Симеон Втори и Симеон-Хасан с юбилей тази година

Симеон-Хасан с родителите си - княгиня Калина и Китин Муньос, на 10-ия си рожден ден в Мароко.

Внукът духна 10 свещички на торта с българския трикольор

През юни дядо му ще празнува 80 г. във “Врана” с височайши особи от цял свят

Два юбилея в една година празнуват в царското семейство тази година. На 16 юни Симеон Втори става на 80 години, а през март внукът му Симеон-Хасан навърши 10.

И докато малкият Симеончо празнува в Мароко, където живее с родителите си - княгиня Калина и Китин Муньос, царят е решил да посрещне рождения си ден в България. Очаква се за празника му в София да се събере отново цялото му семейство, както бе на 70-ата му годишнина.

Със сигурност тържество ще има, но Симеон Втори все още не е готов със списъка на гостите. Очаква се той да бъде уважен от много височайши особи - роднини и приятели от цял свят, сред които

бившия испански

крал Хуан Карлос

и съпругата му София. Партито ще е в градината на двореца “Врана”, който в последните години се ремонтира, за да се превърне в музей на царската фамилия.

Царят използва всеки повод, за да рекламира България, най-вероятно ще превърне и рождения си ден в подобна инициатива и ще подготви изненада за гостите си, коментират негови приближени.

Също с България бе свързан и рожденият ден на малкия Симеончо. Тортата му изобразяваше българския трикольор. А за повода Симеон-Хасан позира в специална фотосесия на известния фотограф на кралските семейства Давид Нивиер, като една от снимките му е на фона на националното ни знаме. Някои от тях бяха публикувани във фейсбук страницата на младите царски наследници.

Българска народна носия облече княгиня Калина за тържеството по повод рождения ден на сина ѝ. Самият

Симеон-Хасан

празнува сред

българчета

- неговите съученици от училището към посолството ни в Мароко.

Симеон-Хасан е единственият царски внук, който е роден в България и има българско гражданство. Получи го като подарък за 6-ия си рожден ден, след като процедурата бе задвижена от Калина при нейна среща с тогавашния премиер Бойко Борисов.

Симеон-Хасан говори много добре български. Учи родния си език от много малък - първо при частна учителка, а след това бе записан в българското училище в Рабат. Миналата година завърши трети клас с шестица по български и по “Човекът и обществото”.

За 24 май миналата година Симеон-Хасан рецитира стихотворението на Иван Вазов “Аз съм българче” и се снима пред изработения от него макет на Троянския манастир.

При последната си ваканция във “Врана” той удивил всички с

изключително

добрите си познания

по български

Само на роден език той разговаря с майка си и с дядо си. С баща си говори на испански, с приятелите си в Мароко - на арабски, учи още немски и френски и също като дядо си ще става полиглот.

Макар да не са много често заедно, при всяка възможност царят също се включва в “българското образование” на внука си. Преди 4 г. на празника Сретение Господне той го заведе за първи път в храма “Ал. Невски” на вечерна служба и го научи да се кръсти като християнин. Царят дори вдигна момчето на ръце, за да достигне иконата и да я целуне, какъвто е канонът. Калина пък показа на малкия Симеончо как и защо се палят свещи.

Самата Калина също е българска гражданка. Тя използва всеки повод да покаже любовта си към България. Често се облича в българска носия и e голям почитател на народните ни шевици и на занаятите, както майка си царица Маргарита и леля си княгиня Мария-Луиза.

Симеон Хасан обича всичко българско и често се снима с националното ни знаме, а този портрет му е правен по повод 10-ия му рожден ден от известния фотограф Давид Нивиер и публикуван във фейсбук страницата на младите наследници на царската фамилия.
Симеон Хасан обича всичко българско и често се снима с националното ни знаме, а този портрет му е правен по повод 10-ия му рожден ден от известния фотограф Давид Нивиер и публикуван във фейсбук страницата на младите наследници на царската фамилия.
Симеон-Хасан с колелото, което получил като  подарък от родителите си за рождения си ден. СНИМКИ: ДАВИД НИВИЕР
Симеон-Хасан с колелото, което получил като подарък от родителите си за рождения си ден. СНИМКИ: ДАВИД НИВИЕР
Двамата Симеоновци на специална фотосесия при едно от гостуванията на внука в България.
Двамата Симеоновци на специална фотосесия при едно от гостуванията на внука в България.
Дядо и внук си говорят само на български, а на снимката разглеждат фотоалбум в двореца “Врана”.
Дядо и внук си говорят само на български, а на снимката разглеждат фотоалбум в двореца “Врана”.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене