурна. В информационния павилион на събитието в началото на стария град ви дават маршрут, по който можете да посетите всички патиа-лауреати. В най-красивите има кашпи не само с любимите гераниуми, а и с палми, рози и хортензии, пищни керамични декорации и кафези с пойни птички. На входа на някои се плаща малка такса, с която домакините се възнаграждават за усилията си. Радост за окото и душата, а и всъщност мостри по фитодизайн са и градините на манастирите Санта Исабел де лос Анхелес, Санта Мария и на капуцините. Наричат ги патио-паметници заради цялостната им завършеност, но ако попаднете там в деня, когато журито ги оценява, не се надявайте да ги видите.

Какво още да видим в Кордоба?
Градът на река Гуадалкивир има повече от 20-вековна история, затова едно посещение е добре да се дефинира по интереси - римска история или история на халифата, винени дегустации и тапас или корида (през уикенда има турове на името на Манолете, един от най-прочутите испански тореадори). В зависимост от периода на посещение можете да намерите в интернет събитията и фестивалите, с които да допълните впечатленията си от града.

Най-емблематичната му забележителност обаче, която не бива да пропускате независимо от конкретните си цели, е Мескита, която наричат Душата на Кордоба. Катедралната църква е започната още през VIII век и след още осем века се превръща в един уникален образец на религиозното строителство и испанското изкуство. Сградата е неповторима, тъй като готическата и ренесансовата католическа архитектура е инкорпорирана в джамия със стотици колони и арки. Това е единствената подобна сграда, оцеляла в историческите и религиозни битки за вярата в Андалусия. Тук можете да направите и нощно посещение, което започва с прожекция в двора с портокалите.

Можете и просто да се разходите по бреговете на реката, да разгледате двореца Виана, известен като Музея на 14-те вътрешни дворове, и прекрасните площади и да заседнете на сладко вино москател и тапас в първия бар. И с много, и с малко сетивата ви непременно ще тържествуват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене