Какво се случва с бебетата, които спят в леглото на родителите си?

Снимки: Pixabay

По средата на нощта чувате малки крачки. Вратата на спалнята се отваря. Едно малко телце се изкачва по гърба ви и се оказвате изместени в края на леглото. Завивката ви е извън матрака. След малко чувате равномерното дишане на детето си, което е заспало дълбоко и с усещането за сигурност.

Вероятно понякога се тревожите за тези среднощни посещения. Питате се дали не разглезвате прекалено много детето си и се страхувате, че това може да продължи с години.

Не се притеснявайте! Детето ви е добре! – с този призив започва материал по темата на германското издание на "Хъфингтън пост".

Природата е предвидила децата да спят с родителите си. Въпреки това този въпрос винаги отваря засилени дискусии – възможно ли е да се стигне до преждевременна детска смърт от задушаване? Децата, които спят с родителите си, ще станат ли самостоятелни, когато пораснат?

В европейските държави дискусиите не могат да се проведат съвсем открито, тъй като родителите често се притесняват да не бъдат подложение на остри критики заради решението, което са взели. Едно проучване във Великобритания показва, че всяка втора майка пази в тайна решението да вземе бебето си в своето легло.

Хъфингтън пост” представя мненията на специалисти за някои предимства от споделянето на едно легло от родители и бебе.

Превод и редакция Джейн Димитрова:

1. Природата е предвидила общ сън с бебето

Бебетата и малките деца спят най-добре в близост до родители си. Когато бебето е уморено, то се нуждае от близост и търси присъствието ви.

Поглед към човешката история обяснява защо това е така: Ако не са получавали защита от възрастните, бебетата е нямало да могат дълго да оцелеят – особено докато спят. През последните 10 000 години културата и условията на живот драматично са се променили, „но нуждите от грижи за бебето, от майчино мляко и телесна топлина, са останали същите”, коментира Никола Шмидт, автор на „Другата книга за бебето”.

Човешките бебета се раждат по-рано във физиологичното си развитие. Те би трябвало да останат от 3 до 6 месеца повече в майчината утроба. Тогава обаче размерът на главата им няма да им позволи да излязат по естествен път на бял свят.

В деветия месец те все още не са готови и трябва да „доузреят”. Най-малко до 6-я месец след раждането трябва да им дадем всичко, от което се нуждаят, включително и близост – особено докато спят, когато губят контрол над тялото и сетивата си.

2. Родителите са по-отпочинали

„Не само бебетата се събуждат през нощта, за да се уверят, че не са сами. Майките също често се будят за кратко, за да проверят дали всичко с бебето им е наред. В общото легло сънят на бащата не се нарушава от ставането на майката през нощта. Бебето, което е по-близо, по-лесно се успокоява, така родителите не рискуват сънят им да бъде нарушен и да заспят трудно отново. Цялото семейство получава повече сън", обобщава британският експерт по детски сън Сара Шмидт, и допълва, че това е прекрасна възможност да се създадат силни връзки в семейството.

Виж целия текст в mama24.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?

Напишете дума/думи за търсене