Сашо Симов се пренесъл при Юлия с 10 кашона книги и торба с дрехи

Депутатът от БСП Александър Симов ще сключи брак с приятелката си Юлия Ал-Хаким в края на лятото.

Депутатът от БСП се сгоди на втория си ден в парламента, вдига сватба в края на лятото

5 месеца след като се запознава с Юлия Ал-Хаким, журналистът Александър Симов се пренася при нея с една торба дрехи и над 10 кашона с книги. Не са им нужни години, за да разберат, че всеки от тях е намерил в другия сродната си душа, своята половинка.

Три години по-късно двамата вече са сгодени. Така младият депутат от БСП ще се разпише в историята на 44-ото народно събрание с първата сватба за мандата.

Сашо предложи на Юлия още на втория си работен ден в парламента. Избра деня не заради политическата си кариера, а защото това е рождената дата на приятелката му. И вместо обикновен подарък за празника тя получила нещо много повече - семпъл, но стилен диамантен пръстен.

Предложението не било изненада за Юлия. Със Сашо отдавна коментирали темата за годежа. “За тези 3 г. се сблъскахме с много лични и професионални препятствия, но заедно ги преодоляхме. От самото начало сме добър екип”, казва Юлия. За себе си по-добра от нея няма да намеря, допълва я Сашо. При обявяването на новината във фейсбук той описа любимата си като “най-голямата стихия в моя живот, жената, която ежедневно ми дава сили, кураж, нежност, мъдрост и модни съвети”. Двамата правят планове и по-напред в годините - за деца и къща с голяма градина за любимите на Юлия цветя.

Тя е на 32 г. Той става през юли на 40 г. Тя го нарича Аморето (от аморе - любов, на италиански), той нея - Хакимчето (Хаким е едно от 99-те имена на Аллах и на арабски значи мъдрост, “този, който съди между хората”).

Запознали се

във фейсбук -

тя била негова читателка. Повече от година си пишели и спорели в мрежата - най-често по политически теми. Един ден се разбрали да се видят на шкембе. Но започнала кампанията за евродепутатите, после дошли изборите, минали 3 месеца и така

срещата се състояла

в сезона на таратора

6 часа говорили без спиране за политика, за Близкия изток, за литература, за пътешествия, “за целия свят”. Сякаш сме се познавали половин живот, казва Юлия. 5 месеца по-късно той се пренесъл при нея.

Сватбата им ще е в края на лятото. Църковен брак няма да има, защото нито тя, нито той са религиозни хора. Искат скромна церемония, в тесен семеен кръг и с малко близки приятели. Юлия дори още не е решила дали да е в бяла рокля. По-важното е, че след това ще имат сватбено пътешествие из любимата ѝ Италия. Тя много обича да пътува, но покрай служебните си ангажименти Сашо почти не намира време за това. Затова младоженката се надява да ѝ подари за сватбата една седмица само двамата - без работа и телефони.

Всъщност темата за пътуванията е една от малкото, която наистина може да вбие клин в идиличните им отношения. Юлия иска да са заедно извън София по-често. Сашо пък пътува много, но най-често служебно. А сега, когато вече е политик, уикендите извън дома ще зачестят, защото намерението му е да пътува до Кърджали, откъдето стана депутат, поне през седмица. Така екскурзиите с любимата отново ще останат на заден план.

Все пак Юлия понякога успява да го измъкне сред природата. През лятото всеки уикенд водим битка - да ходим ли на планина, или да се понаспим, както искам аз, издава Сашо.

Само още една тема може да ги докара до остри спорове - политиката. Когато се запознала със Сашо, Юлия била на другия политически полюс - гласувала за ДСБ. Но той постепенно намерил убедителните думи, за да промени възгледите ѝ. Не беше целенасочено, защото уважавам мнението ѝ, просто в разговори и спорове позициите ни се сближиха, разказа депутатът. Днес Юлия е дори по-крайна от него по някои теми. Не е член на БСП, а “независим ляв дух”. Не сме 100% съгласни с всичко, но то нямаше да е и интересно, ако няма спор.

Тя не ме жали,

може да бъде

брутална в

политическия спор

и ме приземява,

разказва Сашо. Големи критики отнасял например за поведението на БСП по време на кабинета “Орешарски”.

Юлия е с иракски корени, дядо ѝ се е заселил в България преди повече от 50 г. Дошъл да учи, но срещнал баба ѝ Юлия и се оженил. Той е от известната иракска фамилия Ал-Хаким - стар шиитски род, който е репресиран и преследван от режима на Саддам Хюсеин. Това го принудило и да емигрира трайно в България.

След падането на Саддам той се е връщал няколко пъти в родината си, но и до днес не позволява на внучката си да отиде и да се запознае с роднините с аргумента, че е опасно. Нищо, че един от чичовците на Юлия е начело на една от водещите партии в Ирак. Самата Юлия не знае арабски, но се е зарекла да го научи.

Завършила е славянска филология, с чешки профил, но в момента е докторант по западноевропейска литература и подготвя дисертация върху викторианските приказки, които включват и един от любимите ѝ автори - Оскар Уайлд.

Започнала е да пише и статии за Близкия изток, от който много се интересува, и анализира политическите процеси. Все още не е твърдо решила какво ще работи след време, но засега се е ориентирала към журналистиката.

На червения събор на Бузлуджа през 2014 г. Сашо Симов взема наградата за лява журналистика “Георги Кирков”. СНИМКИ: ФЕЙСБУК
На червения събор на Бузлуджа през 2014 г. Сашо Симов взема наградата за лява журналистика “Георги Кирков”. СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Юлия Ал-Хаким с дядо си Мохи, от когото понаучила няколко думи на арабски, но пък който не я пуска да отиде до Ирак.
Юлия Ал-Хаким с дядо си Мохи, от когото понаучила няколко думи на арабски, но пък който не я пуска да отиде до Ирак.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене