Акад. Антон Дончев бе удостоен с първия Почетен знак на Община Горна Оряховица

Кметът инж.Добромир Добрев връчи почетния знак на акад.Антон Дончев

Акад. Антон Дончев стана първият носител на Почетен знак на Община Горна Оряховица. Авторът на „Време разделно” получи отличието от кмета инж Добромир Добрев по време на среща в Общината.

„За мен е огромна чест да връча точно на вас първия ни Почетен знак. Наградите, но също така и любовта на читателите, са показател за стойността на вашата работа”, каза инж. Добрев.

Срещата в Горна Оряховица се осъществява с посредничеството на общинския съветник Димитър Николов. Ден по-рано той организира представяне на последната книга на Антон Дончев „Сянката на Александър Велики” в Регионална библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново. „ Много се радвам, че акад. Антон Дончев прие поканата на Община Горна Оряховица и лично на инж. Добромир Добрев. С подкрепата на заместник-кметът Йорданка Кушева организирахме тази среща”, обясни Димитър Николов. Заедно с Антон Дончев в Горна Оряховица бяха издателят му Иван Гранитски и директорът на Регионалната библиотека Иван Александров. На срещата в Гербовата зала на Общината присъстваха заместник-кметът Йорданка Кушева, общински съветници, Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”, както и млади литератори от СУ „Георги Измирлиев”q ръководителите на Общинска библиотека, Историческия музей, Художествената галерия, директори и учители от горнооряховски училища.

Младите литератори от най-голямата горнооряховска гимназия показаха на академик Дончев своя препис на „История славянобългарска”, който са направили и илюстрирали сами само за един месец. Те получиха покана да участват със свои творби в списанието на Иван Гранитски „Везни”.

„Преди 62 години съм ръководил литературния кръжок във Велико Търново и от него 10 души станаха писатели. Пожелавам и на вас да продължавате да пишете и книгите ви да стигнат 100 000 тираж”, каза академик Дончев на младите творци.
„Един народ, който е изкупил една книга в над 1 милион тираж, е велик народ, предаде Антон Дончев думите на свой шведски колега. В Швеция голям успех е да продадеш тираж от 70 000 екземрляра. „Време разделно” има вече над 15 издания и над 1,3 милиона продадени копия. Казвам го, не за да хваля себе си или книгата си, а за да похваля българина, който чете и купува книги”, каза на децата Дончев.

Академикът не пропусна да се върне в спомените си, когато е ръководил културата във Велико Търново и често е отскачал и до Горна Оряховица. „Идвал съм стотици пъти навремето, най-вече пеша през Арбанаси. За мен Горна Оряховица е център на богат духовно регион. Тук винаги са ни посрещали пълни зали, когато сме организирали гостувания на театрални трупи или концерти. Беше отдих за мен да организирам събитие в Горна Оряховица, защото горнооряховчани никога не са ни разочаровали. Затова бих искал да благодаря на вас като наследници на ония горнооряховчани. Надявам се, че градът ви продължава да е такъв оазис на културата, какъвто беше преди време. Нищо повече от благодаря не мога да кажа, защото това е една от най-хубавите ни думи, която казва толкова много”, каза писателят.

„Благодаря” написа академикът и в Почетната книга на Община Горна Оряховица. Антон Дончев обеща нова среща, вече в по-голям формат, с горнооряховчани в навечерието на 24 май и празника на Горна Оряховица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене