Първи снимки от вътрешната страна на сатурновите пръстени показа НАСА (Снимка)

СНИМКА: Ройтерс

Космическият апарат "Касини" изпрати най-близките снимки на Сатурн, след първото успешно спускане между планетата и пръстените й, съобщи НАСА, цитирана от Ройтерс.

На снимките има спираловидни облаци, голям ураган и необичаен вихър с шест страни.

В началото на финалните си обиколки апаратът, който изследва Сатурн вече 13 години, се промъкна през тясното пространство между планетата и нейния най-вътрешен пръстен, където не беше минавал друг космически кораб досега. Това беше първото от планираните 22 спускания за събиране на научни данни от неизследваната територия между най-горните облаци на Сатурн и пръстените му, цитира БТА.

Очаква се космическият апарат да фотографира няколко малки вътрешни луни и да изследва ветровете, облаците, сиянията и гравитацията на планетата. Информацията ще помогне на учените да открият източника на магнитното поле на Сатурн, да определят с каква скорост се върти планетата и да установят какво се крие под нейните облачни слоеве.

Експертите от НАСА не са сигурни, че "Касини" ще издържи всички планирани спускания. Разстоянието между Сатурн и пръстените му е около 2400 километра и вероятно изобилства от ледени парчета. Космическият апарат преминава с относителна скорост от около 124 000 километра в час, така че дори и малки частици могат да се окажат фатални при евентуален сблъсък с него. Като предпазна мярка, голямата антена на "Касини" се насочва временно като щит в посока на движението.

При първото спускане "Касини" премина на 3000 км от горната част на облаците на Сатурн и на 300 км от най-вътрешния пръстен.

Следващото спускане на космическия апарат ще бъде на 2 май.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?

Напишете дума/думи за търсене