Британски, руски и френски филм фаворити за наградата "Златна палма" в Кан

Прогнозирането на избора на журито в Кан обаче е пословично трудно. Снимка РОЙТЕРС

Последният филм, представен в основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан, - "Никога не си бил действително тук" на британката Лин Рамзи, се нареди сред фаворитите за наградата "Златна палма", редом с руския "Без любов" и френския 120 удара в минута", съобщи БТА.

Зрителите на кинофестивала бяха потресени от тази история за отмъщение и страдание в детството, а Хоакин Финикс стана сериозен кандидат за наградата за най-добър актьор. Журито ще трябва да реши коя награда да присъди на филма, защото регламентът не разрешава една продукция да спечели и "Златна палма", и наградата за най-добро актьорско изпълнение.

Ако Лин Рамзи спечели "Златна палма", ще стане едва втората жена в историята на фестивала с това отличие, след Джейн Кемпиън, която е първата с "Пианото" през 1993 г.

"Никога не си бил действително тук" е на второ място с три от 4 възможни точки в класацията на английското списание "Скрийн" и журито му от 11 кинокритици от различни националности. На първо е руският филм "Без любов" на руснака Андрей Звягинцев. Той продължава да обсебва вниманието почти десет дена след прожектирането му. филмът прави портрет на дехуманизирано общество чрез изчезването на детето на руско семейство.

Друг кандидат за наградата "Златна палма" е "120 удара в минута" на френския режисьор Робен Кампийо. Филмът също развълнува кинокритиците. Той вече спечели наградата "Франсоа-Шале", присъждана на творба, която предава най-добре реалността, и наградата на международната критика ФИПРЕССИ.

Прогнозирането на избора на журито в Кан обаче е пословично трудно. Негов председател тази година е испанският режисьор Падро Алмодовар. Заедно с него в уединена вила на Лазурния бряг днес заседават американските актьорите Уил Смит и Джесика Частейн, режисьорите Паоло Сорентино (Италия), Пак Чан-ук (Корея), Марен Аде (Германия), Аниес Жауи. В него са също френският композитор Габриел Яред и китайската актриса Фан Бинбин.

"Наградените не отразяват общите предпочитания, а предпочитанията на 9-членното жури" - напомни Филип Руйе от "Позитив".

Много очаквани филми, като този на Фатих Акън ("Изневиделица"), Корнел Мундруцо ("Луната на Юпитер"), и до известна степен на двукратния лауреат на "Златна палма" Михаел Ханеке ("Хепиенд") разочароваха част от журналистите.

Що се отнася до актьорите, в очите на кинокритиците се откроиха американецът Хоакин Финикс, 86-годишният французин Жан-Луи Тренитнян ("Хепиенд"), британецът Робърт Патинсън, аржентинецът Науел Перес Бискаярт ("120 удара в минута").

При актрисите голямо впечатление направи Даян Крюгер в "Изневиделица" на Фатих Акън. Руската театрална актриса Василина Маковцева е незабравима в "Нежно създание" на украинеца Сергей Лозница, както и Мариана Спивак в ролята на майката в "Без любов".

Никол Кидман беше кралицата на фестивала с участието си в четири от представените филма, от които два в основната конкурсна програма ( "Измамените" на София Копола и "Убийството на свещен елен" на Йоргос Лантимос), в които тя отново демонстрира мащаба на своя талант.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене