Най-богатите руснаци с още $ 100 млрд. през 2017 г.

ЛЕОНИД МИХЕЛСОН

Челната позиция заема Леонид Михелсон с $ 18,4 млрд.

Най-богатите 200 души в Русия са забогатели с общо $ 100 млрд. от началото на 2017 г. Общото богатство на най-заможните руснаци се оценява на $ 460 млрд. В същото време се е увеличил и броят на милиардерите. Сега те са 97 души в сравнение с миналата година, когато бяха 77.

Леонид Михелсон оглавява за втора поредна година класацията на най-богатите руснаци, изготвена от руската редакция на сп. “Форбс”. Състоянието на съоснователя на руската газова компания “Новатек” се оценява на $ 18,4 млрд., предаде ТАСС.

61-годишният Михелсон увеличил богатството си с $ 4 млрд. за година, което го поставя начело на класацията на 200-те най-богати руски бизнесмени през 2017 г. Той се нарежда на 46-о място в света. Освен дял в “Новатек” - втория по големина производител на газ в Русия след “Газпром”, Михелсон притежава и дял в нефтохимичната компания “Сибур”.

Сред първите 5 най-богати руснаци се нареждат подред собственикът на компанията за стомана “Северстал” 51-годишният Алексей Мордашов с богатство от $ 17,5 млрд., председателят на съвета на друга компания за стомана - НЛМК, Владимир Лисин с $ 16,1 млрд., акционерът в “Новатек” Генадий Тимченко с $ 16 млрд. и основателят на “Ю Ес Ем холдинг” и собственик на в. “Комерсант” Алишер Усманов с $ 15,2 млрд.

Руската класация се състои предимно от мъже, като в нея влизат само 3 жени начело с Елена Батурина. Според класацията за руските богаташки състоянието на съпругата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков се е стопило с $ 100 млн. - до $ 1 млрд. Затова Батурина пада с 25 позиции до 90-о място в общата класация, но остава на първо място сред жените.

Втора е Елена Риболовлева, получила състоянието си от $ 600 млн. след развода си с бившия собственик на руската компания “Уралкалий” и председател на футболния клуб “Монако” Дмитрий Риболовлев.

Третата дама, влизаща в руското топ 200, е собственичката на руския холдинг S7 Наталия Филева, която за първи път е включена в списъка на “Форбс”.

Михаил Фридман, съосновател на “Алфа Банк”, е минал от 2-а позиция миналата година на 7-о място през тази, отбелязват създателите на класацията.

Според “Форбс” прагът за влизане в списъка на най-богатите 200 е най-високият от 14 години насам и е $ 500 млн. За сравнение миналата година беше $ 350 млн. Руските пазари се съживиха през последните месеци след спада си през миналите години. Стабилизирането на рублата и възстановените цени на петрола също допринесоха за забогатяването на руския елит, посочва “Форбс”. 

АЛЕКСЕЙ МОРДАШОВ
АЛЕКСЕЙ МОРДАШОВ
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене