Яна Титова и Алек Алексиев се влюбват пред служебния вход на Народния театър

Яна Титова и Алек Алексиев

Двамата се върнаха за три дни в България, за да представят общия си документален филм

“Ела да те запозная с малкия ми син” - Стоян Алексиев казва на Яна Титова, която тъкмо минава покрай двамата. Баща и син са на служебния вход на Народния театър (на гърба на красивата сграда). Току-що е свършило представлението “Полет над кукувиче гнездо”, в което Алексиев играе заедно с младата актриса. До него е Александър, върнал се за малко от Ню Йорк, където учи.

Яна подава ръка и

среща любовта

“Запознахме се над кукувичето гнездо - казва днес Александър Алексиев по аналогия със стара семейна история. - Ако ги питаш как са се запознали, майка ми и баща ми казват, че е било на дъното. Срещата им станала след постановката “На дъното” по Максим Горки в Пловдив.”

Александър Алексиев и Яна Титова се върнаха за три дни в България от Лондон, където живеят. Пристигнаха за премиерата на съвместния им документален филм “88 MHz”, режисиран от Яна и продуциран от Алек. Така го наричат и познатите му, и почитателите му. Той бързо стана много популярен у нас с ролята на д-р Василев в “Откраднат живот”.

Всъщност Алек Алексиев избягва да говори за връщане и заминаване. “Аз съм актьор, отивам там, където има някакъв проект, за който вярвам, че трябва да се случи тук и сега. Както се върнах за цяла година в България да снимам “Откраднат живот”, както снимах и “Възвишение”.”

През тази година с него се прибират и жена му Яна заедно с дъщеричката им Ая. Даже я записват тук на детска градина. И докато Алексиев се превъплъщава в лекарската си роля в сериала на Нова тв, Яна приключва поне 4 свои неща. Завършва режисура, прави дипломната си работа, завършва документалния филм, който разказва за незрящия радиожурналист Йордан Георгиев, и написва сценарий за пълнометражен филм за съвременните тийнейджъри.

Преди да се запознае с Алек, тя самата вече е изпълнявала главни роли в 4 български филма. Разбираемо е, когато иска пак да прави игрално кино. Документалната лента обаче изненадва и самата нея в началото. “88 MHz” започва като курсова работа за часа по документално кино в Нов български университет. Тогава Яна се сеща за Йордан Георгиев. Два пъти му гостувала в студиото в радио “Алма матер”, където той води рубриката за култура “Без маски”.

“Като се срещнахме и започнахме да говорим, вече бях убедена, че наистина това е човек, чиято история си заслужава да бъде разказана, а и видяна от хората”, казва Яна. Започва да снима как протича един негов ден, срещите му с хора на изкуството, как те реагират на начина, по който той анализира техните представления или филми. Майка му разказва как изчел навремето всички книги от някаква библиотека във Варна и започнали да поръчват книги от София. Кадрите показват и как чете книгите - всъщност го прави бездушен компютър с монотонен глас.

Документалната лента е със субтитри, защото тръгва по филмови фестивали. Ще има лятно турне у нас в 7 града, а наесен Алек и Яна ще се опитат да го покажат и в Лондон.

Пак през тази последна година, в която двамата са в България, Алек Алексиев вероятно е най-заетият актьор тук. Освен че се снима в епизодите от “Откраднат живот”, участва в 4 игрални филма. Два от тях - “Воевода” на Зорница София и “Пеещите обувки” на Радослав Спасов, вече излязоха на голям екран. Премиери тази година ще имат и другите два - “Радиограмофон”, в който с Яна заедно са в главните роли, и “Възвишение”.

“Винаги много се

запалвам, когато

говоря за

“Възвишение”,

казва Алексиев. Преди режисьорът Виктор Божинов да го покани за ролята, актьорът прочел някъде, че ще се снима филм, и си помислил, че той самият трудно би се справил с по-особения език на романа.

Месец по-късно самият Божинов направо му изпраща материали в Англия и го кара да си направи селфтейп (selftape). Ще рече, че се самозаписваш как изиграваш дадена роля. “Така се случват вече голяма част от кастингите в света. Това е първият кръг, ако те харесат, те канят на среща”, обяснява Алексиев.

Селфтейпът е достатъчен да го поканят за втория кръг от кастинга в София. Когато чува това, по пътя в самолета и после един ден в София актьорът не спира да чете романа. “Изядох го. Още тогава се впечатлих от феноменалността на изказа и как е написан.”

В крайна сметка историята, сторила се толкова далечна на Алек в началото, започва да му се струва твърде близка. “Възприех от Гичо, че за да има “револуция”, да има някакво движение, всичко минава през образованието. Невежия човек не можеш да го вдигнеш и да му кажеш: “Давайте, братя, да се съберем и да се борим за това, в което вярваме, и да отстояваме”. Нито съм революционер, нито се боря кой знае за какво. Напротив, много обикновен човек съм, не вярвам в тия неща.”

Но след ролята осъзнава как се опитва вече да мисли за образованието на дъщеря си и да се заобикаля с достатъчно грамотни хора.

Дали след ролята, но

на дъщеря си в

Англия говорят на

български вкъщи

Тя е там само от 4 месеца, но толкова бързо свиква с английския, че родителите ѝ чак се стряскат как предпочита да говори на чуждия език.

Семейството се връща в Англия, тъй като Алек е пред подписването на потенциален проект, за който репетициите почти са стартирали. Заради това неговият герой д-р Василев от “Откраднат живот” също заминава за чужбина, тъй като трябва временно да прекратят ролята му. Снимките на българския сериал продължават до 15 май и е много възможно Алексиев да се появи преди края на този сезон.

Има шанс да се случи, защото английският проект пропада неочаквано 10 дни преди снимките. Става въпрос за голяма роля в голям сериал. Вероятно ще се снима след година, но същият състав от актьори, одобрен сега, е почти невъзможно да бъде повторно събран след толкова време, разказва Алексиев.

Двамата с Яна продължават да живеят в Англия с нагласата, че това не е завинаги. Искат да пътуват. “Не знам как ще стане, но нещата винаги стават, без да знаеш как”, казва Яна. Заради кариерата си двамата не мислят да се връщат завинаги в България. “Нашето съсловие в България е много малко, нещата, които се случват, не са толкова много, по-затворено е. Да стоим само в България, няма да ни даде това, от което имаме нужда”, казва Титова.

Случвало се е Алек да приема много тъпи роли в Англия, такива, в които нищо актьорско не се изисква. Но пък за 5 работни дни изкарва толкова, че 2 месеца може да живее с тези пари. “Успявам да подписвам добри договори”, обяснява той. Дължи го на баща си, който с годините и опита, който има, му е предал някои уроци. Александър винаги се е интересувал от неговите договори, а и Яна му е дала своето ноухау, получено от българските филми, в които се е снимала.

Засега опитът с финансовите условия и договори им е нужен предимно за чужбина. Тук парите може и да не са толкова много, но пък и двамата се срещат все с хора, с които са искали да работят. Достатъчна причина артистът да се връща, когато е нужен.

Яна и Алек на море с дъщеря им Ая
Яна и Алек на море с дъщеря им Ая
Кадър от документалния филм “88 MHz”, в който Стоян Алексиев гостува в студиото на Йордан Георгиев.
Кадър от документалния филм “88 MHz”, в който Стоян Алексиев гостува в студиото на Йордан Георгиев.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене