Бойка Асиова не измисля героите си, само ги подслушва във “Вълчицата”

“Вълчицата излиза привечер” е вторият роман на писателката Бойка Асиова. Премиерата му ще бъде на 26 май (петък) в рамките на Базара на книгата в НДК от 19 ч. Ще я представи Юлия Дивизиева.

Историята в този роман е жестока. Тъмна и мрачна, но не е дива. Родена е в Красивата котловина или другото име на Разлога през двайсетте и тридесетте години на миналия век. Има разклонения назад, а други тепърва ще се случат.

Тежка семейна драма, от която на градеца спира дъхът. Пък седналите на сбор пред къщата гледат към луната и си плюват в пазвите.

Човек се ражда лош или се прави такъв. В едно сърце могат ли да гнездят доброто и злото? И как си съжителстват?

Вечно ли е злото? И защо живеем? Ами читателят да реши.

Асиова само разказва като свидетел на събитията. Не измисля, а подслушва героите си. Съчувства им, чуди им се на акъла, страхува се за тях, стъписва се, сякаш ставащото е извън волята ѝ на автор. Някои си ги обича, други презира, от трети се варди. Авторката хвърля въдици на читателя, щото той да не хлътва само по един от тях. Но накрая умело ги вплита в обща драматургия. Всички си стават рода.

Ще подслушате диалог между старец и черквица. Ще надникнете в затвора Едикуле. Преди да се размекнете от тъжната вивола на просяка Пене Копев от Припеците, ще ви примами една циганка от сой, която пали нощите на баш първогражданина.

Ще ви сторят място в топлата близост на кръчмата на Шиката в Детройт. Там ще послушате песните на емигрантите, всеки донесъл своята си, и ще разберете що е то мъка по родината. Пък на един от тях, на главния герой в тази история, ще му прелее от Америка и ще се върне. За да... се срине у дома си и извърши най-тежкия грях.

А читателят ще се пита: Защо ли все пак вълчицата излиза привечер?

БОЙКА АСИОВА е родена в Разлог. Инженер-химик по образование, журналист по професия. Печата в литературни и други издания. Сътрудничи на електронни медии. Автор е на сборници с разкази, публицистика, есеистика и художествена
публицистика. „Рецепта за камбана“ получава Годишната награда за есеистика на СБП. Романът ѝ „Яловата вдовица“ (Жанет 45) е номиниран за наградата Хеликон, отличен с Национална награда за белетристика „Николай Хайтов“ и преведен на немски език.
„Вълчицата излиза привечер“ е вторият роман на писателката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене