Топ 10 на най-дългите любови сред българските артисти

Тончо  Русев и  жена му Елена,  които  са заедно вече 60 г.  СНИМКИ: АРХИВ

Тончо Русев и Татяна Лолова - рекордьори по брачен живот

Кои известни двойки успяха да загладят острите ръбове в характерите и да останат заедно десетилетия?

Не са много, но пък са любимци на няколко поколения. Легендарната певица Доли Партън е за пример в американския шоубизнес с брака си – 53 години с един и същи мъж Томас Дийн, който е работил в асфалтирането на пътища. Според нея тайната на успешния брак е проста: “Винаги съм казвала, че двойката трябва да бъде разделена. Не може да сте заедно през цялото време. Това беше най-добрата формула за нас - ценим се, когато сме заедно.”

1. Тончо Русев и Елена - 60 г.

До най-успешния български композитор Тончо Русев (85) неизменно стои една и съща жена - Елена. Двамата отпразнуваха диамантена сватба - 60 години брак. Освен силно рамо в живота Елена е и първият слушател на песните на Маестро Русев. Случвало се и да го хвали, но и да го критикува заслужено. Той пък ѝ призна, че стотици пъти е възпял любовта в песни, но никога не е влизал в любовни отношения с певици и колежки. Елена неведнъж е била муза за композитора, а той твърди, че обичта към нея се подсилвала с годините. Русев е доволен и от творческия, и от личния си път. Радва се на 3 жени у дома: съпруга, дъщеря и внучка.

2. Татяна Лолова и Славе - 54 г.

Голямата актриса Татяна Лолова и нейният съпруг се влюбват служебно зад сцената на Сатиричния театър, където тя е голяма звезда, а той реквизитор. Обичта им започнала неусетно, покрай работата и не е спряла и до днес. Вече 54 години вият семейно гнездо със съпруга си Светослав Светославов, но всички му викат Славе, в мир и любов. Самата Татяна признава, че силно била впечатлена от красотата му, и смята, че и до днес си е хубавец. Споделят живота си от 1963 г. и Славе врънкал Таня да имат 10 деца. Но след раждането на сина им Сава в 7-ия месец и огромните грижи покрай бебето съпругът вдигнал бял флаг и помолил актрисата да не го търси в отглеждането на останалите 9 деца, които останали само в мечтите. Историята помни, че първият законен съпруг на Татяна Лолова е хидроинженер, с когото отишли с мотор “Вятка” до морето, но не след дълго се разделили с добро. 

Татяна Лолова със  съпруга си, когото  нарича галено Славето
Татяна Лолова със съпруга си, когото нарича галено Славето

3. Румен Бояджиев от ФСБ и Даниела - 45 г.

Румен Бояджиев от ФСБ и Даниела Кузманова (музиковед, журналист, поетеса) живеят в мир, разбирателство и толерантност от 1972 г., защото... разговарят на един и същи език. Двамата са 19-годишни, когато любовта пламва в Консерваторията. След 5 години вдигат сватба, а след още 5 се появяват и децата им - първо Румен-младши, а после и Борислав, които също са в музикалния бизнес. 

Румен Бояджиев и Даниела Кузманова имат двама сина.
Румен Бояджиев и Даниела Кузманова имат двама сина.

Общите им възгледи за живота и ценностната им система държат здраво заедно Румен и Даниела вече 45 години. Музикалното семейство често кани приятели на вечеря, а Даниела не спира да експериментира в кухнята, като нейната стихия са подправките. Музиката и еднаквите интереси карат Румен и Даниела все още да се чувстват влюбени като студенти.

4. Цветана Манева и Явор Милушев - 44 г.

Пловдив още помни най-красивата двойка по Главната улица от началото на 70-те години - Цветана Манева и Явор Милушев. И тяхното начало е много романтично, двамата са ужасно влюбени, а младите пълнят салона на театъра, за да ги гледат в “Двама на люлката”.

Цветана и Явор са неразделни от 1973 г., но решават да се оженят, след като дълги години са живели заедно. Случило се точно на 9 септември, защото това се оказала единствената свободна дата, в която можело да сключат граждански брак. Цветана интуитивно усетила, че това е човекът, с когото иска да остарее. Каква е тяхната формула за истински силна и здрава връзка? Когато и двамата не заобикалят проблемите, а ги решават заедно и продължават нататък. 

Явор Милушев и Цветана Манева са заедно  от  44 години
Явор Милушев и Цветана Манева са заедно от 44 години

Цветана за кратко време успява да се превърне в емблема на родното кино и театър. Играе Жулиета, Медея, Нора, Албена, Султана. Явор Милушев има австрийска кръв и графско потекло по майчина линия. Повечето го помнят като Яворов от филма “Дело № 205/1913 г.” Съпругът ѝ умее да я изненада и до ден днешен притежава дарбата да превърне в празник и най-сивия ѝ ден. Явор умее да поражда чувството у Цвета, че му е необходима, и винаги знае как да я избави от лошото настроение. Не крият, че са безкрайно чувствителни на тема независимост и всеки има своя територия.

5. Анета Сотирова и Борислав Стоянов - 44 г.

Разпределението във Врачанския театър след завършването на ВИТИЗ се оказва съдбовно за актрисата Анета Сотирова. Там нафуканата млада софиянка среща любовта на живота си Борислав Стоянов, с когото са заедно от 44 години. А плод на тяхната безпаметна любов е певицата Белослава. 

Анета Сотирова с дъщеря си Белослава и съпруга си Борислав Стоянов на откриването изложба на професор Божидар Йонов (вляво).
Анета Сотирова с дъщеря си Белослава и съпруга си Борислав Стоянов на откриването изложба на професор Божидар Йонов (вляво).

Но не толкова лесно е началото на тяхната любов, защото и двамата са семейни. Тя е направила семейство с ученическата си любов от руското училище, 35-о, Росен Босев (син на детския писател Асен Босев), а той с хубавица, с която имат близнаци. Анета среща Боби в Клуба на културните дейци във Враца. Неговият брат е бил режисьор в театъра.

Анета смята, че срещата ѝ с Боби е предопределена кармично от предишни животи. Заради любовта Боби минава през купища изпитания. Държи много изпити и пристига като научен сътрудник в Суходол. Борислав е талантлив психиатър, но след промените се хвърля в бизнеса, за да издържа семейството. Мнозина ще запомнят Анета Сотирова с изключително сполучливата роля на Венетка, съпругата на Стефан Данаилов от “От нищо нещо”.

6. Мими Иванова и Развигор Попов - 43 г.

Няма как да кажем Мими и да не продължим с Развигор. Една от най-емблематичните двойки в естрадата работи заедно от 1973 г., но семейство става по-късно след доста перипетии.

Мими от година и половина е омъжена щастливо за първия си съпруг Юрек Рабински, много известен в близкото минало полски музикант от групата “НоТоЦо”. Развигор е приятел с Юрек и също има щастлив брак и син. Мими става солистка на българския оркестър “Стакато”, в който свири Развигор, и често пътува до Полша при съпруга си. 

Съпружеската двойка Мими Иванова и Развигор Попов на свой концерт.
Съпружеската двойка Мими Иванова и Развигор Попов на свой концерт.

След 2 години съвместна работа Мими и Развигор се влюбват безумно. Отдават се на бурни страсти на тримесечно турне в бившия Съветски съюз, а когато се прибират в България, си дават клетва, че спират да се виждат, но това не се получава. Двамата се срещат тайно в дома на композиторката Зорница Попова, която един ден ги съветва... просто да се съберат. В името на голямата любов правят остър завой в живота си, искайки болезнен развод от половинките си. Но не съжаляват, защото смятат, че са се намерили и никога не пропускат да празнуват на 26 октомври - когато имат годишнина от сватбата.

Всъщност Развигор се запознава с Мими още през 1966 г., когато тя е гадже на илюзиониста Астор, но така и не я запомнил, защото по онова време му представяли по няколко талантливи певици на ден. А формулата за успешен брак според композитора на десетки български хитове е “Ако един мъж не мълчи, а една жена не гълчи - не става!”

7. Дует “Ритон” - 40 г.

Любовта на Екатерина Михайлова и Здравко Желязков от дует “Ритон” е горе-долу набор на тяхната кариера – 40 години, че и малко повече заедно на сцената и в леглото. Музикалното семейство е едно от най-стабилните в българския шоубизнес. И за двамата е първи и единствен брак. 

Катя и Здравко от “Ритон” влязоха заедно в седмия сезон на “ВИП Брадър” през 2015 г.
Катя и Здравко от “Ритон” влязоха заедно в седмия сезон на “ВИП Брадър” през 2015 г.

Тяхната история започва през 1975 г. в Музикалната академия, където двамата учат за “солисти”. Катя е най-красивото момиче в Академията, а Здравко - слабичък, но вечно усмихнат младеж. Както всички останали момчета и Здравко бил заслепен от Катя, но за нея трябвало време да изпита чувствата му. В началото той си мислел, че Катя е надута заради гордата осанка и атрактивния бюст, но после открил, че всъщност е готина. В началото излизали с обща компания, но постепенно дружбата им прераснала в любов.

Преди да се дипломират, свирят заедно в група, но им написват дуетна песен и това предопределя техния музикален път. В началото се изявяват като “Студио 2”, а с името “Ритон” за първи път гастролират на Златни пясъци. Там ги забелязва полски менажер и ги кани, а оттам и руски и така тръгва славата им из бившия социалистически блок, а благодарение на доброто самоменажиране са на върха и до днес.

8. Маргарита Хранова и Кирил Бойчев-Кико – 40 г.

Певицата Маргрита Хранова и съпругът ѝ Кирил Бойчев- Кико също са заедно “в добро и зло” и стриктно следват дадените брачни клетви преди 40 години. Радват се на двама пораснали синове, даже и внуци тийнейджъри.

Двамата се запознали покрай Емил Димитров, докато Маргарита записва вокалите на песента “Каква невеста си била ти, мамо”. 

Маргарита Хранова и съпругът  Кирил са заедно вече 40 г.
Маргарита Хранова и съпругът Кирил са заедно вече 40 г.

В студиото наднича млад симпатичен мъж и у Марги трепва нещо. И непознатият не остава безразличен. Оказва се, че брат му живее във Франция и се познава с Емил. По това време кариерата на Хранова тръгва възходящо и симпатичният мъж от студиото, Кирил Бойчев, започва да посещава концертите ѝ. Когато той се появява на нейна изява даже в Културния дом в Бухово, Марги вече е наясно, че Кирил просто я следва. Чувствата я връхлитат.

Като всяка голяма любов обаче и тяхната среща сериозни пречки. Родителите на 23-годишната певица абсолютно заклеймили връзката ѝ с женения мъж, макар че бракът му бил в криза. Двамата се срещали тайно, но това положение писва на Кико и той предлага на Марги или да се оженят, или да се разделят. Вричат се един на друг на тайна сватба. На следващия ден, Хранова заминава на национално турне с Лили Иванова, а Кико взема решение да стане мениджър на благоверната си.

Днес Марги е в прекрасни отношения с бившата съпруга на Кико, и първородният син на Кирил - Николай, е близък приятел с двамата си братя от втория брак на баща си.

9. Георги Мамалев и Ели – 36 г.

Актьорът Георги Мамалев (64) изобщо не се замислил как да подходи към сладкото миньонче Ели, а директно се спуснал през глава да го омайва. Бурната им любов започнала покрай филма “Оркестър без име”, когато Жоро е млад, доста перспективен актьор. Ели, студентка по право, нямало как да откаже чаровната покана за първа среща на панорамата на хотел “Хемус”. За всеки случай Жоро пуснал и други тайни оръжия като шоколадчета “Мориц”, които в социалистическите години можеха да се купят само в “Кореком”-а. В сваляческия инструментариум Жоро включил и красив букет от рози, дори я поканил на танц. Двойката е заедно от 29 март 1981г. и има двама сина - Мартин и Александър. И за двамата е първи брак. Не спират да се смеят у дома, особено когато Жоро се опитва да бъде строг родител например... изражението му разсмива всички, дори самия него. Лъчезарната Ели, адвокат по професия, с нищо не отстъпва в шегите на известния комик у дома. 

Георги Мамалев със съпругата си Елена
Георги Мамалев със съпругата си Елена

10. Роси Кирилова и Георги Начев - 35 г.

Бащата на певицата Росица Кирилова не ѝ говори цели 3 години от яд, че тя се е омъжила за 17 години по-големия от нея композитор Георги Начев. Двамата се запознават през 1982 г., когато Роси е 19-годишна. С общи усилия тя се превръща в суперзвезда редом с братя Аргирови и робинята Изаура през 80-те.

След 4 години връзка Роси и Жоро, който е неин импресарио и автор на повечето от песните ѝ, решават да се оженят. Заради славата на изпълнителката “Боса по асфалта” сватба в София е невъзможна. Двойката подписва при изключителна секретност в Пловдив. Кумуват Тома Спространов и английската му съпруга Джуди. 

Росица Кирилова и съпругът  Георги Начев.
Росица Кирилова и съпругът Георги Начев.

Роси знае каква ще е реакцията на баща ѝ, затова му праща писмо, за да го уведоми, че е пристанала на любимия мъж. Когато родителят ѝ научава, не ѝ говори цели 3 години! После стават първи приятели с Жоро.

Начев и Роси отдавна се разбират само с поглед, категорични са, че бракът им устоява, защото имат общи професионални интереси и двамата гледат в една посока.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене